Är det ”kalla kriget” på väg tillbaka?


FÖRSVARET. Det kalla kriget var en period av skarpa motsättningar utan konventionellt krig, mellan främst Sovjetunionen och USA, samt deras respektive huvudsakliga ideologiska övertygelser, kommunism och kapitalism, och deras respektive allierade stater, från omkring 1946, precis efter andra världskrigets slut, till omkring 1990.

Försvaret Foto Joel Thunberg

Försvarsmakten har inlett en beredskapsinsats i sydöstra och mellersta Östersjön, meddelar man i ett pressmeddelande. Orsaken är vad man kallar den omfattande militära verksamheten som pågår i Östersjöregionen. Insatsen innebär att bevakningen från havet och från luften förstärks.

Enligt Försvarsmaktens insatschef Jan Thörnqvist pågår verksamhet både från rysk och västlig sida som ”som i vissa delar inte upplevts sedan kalla krigets dagar”. Enligt Försvarsmakten är dock risken för ett militär angrepp mot Sverige fortsatt lågt.

En imponerande grupp med sex B-52H Stratofortress-bombplan , som nu är stationerade i Storbritannien, flög nyligen tillsammans med norska F-35A Joint Strike Fighters och F-16AM Viper jaktflygplan utanför Norges kust. Bombplanen, som troligen är kärnkraftsbärare, verkar åtminstone delvis varit tänkt att vara en signal riktad mot Ryssland, skriver The Drive.

Den ryska militären drog med kort varsel ingången en stor övning i Östersjö-området och genomför andra övningar och upprustning i bland annat Kaliningrad, en rysk enklav i Östersjöområdet, vilken gränsar till Natostaterna Litauen och Polen. Sedan 2014 upprustas det i Östersjön, antalet manövrar och deras omfattning växer på båda sidor. På ena sidan Ryssland och på den andra Nato, Sverige och Finland kan inte längre ses som neutrala.

Kaliningrad hette fram till 1946 Königsberg. Under namnet Königsberg var staden tidigare huvudstad i den tyska provinsen Ostpreussen och längre tillbaka var staden hertigdömet Preussens huvudstad. Staden annekterades 1946 av Sovjetunionen. Hade tyskarna varit araber hade det varit krig där ännu.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


11 responses to “Är det ”kalla kriget” på väg tillbaka?

 • Argus

  Rent reflexmässigt brukar jag välja USA:s sida men nu nödgas jag konstatera att krigshetsen tyvärr är amerikansk. Till att börja med hade det varit rätt att lägga ner NATO när Warszawapakten upplöstes. Sedan har man släppt in randstaterna och även placerat ut amerikansk militär där. Vi kommer nog alla ihåg vilket liv det blev när Sovjet gjorde samma sak på Kuba.

  Sedan har vi hyckleriet runt Krim. Krim erövrades av Ryska kejsardömet på 1700-talet. 1954 ”fick” Ukraina det av Chrusjtjov med anledning av dess 300 årsjubileum. Det fanns inte på kartan då att Sovjet skulle implodera. När Clinton gav bort Kosovo till albanerna, vilket folkrättsligt var en annektering, hördes inte ett knyst från de som gapar nu.

  EU är från början en amerikansk plan att göra Tyskland och Frankrike såpass beroende av varandra så de inte skulle kunna starta ytterligare krig. Varför man inte vill tillämpa samma metod på Ryssland är oklart. Troligen ligger det militärindustriella komplexet bakom då ryska vapensystem håller många gånger samma eller högre klass till en bråkdel av priset för de amerikanska. Jag säger bara S-400 jämfört med Patriot som tyvärr FM valde.

  Gilla

  • hgd

   Utan Nato vore de baltiska länderna sgs helt försvarslösa mot ett ryskt angrepp. Överhuvudtaget är det tveksamt om de vore självständiga idag om de inte var med i Nato.

   Denna situation är inte jämförbar med Kuba eftersom USA inte har som vana att angripa sina grannländer och införliva deras territorium i sitt eget territorium.

   Vad gäller S-400 så finns det inga egentliga bevis på dess påstådda ”överlägsenhet”. Åtminstone så länge som artiklar i rysk statskontrollerad media inte räknas som ”bevis”. Allra minst effektiva torde de vara mot ryssarnas egna jaktplan.

   Gilla

  • G Nordström

   EU har egen robot med svensk radarsystem som är bättre än patriot.
   Allt annat är bättre. Hulten får väl ett konsult jobb bakefter för trogen förtjänst.

   Gilla

   • Pettersson

    Det skrivs mycket om att Patriot är omodern och dyr jämfört med andra system.

    Jag är ingen expert på luftvärn men har svårt att tänka mig att Israel skulle välja ett dyrt och omodernt system.

    Patriot används av Bahrain, Egypten, Grekland, Israel, Japan,Jordanien, Kuwait, Nederländerna, Polen, Saudiarabien, Spanien, Sverige, Sydkorea, Taiwan, Tyskland och USA

    Gilla

  • Stenbock

   Argus:
   Instämmer med dina välformulerade rader.
   F.ö. tillåt mig le en smula,när nu Abzurdistan blandar sig i det hela genom att bl.a. hota,med sin gamla DC3 ute på Gotland….
   Vilket skämt som ”runar” skriver nedan, när dessa HBQT-personer skall skrämma ryssen med sin närvaro i Östersjön 😉

   Gilla

  • Stenbock

   Vill kort tillägga kapitalets betydelse mellan de två stormakterna. (+ Kina)
   Merkels besparingar av försvarsutgifterna till NATO gjorde att Trump beslutade förflytta c:a 10.000 soldater av US-styrkan från Sydvästra Tyskland,till Polen.Detta i sin tur innebär att flera mindre orter och städer ( där US-familjer bott sedan 1945) hamnar i problem,eftersom de har byggts upp med övertygelsen,att dessa skulle bestå för evigt !!

   Gilla

 • Tony

  Att lyssna på amerikanska CNN är som att lyssna
  på SVT, båda kanalerna döljer inte sin hemvist i politiken.
  Sorgligt!

  Gilla

 • G Nordström

  Hur mycket motsättningar det är mellan kapitalisterna och kommunisterna är ett stort frågetecken. Med tanke på Juri Linas grävande i gamla dokument som visar på USA miljonärer stöttade Stalin.

  Gilla

 • Michael Pettersson

  Om Trump inte vinner i höst så blir det konflikt med Ryssland igen. Om han vinner så blir det mot Kina istället. Jo, kallt krig kan det nog bli framöver.

  Gilla

 • runar

  ja fy fan nu törs nog inte Putin göra något
  när ÖBs nagellacksförsedda HBTQ divisioner marscherar….
  känns väl annars som det större hotet kommer från andra hållet….

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: