Säg hej då till rätten att häda

ISLAM. Hädelse, blasfemi, innebär att en person genom ord eller handlingar kränker något som anses heligt. I första hand brukar det handla om att uttrycka sig nedvärderande om någon religions Gud, men även att uttrycka förakt för religionens företrädare, präster, profeter, helgon osv. 

I Sverige har det också varit förbjudet att häda. År 1706 avrättades landsfiskalen Johan Schönheit för hädelse och spridande av otillåtna skrifter. År 1884 åtalades August Strindberg för hädelse efter att ha beskrivit nattvardsvin och oblater som vanliga matvaror. Processen slutade med att Strindberg frikändes.

1949 formulerades lagen om till att kallas trosfrid, och kom då att omfatta även andra religioner, främst med förföljelserna av judendomen i färskt minne. Lagen upphävdes 1970, med hänvisning till att ett särskilt skydd av religionsfriheten inte motiverade inskränkningarna i yttrande- och tryckfriheten.

Mats Skogkär, född 1957, är journalist, som varit reporter på Tidningarnas Telegrambyrå och frilandsskribent. Mellan juni 2003 och juni 2020 arbetade som ledarskribent på Sydsvenskan, men efter att ha publicerat en kontroversiell tweet blev han omplacerad och utköpt. Sydsvenskans ledning tålde inte sanningen.

Mats Skogkär har försvarat publiceringen av Muhammedbilderna i Jyllands-Posten och är känd på bloggen.

Nu skriver Skogkär på sin blogg “Säg hej då till rätten att häda”.

“Den svenska yttrandefrihetens dagar är räknade. Jag talar då om yttrandefriheten som vi känner den, och mer specifikt rätten att häda.

Åtminstone rätten att häda islam och vad dess utövare håller för dyrt och heligt. Men förmodligen kommer alla större religioner att skyddas från hån, spott och spe. Annars skulle det se ut som om politikerna kapitulerade för islam. Och hur skulle det se ut?

Det är en fråga om enkel matematik. Om demografi.

I takt med att den muslimska befolkningen i Sverige och Europa växer lär även kraven på att hädelse ska förbjudas att växa sig starkare och bli allt svårare för politiker att motstå.

Enligt en studie från Pew Research Center 2017 kommer den muslimska befolkningen i Europa oundvikligen att öka.

Pew utgår från tre olika scenarier: nollinvandring, medelhög invandring och hög invandring.

För Sveriges del kommer andelen muslimer i befolkningen att fram till år 2050 växa från 8,1 procent (2016) till respektive 11,1, 20,5 eller 30,6 procent.

När en befolkningsgrupp växer kommer dess politiska inflytande också att växa. Och den dag muslimer utgör en fjärdedel av befolkningen – kanske något mindre, kanske något mer – ska det bli spännande att se vilka politiker som står fast vid att man i Sverige ska få skända både flaggor, gudar, profeter, fan och hans moster.

Redan idag vacklar stödet.

Vi talar naturligtvis inte om alla muslimer. De utgör ingen homogen grupp när det gäller politiska åsikter eller graden av religiös övertygelse. Men att muslimer i gemen är mer känsliga när det kommer till hädelse har vi sett åtskilliga exempel på. De danska Muhammedteckningarna och konstnären Lars Vilks rondellhund i skepnad av islams profet Muhammed är två självklara exempel…läs vidare på Mats Skogkärs blogg…

– Pettersson är orolig för att Mats Skogkär har rätt, syltryggarna kommer att backa steg för steg för islams krav utan att fatta att islamisterna tar alltid ett steg till om någon backar…

Lagen “Hets mot folkgrupp” som bara gäller vissa folkgrupper, inte svenskar, är på väg att bli en lag mot hädelse.

Nåväl, Pettersson vill visa lite av det som kan vara hädelse när det gäller islam, motsvarande om andra religioner är det ingen som höjer på ögonbrynen för. Nedan, några bilder som muslimer blir förbannade på och några de skrattar åt. Kan ni se skillnaden?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Säg hej då till rätten att häda

 1. Den lagen behövs nu inte eftersom vi har hets mot folkgrupp och det kan användas mot så gott som allt, dock skyddar den inte svennar. Vi är några fånar som är fredlösa, och ska ersättas av nya starkare, klokare, kunnigare krafter.
  Vår Gud får vi dock behålla men det sägs att den har blivit hjärntvättad och är nu endast chef för presentboden. Den söker febrilt efter jungfrur eftersom åtgången den senaste tiden har varit enorm.

 2. Märkligt att det räknas som hädelse när det handlar om
  Islam o Muslimer. När Ecke Homo utställningen turnerade på
  på olika platser då räknades det som en kulturell gärning
  av sdom självutnämnda kuturfjabbarna?

 3. Ytrandefriheten ge fan i den ….vilket land blir vi då….massa nickedockor som tror på politiker som aldrig arbetat..
  Hämsk tanke
  Vakna Sverige.
  ponnsan
  AFS

 4. Sverige 2020 är som Monty-Python:

  OFFICIAL: …you have been found guilty by the elders of the town of uttering the name of our Lord, and so, as a blasphemer,…

  CROWD: Ooooh!

  OFFICIAL: …you are to be stoned to death.

  CROWD: Ahh!

  MATTHIAS: Look. I– I’d had a lovely supper, and all I said to my wife was, ‘That piece of halibut was good enough for Jehovah.’

  CROWD: Oooooh!

  OFFICIAL: Blasphemy! He’s said it again!

 5. Tidigare var detta landet något att se upp till för alla andra länder i hela världen, helt plötsligt ska vi tillbaka till medeltiden bara för att någon tror på medeltidstroende. Är det något stort fel i huvudet på alla styrande, ska dom egentligen gå på mediciner och vara inlåsta i ett rum där ingen hör dom skrika ?

 6. Ivar Arpi är en journalist att respektera. Här lite ur hans viktiga ledare i SvD.

  “Självcensuren om islam har vunnit”.

  “Je suis Charlie, hette det efter terrordådet mot Charlie Hebdo för fem år sedan. I dag har inte bara självcensuren ökat, utan även kraven på blasfemilagar.”

  “Vi har ett val, skrev jag då: ”Kommer vi göra som terroristerna vill och tystna, eller kommer vi höja våra röster och fortsätta att skämta, kritisera och göra ännu vassare satir?”De vann, vi förlorade. Det är bara att erkänna direkt.

  Fem år senare kan man konstatera att självcensuren har vunnit. Allt fler fransmän vill dessutom ha förbud mot att häda. Så kan man låtsas att man är tolerant, när det egentligen handlar om rädsla.

  Det är snart bara Charlie Hebdo som fortfarande vågar. Och i Sverige får alltså inte hädiska demonstrationer genomföras, av rädsla för våldsamma fundamentalister. Ett farligt prejudikat. I praktiken har vi återinfört ett förbud mot blasfemi – så länge det gäller islam.”

  Blasfemi= hädelse, vanhelgande, ogudaktighet, gudlöshet, profanation; gudsförsmädelse, skymf.

  https://www.svd.se/sjalvcensuren-om-islam-har-vunnit

Kommentera