MV Rhosus, fartyget som transporterade bomben till Beirut…

BEIRUT. Fartyget som ledde till explosionen i Beirut är försvunnet. Det juridiska spelet kring det moldavisk-flaggade fraktfartyget MV Rhosus har varit i centrum efter tisdagens explosion i Beirut.

Fartyget MV Rhosus i Beiruts hamn 2017. Längst till höger, bild från Wikipedia.

I ett långt reportage berättar BBC historien om hur fartygets last på 2.750 ton ammoniumnitrat hamnade i Beiruts hamn. Bolaget har talat med den förre kaptenen som berättar att fartyget sjönk för flera år sedan och att ingen vet var det är.

Fartyget, MV Rhosus, gick från Batumi, Georgien, i slutet av september 2013, destinationen var Beira, i Moçambique.

MV Rhosus byggdes 1986 och började bli risig. På resor runt Medelhavet tidigare på året hade hon fått klagomål från inspektörer. I juli 2013, i hamnen i Sevilla, fann inspektörerna 14 separata brister, från korroderade däck till dålig brandsäkerhet.

I maj 2012 hade Rhosus fått en ny ägare, Igor Grechushkin, en cypriskbaserad rysk affärsman. Enligt affärskontakter var MV Rhosus Grechushkins första egna fartyg.

I Batumi listas överföringsbrevet – dokumentet som bekräftar mottagande av lasten – Rustavi Azot LLC som företaget som levererar ammoniumnitratet och säger att kunden är Internationella banken i Moçambique och agerar på uppdrag av ett litet företag i Moçambique som specialiserat sig på tillverkning av kommersiella sprängämnen.

Kapten Boris Prokoshev, som säger att han gick ombord på Rhosus som kapten i Turkiet, har sagt till BBC att det snart var uppenbart att det var stora problem.

Fartygets ursprungliga besättning hade lämnat, och hävdade att de inte fått lön på fyra månader. När fartyget och dess nya besättning anlände till Aten, måste mat och andra varor returneras till leverantörerna eftersom ägaren sa att han inte hade råd att betala för dem, enligt kapten Prokoshev,

Fartyget tillbringade fyra veckor där medan ägaren jagade ytterligare last för att kunna betala transiteringsavgiften genom Suezkanalen.

Så småningom resulterade detta i en omväg till Beirut…

Läs vidare på BBC…

-Pettersson tycker historien verkar skum, var lasten verkligen på väg till Moçambique eller till någon mindre fredlig organisation i Mellanöstern…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “MV Rhosus, fartyget som transporterade bomben till Beirut…

 1. 2013 startade väl upploppen i arabvärlden? AV USA:s undtjänsters subversioner! M a o skickades bomben till Beirut, men sprängdes sannolikt av någon annan – misstänkt är någon lika hänsynslös som IS – m a o Israel.

  • Bråken i Mena började för 1400 år sedan med islams födelse. Innan dess var området kristet. Nu håller kristendomen på att utrotas på sin födelseplats.

   Det som kallas arabiska våren startade 2010 i Tunisien.

 2. Nu går alla flyg fullastade med professionella demonstranter till Libanon.
  Har Sveriges Libaneser redan åkt?

 3. Vi vet alla att muslimer gillar att elda och spränga. Naturligtvis var det planerat det som skedde.

 4. Det blir som i Turkiet och Iran, ett ultramuslimskt övertagande. Och det var väl planerat oavsett vad medlöparmedia skriver.

 5. Nu faller Libanon ihop och en flyktingström därifrån till det trygga och heligt mångkulturella paradiset Sverige är garanterat att vänta inom kort !
  Bara att öppna Reinfeldts svenska hjärta igen och ta emot ännu fler lönsamma nysvenskar som Sverige okontrollerat gör idag och gjort de senaste dryga 40 åren….
  Några historiska ödesår som präglar dagens verklighet:
  1968:
  Extremvänstern börjar resan att överta samhället vilket tveklöst har varit framgångsrikt.
  1975:
  Sveriges riksdag röstar igenom att Sverige ska bli ett mångkulturellt land.
  1989:
  Muren faller i Östeuropa, fritt fram för flöde av kriminella och vapen till Västeuropa.
  1995:
  Sverige blir medlem i rikemansklubben EU, med öppna gränser.
  1999:
  Socialdemokraterna med Göran Persson som statsminister sluter ett avtal med Muslimska brödraskapet.

  • Det var väldigt tryggt att vara i öststaterna på 80-talet. De enda man behövde vara rädda för var polisen.

   • Men nu är det paradiset på jorden.
    Ingenting saknas .
    Låga skatter.
    Full frihet och demokrati.

Kommentera