Dykarjakt efter prinsessans Christinas stulna diadem var förgäves

BROTTSLIGHET. Fler än 50 dykare har under söndagen genomkammat Stockholms ström utanför kungliga slottet, för att tömma botten på skräp och hitta en försvunnen kunglig släktklenod, rapporterar Dagens Nyheter.

2012 försvann ett diadem från prinsessan Christinas lönnfack. Tjuven, en då 19-årig bekant till prinsessan med familj, har sagt att han slängde den i strömmen. Men under söndagens dykningar, som skedde inom ramen för miljöprojektet Rena Mälaren, hittades inte smycket. Däremot ett antal cyklar, elsparkcyklar, mobiltelefoner med mera.

– Väldigt tråkigt. Men skam den som ger sig, säger initiativtagaren Fredrik Johansson till DN.

-Pettersson noterar att media undviker att nämna att den bekante till prinsessan Christina och framförallt väldigt bekant till prinsessans man Tord Magnusson var det ”ensamkommande flyktingbarnet” Abdi Abdulqadir Osman, född 1992, och medborgare i Somalia som utnyttjade de personer som försökte hjälpa honom.

Abdulqadir Abdi Osman och Tord Magnusson
 • TIDIGARE 2013-02-09 Han festade – med tjuven

Minns ni den unge mannen nedan, han har fått chanser som få män i hans situation fått. Han har inte tagit dem utan tvärtom utnyttjat de personer som försökt hjälpa honom.

Nu är Abdi Abdulqadir Osman, född 1992, boende i Alingsås men medborgare i Somalia gjort bort sig igen och dessutom flera gånger. Nu är han dömd misshandel, våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd som tillsammans med tidigare utdömd skyddstillsyn för annan brottslighet döms till fortsatt skyddstillsyn samt samhällstjänst 80 timmar. Abdi Osman ska betala skadestånd till de nio målsägarna med totalt 46.000 kronor. Advokat Stig-Erik Söderholm har begärt och fått ett arvode på 37.967 kr, det slipper Abdi betala utan det får du, min vän betala över skattsedeln.

Varför Abdi Abdulqadir Osman inte är på väg hem få ni fråga kammaråklagare Ragnhild Brogren om eftersom hon inte begärde utvisning!

 • Uppdaterat 2012-06-18: Stockholms tingsrätt dömde idag Abdulqadir Abdi Osman för grov stöld i två fall till skyddstillsyn och han är alltså en fri man. Eftersom han är ett så kallat ensamkommande flyktingbarn på endast 19 år så anges den låga åldern som skäl till att han inte får fängelse. Dessutom har pojkfan permanent uppehållstillstånd så någon enkelbiljett till varmare trakter är inte aktuellt.

De stulna föremålen som tillsammans betingar ett värde på ca 855 000 kronor har fortfarande inte kommit tillrätta och Pettersson tycker nog att ett minimikrav är att pojkfan sitter inlåst tills han talar om vart juvelerna tagit vägen.

Tidigare: Igår berättade vi om att prinsessan Christina och hennes make Tord Magnusson.

Den 19-åringe tjuven och prinsessan Christinas make, Tord Magnuson, 71, var bästa vänner. De festade på klubb ­tillsammans, umgicks och ­åkte ut till sommarstugan. Efter sveket och guld­kuppen vägrade prinsessan Christina godta 19-åringens ursäkt.

– Det är ofattbart att det har hänt, säger hon i förhör. Stölden hemma hos kungens yngsta syster, prinsessan Christina, och hennes make Tord Magnuson har drabbat paret hårt. I den fräcka kuppen tidigare i år stals ringar och ett diadem som tillhörde ett arv från prinsessan Sibylla och Gustaf VI Adolfs manschettknappar. Allt till ett värde av 855.000 kronor.

19-åringen som åtalats för den grova stölden flydde från Somalia när han var tolv år. Han kom till Sverige 2009 och hamnade i en lägenhet i Tensta. Det var där han träffade ­affärsmannen Tord Magnuson, som länge engagerat sig för ungdomar i Stockholmsförorten.

– Han försöker dra sitt strå till stacken när det gäller integration, säger Eva-Britt Leander, samordnare för ungdomsinsatser i Tensta.

19-åringen och Tord ­”Tosse” ­Magnuson lärde känna varandra i september 2010. I polisförhören beskriver han sig som 19-åringens bästa vän. Han fixade ett jobb åt honom på Café ­Operas bakficka och de gick ut och festade på klubb tillsammans. Han lät honom tillfälligt bo i sin och prinsessan Christinas lägenhet intill Slottet och 19-åringen fick även följa med ut till ­parets sommarhus på Ingarö i Stockholms skärgård. När stölden uppdagades hade både prinsessan Christina och Tord Magnuson svårt att tro att det var 19-åringen som låg bakom. Trots att det endast var han och en städerska som haft tillgång till ­lägenheten.

– Han har mer ­eller mindre gått som barn i huset, säger Christina i förhör. Men den 24 maj sökte 19-åringen upp Tord Magnuson och erkände. Han kastade sig runt hans ben och bad om ursäkt, mitt i Centralstationen i Stockholm. De möttes inne på ­Birger Jarlsgatan i stan sent samma kväll. När de ­hade försonats i en kram dök prinsessan Christina oväntat upp.

Hon kunde inte godta 19-åringens upprepade ­ursäkter och vägrade att gå bredvid honom.

– Pettersson vill inte peka ut någon så ni får själva lista ut vilken bild som kommer från Aftonbladet och vem som är Tord Magnusson respektive tjuven…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Dykarjakt efter prinsessans Christinas stulna diadem var förgäves

 1. Kungahuset har med väldigt stor tydlighet visat vilken sida de står på.
  Och det är knappast folkets sida.
  Pinsamt, smått patetiskt när folk som betecknar sig själva som patriotiska, försvarar dessa individer som ärvt livslång försörjning av svenska folket.
  Lägg ner kungahuset, de har förbrukat allt förtroende och existensberättigande!

 2. Det hade nog varit lönsammare att söka efter diademet i Somalia.
  Det existerar somalier som talar osanning.
  Den som hävdar annat är kommunist, alt. somalier.
  Om man vill undersöka saken kan man lägga en hundring på bordet och vända ryggen till.

 3. Hela den här historien är så pinsam så det finns inte ord!
  Att Herr Tosse är så nära vän med somaliern är ju så genomskinligt så hälften räcker till.
  Verkligen synd om prinsessan Christina, som är ett av det mer naturliga och normala /jordnära i kungafamiljen.
  Bodde i ett hus där direktören Magnussons firma hade ordnat isolering.
  Sovrummet var så kallt så jag bad min bror att komma och kolla.
  Han slog näven genom ytterväggen .Väggen gick sönder, det fanns ingen isolering !
  Minns bara hur förvånade de i huset var när de upptäckte det.Det lilla av isolering de hittade längst ner i en 6 våningshus var av plast!

  • Hörde att någon stolle här i Sverige försöker förbjuda schackspel, eftersom den vita startar alltid spelet.Så det förefaller väldigt rasistiskt.

 4. Har jobbat i Afrika. Att stjäla från vita är mer regel än undantag.
  De inbillar sig att vi har obegränsat med medel, så det är bara att ta för sig

 5. Man vill ju gärna tro att individer i närheten av
  vår kungafamilj har högre intelligens och
  integritet än vad detta visar.

  – eller spelar socialdemokraternas kontrakt
  med i detta spel också?

  Vi kan väl gissa att figuren är muslim?

Kommentera