Frågor runt lasten som förstörde Beirut

JOURNALISTIK. Medan Aftonbladet rapporterar att Jimmie Åkesson (SD) spelade golf i juli under pågående migrationssamtal ägnar sig andra journalister åt journalistik som vem hade beställt 2.750 ton (!) ammoniumnitrat och vart skulle det när det fraktades i det risiga fartyget MV Rhosus? Den tyska tidningen Der Spiegel.de letar svar.

Beiruts hamn efter explosionen den 4 augusti 2020. Foto: Mehr News Agency

Explosionen i Libanon leder tillbaka till ett övergivet fartyg i Beirut som anlände till staden med 2750 ton ammoniumnitrat och att fartygets ägare har anknytning till terrororganisationen Hizbollahs bank.

Hittills har berättelsen varit att fartyget tillhörde en rysk man med namnet Igor Grechushkin. Lasten var enligt uppgift avsedd för ett företag som heter Fábrica de Explosivos de Moçambique, eller kort sagt FEM, en mozambikansk tillverkare av explosiva ämnen.

Men gemensam rapporter från DER SPIEGEL och journalistnätverket som kallas det organiserade brotts- och korruptionsrapporteringsprojektet (OCCRP) har nu väckt tvivel om den berättelsen.

Rapporteringen har funnit att det inte var den ryska medborgaren Grechushkin som ägde Rhosus utan snarare den cypriotiska affärsmannen Charalambos Manoli, som upprätthöll ett förhållande till banken som Hizbollah använde i Libanon. Och att en betydande mängd ammoniumnitrat lagrat i hamnen i Beirut verkar ha försvunnit före explosionen i augusti.

Tänkte besättningen på MV Rhosus någonsin ens att segla fartyget till Moçambique? Är det möjligt att dess explosiva last faktiskt var avsedd för Hizbollah, det islamistiska partiet och milisen som verkar i Libanon som en stat i staten och är inblandade i krigen i Syrien och Irak?

Läs vidare på Der Spiegel…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 

14 thoughts on “Frågor runt lasten som förstörde Beirut

 1. Det roligaste av allt i allt elände, var att SVT kallade ”bomben” för fyrverkerilager. Anställer dom bara funktionsvarierade journalister på SVT?

 2. I Sverige talade man om vilken hamn som handhar stora mängder ammoniumnitrat. Det kan ju vara bra att veta, om någon eller några vill göra ”smällare”!

 3. Till Maja
  Detta pensions misär systemet är en ren konfiskering av våra pensioner.
  Här så mycket galet i detta landet varför ställer vi oss inte upp och gör revolt.I Coronas goda minne har det försämrat möjligheterna för att träffas. De gamla har dom låst in de med erfarenhet hur det det var var förr. 50 är max för att träffas i grupp .Förutom på badstränderna. Har någon sett verkligen hur många som gått bort i Corona ! Det är ju bara siffror de ger oss stämmer dom? Jag undrar

   • Håller fullständigt med dig. Men vi ska upp till en 30 000 tusen pensionärer. Tyvärr har Stefan löven låst in pensionären. Och den svenske pensionären lyder plikt toget

 4. Ni som vid 62 kan börja ta ut ATP gör ansökan bums. Snart är det inget kvar i kassan så ni hinner få något i alla fall tillbaka!
  Jag missade, får några hundralappar per månad i ”hela mitt liv”, som myndigheten uttryckte det när jag gnällde. Hela mitt liv , kommer att missa mycket fina slantar, som enligt PPM tillhör mina tidigare arbetsgivare!
  Mina pengar är konfiskerade av pensionsmyndigheten och hinner aldrig få tillbaka det som är intjänat av mig, ägs av staten idag.

 5. Men eftersom det explosiva materialet är borta liksom lokalen, hjälper nog Sverige som vanligt via Peter Erikson, att återställa lokalen och fylla den igen.
  Sossarna brukar ju hjälpa till så gott de kan med våra skattepengar, som egentligen är avsedda för skola, vård och omsorg.
  Vad som är helt säkerställt var i alla fall, att som gödning skulle det inte användas.
  Sverige hjälper gärna folket, som gör allt för att förinta oss.
  Det är kanske till Libanon som Löfvén tänker fly när inbördeskriget startar?
  Sossarna har nog förberett ett slott uppe på berget.

 6. Läste någonstans att lasten var konfiskerad av Hizbollah.
  Svensk media kanske kan belysa sanningen, då de vet allt som sker över hela världen förutom här hemma, när de ser ingenting komma förrän det är för sent.
  Ibland undrar jag om inte Regeringen har en spåkula i Riksdagen ,som de kollar frekvent!

  I Beirut kräver folket att hela regeringen avgår. Om inte hotar folket med att mörda eller på något sätt förinta hela den korrupta regeringen.
  Folket har gått in i Parlamentshuset och skriker på gatorna; Det räcker inte att hundratals dödades. De skjuter folk på gator och i hamnen också.
  Vi har fått nog!

  Man har sett explosionen av hamnen som ett bevis på att regeringen är genomrutten.Väl medvetna om att det kan smälla när som helst har ingenting gjorts.
  Libaneser, som lider av den allt försämrade ekonomin och andra samhällsproblem har redan länge varit missnöjda med regeringen, men nu har folkets vrede kokat över.

  Sverige är som Beirut. Det kokar under ytan, folket nonchaleras och trycks ner på alla sätt. Det är bara en tidsfråga när det smäller här på riktigt.
  Vi kan inte vänta längre.

 7. Oj, sänks tjänstepensionen med 2’, då finns det väl rätt mycket kvar av tjänstepensionen och den allmänna pensionen att betala hyran av. De flesta jag känner från ett livs arbete i sjukvården, kommunala brandmän tex har inte kommit upp till 2’ i tjänstepension.

  • Hon har fått en högre pension på grund av just tjänstepension, men nu när den sänks blir det kvar ungefär summan som hennes hyra för en liten två är (8600 i månaden).Bostadstillägg får hon först nästa år. Det blir tufft.

  • Måste tillägga att hon hade en statlig tjänst länge, och de har sett om sitt hus gällande pensioner mm.

  • Absolut ! Sverige är överallt och agerar bankir åt hela världen med våra skatter och pensionspengar.
   Min väninna får sänkt tjänstepension med 2000 kronor. Hon är högst orolig över hur hon har råd att betala sin hyra nästa år.
   En svensk kvinna ,som har arbetat i hela sitt liv.
   Så nu börjar de gaffla på tjänstepensioner, när allt annat redan har minskat.

Kommentera