Stäng

Iran: Kinas nyaste koloni?

av Majid Rafizadeh 

 • Affären är en tydlig seger för Kina; de 300 miljarder dollarna kommer att investeras över 25 års tid, vilket är en liten mängd pengar för världens andra största ekonomi. Kina kommer också att få fullständig kontroll över Irans öar, tillgång till Irans olja till kraftigt rabatterade priser och öka sitt inflytande och sin närvaro i nästan varje sektor av den iranska industrin, inklusive telekommunikation, energi, hamnar, järnvägar och bankväsendet. Kina råkar händelsevis vara världens största oljeimportör.

 • Till och med några av Irans politiker och statligt ägda nyhetstidningar har börjat kritisera affären. En rubrik i den iranska tidningen Arman-e Melli, till exempel, kritiserade överraskande nog regeringen: ”Iran är inte Kenya eller Sri Lanka (som ska koloniseras av Kina).”
 • De regerande mullorna säljer landet till Kina, precis som vissa afrikanska regeringar har gjort. Beijing verkar mer än villiga att göra affärer med diktatorer, strunta i människorättsöverträdelser och plundra deras nationer för att främja sina egna globala hegemoniska ambitioner.

En slogan som Irans regerande mullor har varit stolta över sedan de kom till makten 1979 är: ”Varken Öst eller Väst.” Den iranska regimen har länge skrutit om sin självständighet från både västerländska och österländska makter. En ny hemlig affär med Kina verkar dock ge Beijing betydande kontroll över Iran.

Den hemliga 25-årsaffären, som ser ut som ett koloniavtal, ger Kina betydande rättigheter över nationens resurser. Läckt information avslöjar att ett av villkoren är att Kina ska investera nästan 400 miljarder dollar i Irans olja, gas och petrokemiska industrier. I gengäld kommer Kina att få prioritet i budgivningen för alla nya projekt som Iran är inblandat i inom dessa sektorer. Kina kommer också att få en rabatt på 12 % och kommer att kunna senarelägga betalningar med upp till två år. Kina kommer också att kunna betala med den valuta de föredrar. Det uppskattas också att Kina totalt kommer att få rabatter på nästan 32 %.

Läs vidare

6 reaktioner på “Iran: Kinas nyaste koloni?

 1. Verkar ändå mer lönsamt än att fylla landet med okunniga analfabeter som till stor del lider av inavel, som Sverige gör.

 2. Kina går sin egen väg. Låter sig inte längre styras av angloamerikanska oligarker. Som gör allt i sin makt för att hålla uppe dollarns värde.
  Ända sättet för Irans regim för att inte folket helt ska löpa amok.
  Ryssland, Kina, Indien kommer att dominera Asien. BRICS Kommer att ta allt mer plats. Vänster idioterna har förstört USA.

 3. Ett avtal med en arab är trots allt, ett ”missförstånd” när det passar.
  Mer än så är det inte värt.

 4. Kina är och blir tillsammans med Ryssland framtidens stormakt !
  Västeuropa kommer att falla samman i ett mångkulturellt kaos, finns stor risk att även USA kommer att drabbas av kaos framöver och blir J.Biden president, då är det kört för det stora landet i Väster.

 5. Undrar vem av de två ångrar sig först, håller en spänn på Kina. Fast det är klart, olja är olja, smörjer nästan lika bra som pengar.

 6. Det är väl bra att Kina styr upp det religiösa Iran.
  Iran kan med lite hjälp från Kina börja tillverka produkter och försörja sig på detta när oljeförbrukningen i världen minskar.
  Att tillverka enklare produkter åt Kina är inte fy skam. Då kanske man slutar att gräva ner sig i religionen.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: