Fingeravtryck avslöjade mannens dubbla id, jobbade som den ena och sökte bidrag som den andra

BROTTSLIGHET. En man bosatt i Borlänge har dömts av Falu tingsrätt för 23 fall av bidragsbrott. Mannen skapade en annan identitet, med vilken han lurade till sig bidrag från Ludvika kommun. Dessutom lurade mannen a-kassan på över 82 000 kronor.

Det var under 2015 som en ansökan om ekonomiskt bistånd kom in till Ludvika kommun från en man född 1981. Biståndet beviljades och knappt 10.000 kronor betalades ut.

När Skatteverket senare granskade identiteten hos personen som sökt bidraget visade det sig att han även hade en annan identitet – med ett personnummer med födelseår 1987. Utredningen visade bland annat att de båda identiteterna hade samma fingeravtryck. Denna person arbetade vid tidpunkten och hade därför inte rätt till ersättningen.

Mannens egna förklaring var att han under 2010 bytt identitet med sin bror, som är född 1987. Varför de gjort så kunde mannen däremot inte svara på – mer än att brodern ville detta, står det att läsa i domen. Han menar därför att det var brodern som sökte bidrag från Ludvika kommun.

Utöver detta stod mannen åtalad för att under 2015 och 2016 ha tagit emot drygt 82.000 kronor från a-kassan trots att han arbetat. Mannen själv hävdade att han under tiden varit inskriven på arbetsförmedlingen och att han följt de instruktioner han fått där när han fyllde i kassakorten för a-kassan.

Tingsrätten bedömer att mannen i båda fallen gjort sig skyldig till bidragsbrott. De menar att förklaringen om att brodern skulle ha den andra identiteten inte är trovärdig. Vad gäller frågan om a-kassan anser tingsrätten att mannen lämnat de felaktiga uppgifterna uppsåtligen eller åtminstone borde ha förstått att han gjort fel.

Han döms totalt för 23 fall av bidragsbrott samt för osant intygande då han vid ett tillfälle felaktigt intygat en persons identitet vid ansökan om id-kort. Då rätten bedömer att det är osannolikt att han begår nya brott samt att utredningen tagit så pass lång tid döms han till villkorlig dom och dagsböter.

-Pettersson är inte förvånad men villkorlig dom och dagsböter känns som löjligt även av sylttyggarna. Utvisning hade känts bättre…

Läs gärna om identiteter på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Fingeravtryck avslöjade mannens dubbla id, jobbade som den ena och sökte bidrag som den andra

 1. Han behöver inte ens betala tillbaka pengarna…

  Vad är det för monster som sitter och dömmer?
  De borde själva inför rätta!

 2. Det absolut värsta att det finns bidrag och fördelar för de invandrade som inte gäller för svenskar. De som betalar och vars barn och kvinnor blir rånade eller än värre våldtagna av några som vi ger gratis vivre och logi.
  I vilket annat land som helst i sydeuropa skulle väljarna för länge sedan ha sett till att de skyldiga, politikerna blev utkastade från sina respektive arvodestjänster.

 3. Stefan Löfven, är det det så här du menar att dom blir lönsamma för samhället lite längre fram?

 4. Det är ett makalöst system sverige har, vi uppfyller alla önskningar flyktingarna vill ha med att göra allt svindlingabart med att inte ha rättsäkerhet på ID handlingar, bristande
  och löjeväckande kontroller inom komuner och stat.
  De kan flyga och fara in och ut till länder de nyligen flydde i från ???
  hur är allt detta möjligt när de kan spåra varenda skattekrona och överföring av pengar de vill ha av just dig svenson!!!!
  hur är det möjligt att inte ha kontroll, de skiter i det rätt och slätt
  välkommen till fjoll sverige

 5. Inte bara brottslingen är skyldig, även Borlänge kommun och A-kassan är skyldig.
  De vet att nysvenskarna har flera identiteter och struntar i att kontrollera.
  Sånt där går inte i andra länder.

 6. Och de säger att invandrare inte är företagsamma? 😉

  Om de ekonomiska migranternas energi kanaliserades att göra nytta för landet istället för jävelskap skull Sverige ha den högsta BNP-tillväxten i EU istället för den sämsta. Men det går antagligen emot deras kultur och religion att göra något som gagnar de ”otrogna”. Eller andra än de själva för den delen. Det är därför ingen överraskning att det ser ut som det ser ut i deras hemländer och de som tyckte att det var en god idé att importera dessa borde straffas på hårdas möjliga vis – genom att tvinga dem att bo och arbeta i det multikulturella ”paradis” som de skapat.

  Stäng gränsen och repatriera mera.

 7. Dubbla identiteter med dubbla bidrag låter, kan vara en importerad bidragsresurs. Varför vill i så fall Sverige behålla importerade bedragare? Hur stort är mörkertalet och vad är problemet med utvisning? Rättsinstanserna verkar ta lätt på skövlingen av svenska gemensamma resurser. Det är inte lätt för arbetsvilliga skattebetalare i Sverige.

 8. Då rätten bedömer att det är osannolikt att han begår nya brott….

  är det på riktigt alltihopa ?
  tacka f@n för att det ser ut som det gör i fd Sverige numera bananrepubliken Abzurdistan

  men man får väl trösta sig med att det skulle visst bli bättre efter att det blivit värre som högste kling o klang chefen sa…

 9. Jadå bara man är helig ko så, vi har mycket heliga feta kor , ulningar med fantastiska personnr Sverige😬😬😬😬
  Ja vi ska inte sägs något om detta, återvandring tack, behöver inte dessa förbannade utlämska förbannade personer so tar både jobb, bostad, alla bidrag och pensioner

 10. Hahaha.. år 2000 var jag med min Somaliska kompis i Husby.
  4 somalier bodde i vardagsrummet och 2 tjejer och en kille ifrån Kongo bodde i sovrummet…
  I en 2:a.

  Min kompis brorsa hade dragit till England.

  Vad är det Svenska sk Regeringar och myndigheter Vill Egentligen?

  Förstöra folks liv?

  Hahahaha

  • Min kompis Somaliska brorsa som stack till England stod för 1:a hands kontraktet.

   Jag hade gjort Exakt samma sak!

   • Och fick förmodligen också bidrag.
    SwbbTV har en intervju med en svensk som bor i Filipinerna. Han träffade pakistanier i Spanien som levde på bidrag. En av dem hade 4 identiter. Hans fru hade bankkort så hon kunde ta ut pengarna hemma i Pakistan.

Kommentera