Idag är det 75 år sedan andra världskriget slutade


HISTORIA. I dag är det 75 år sedan andra världskriget tog slut. Japans kapitulation i andra världskriget kom mindre än en vecka efter det att USA släppt atombomben över Nagasaki. Bomberna över Hiroshima (6 augusti) och Nagasaki (9 augusti) beräknas ha tagit över 300.000 liv direkt eller indirekt genom strålskador.

Atombomben över Nagasaki den 9 augusti 1945. Wikipedia.

Idag anses atombomberna ha varit onödiga och grymma men ingen vet hur många liv en invasion av Japan som var alternativet hade kostat, troligen flera miljoner.

Dagen uppmärksammas i Japan på flera olika sätt. Bland annat deltog premiärminister Shinzo Abe och kejsare Naruhito i en ceremoni i Tokyo.

Nyheten om att Japan kapitulerade meddelades i en radiosändning till folket den 15 augusti 1945, vilket var den första gången som japanerna hörde dåvarande kejsare Hirohitos röst.

Flera ministrar deltog i en ceremoni vid den omtvistade shintohelgedom Yasukuni, som hedrar de 2,5 miljoner japaner som dött i krig landet deltagit i sedan 1800-talet men även högt uppsatta militära ledare. Detta väntas reta upp Kina och Sydkorea eftersom monumentet ses som en symbol för japanska krigsförbrytelser, skriver BBC.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


3 responses to “Idag är det 75 år sedan andra världskriget slutade

 • Tony

  Vi får vara glada så länge muslimerna inte har tillgång till
  Atombomber?

  Gilla

 • oljeborr

  Har läst och grävt, fått uppfattningen att ca 7 miljoner Japaner och ca 0,5 miljoner amerikaner fått sätta livet till vid invasion av hela Japan. En orsak till att Japan kapitulerade till sist var att Sovjet gick in i kriget.

  Gilla

 • gamgubben

  Att vi fortfarande har konflikter som leder till att mördandet blir legalt, och att arméer från skilda land eller religioner ber till samma Gud om hjälp att vinna. Det måste vara indoktrinerat folk som kan tro på något så motsägelsefullt.
  Det kan inte finnas något problem som inte kan lösas om parterna har viljan till att komma överens. Finns inte viljan finns ej heller förmågan att förstå annat än att ens egen vattgröt är den enda och alltid bästa.
  Se och lyssna på våra Riksdagsledamöter, där finns aldrig någon vilja att förstå den andres synpunkter och ej heller att vi folket har valt dem för att ta tillvara vårt, folkets intresse genom att överenskomma om den för varje tid bästa lösningen för oss. Inte att de ska vinna poäng för sig, parti och i sista hand för oss.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: