Stäng

Hamas uppmanar arabledare att sätta press på Gazablockad

MELLANÖSTERN. Den islamistiska Hamasrörelsen uppmanar ledare i Mellanösternregionen att ”bryta sin tystnad” gällande Israels blockad av Gaza, rapporterar AFP.

Arkivbild. Brand i Israel Foto: Avi Ben Zaken

Uttalandet kommer sedan USA:s utrikesminister Mike Pompeo åkt till Israel under måndagen för att framförallt diskutera det nya avtalet mellan Israel och Förenade Arabemiraten.

Blockaden av Gaza har hårdnat sedan Palestina och Israel genomfört attacker mot varandra. Under måndagen sa israelisk militär att de skjutit mot Hamasmål på Gazaremsan som ett svar på ballong- och raketattacker från den palestinska enklaven.

Hamas har dagligen i c:a 14 dagar skickat raketer och brandbomber med ballonger mot Israel, de har orsakat minst 28 bränder, enligt Times of Israel. 

Gaza har gräns mot Egypten så att skylla på Israel håller inte. Hamas vet vad som gäller, de måste sluta med terror och försöken att döda judar samt erkänna Israels rätt att existera. Det är tydligen för mycket för araberna.

Israel är världens enda judiska stat – i landet bor även många andra etniska grupper, inklusive en stor mängd araber som är israeliska medborgare, liksom många religiösa grupper, inklusive muslimer, kristna, druser, samarier och andra.

Grannarna: Libanon var länge Mellanösterns enda kristna land och ett föredöme i Mellanöstern som kallades Mellanösterns pärla och Mellanösterns Paris men det var innan palestinierna gjorde bort sig och blev utslängda från Jordanien och muslimerna blev i majoritet i Libanon, landet blev anarkistiskt och hemmaplan för Iranstödda Hizbollah vilket har lett till flera krig och ständiga småkonflikter.

2005 drog sig Israel ensidigt tillbaka från Gaza – land mot fred var tanken – men araberna började omedelbart skicka självmordsbombare och skjuta raketer mot Israel, vilket ledde till att Israel invaderade 2008-2009. Våldet minskade men beskjutningen fortsätter. Araberna är erbjudna en jättelik hamn på Gazaremsan om de lovar att sluta anfalla Israel men det har de ingen lust med.

Egypten styrde tidigare Sinaiöknen med järnhand men beduinerna har blivit allt mer islamistiska  och terrorattacker mot egyptiska!!! turistmål följde (bland annat Sharm el-Sheikh 2005 och mot israeliskt område). Efter att Mubarak avsattes har regionen blivit ett ingenmansland och attackerna har ökat.

Från Golanhöjderna och Syrien väntar sig Israel anarkism och våldsamheter när Assadregimen drar bort styrkor till andra områden och lämnar fältet fritt för olika terroristgrupper.

På Västbanken – kristendomens födelseplats, där det knappt finns några kristna kvar – är det relativt lugnt tack vara att israeliska trupper patrullerar.

Gränsen mot Jordanien är för tillfälligt lugn men den styrande kungafamiljen har problem med palestinier och andra terroristgrupper.

-Pettersson säger att tvåstatslösningen som finns sedan 1922 och är juridisk bindande är det enda rätta. Det har aldrig funnits något Palestinsk land eller palestinskt folk, det är hittepå…

Tvåstatslösningen finns redan. Jordanien är en palestinsk stat.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

2 reaktioner på “Hamas uppmanar arabledare att sätta press på Gazablockad

  1. De har råd. Vi betalar. Bankiren Lövén har nog sett till att de har feta konton med tanke på de mastodonta ”bistånd” de har mottagit av Europas Stormakt.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: