Mångmiljonstöd till medierna

MEDIA & SKATTER. De 800 skattemiljoner som tidigare i år beslutats i mediestöd räcker inte. Idag beslutade regeringen om den slutgiltiga utformningen av krisstödet på 500 miljoner till nyhetsmedierna, som drabbats hårt av annonsbortfall under coronakrisen.

Statsråd Amanda Lind, Kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna. Foto Kristian Pohl/Regeringskansliet

– Det är ju jätteviktigt att vi nu vidtar kraftfulla åtgärder för att skydda professionell journalistik under coronakrisen. Vi såg ju väldigt drastiska tapp i annonsintäkter i våras. Det kommer innebära att redaktioner som är i behov av stöd kan söka det här och det handlar om att värna professionell journalistik och granskande medier i hela landet, även under den här pandemin, säger kulturminister Amanda Lind (MP) enligt Sveriges Radio.

Trots en ökad efterfrågan av journalistiskt innehåll och information under krisen, har många nyhetsmedier förlorat en stor del av sina annonsintäkter under de senaste månaderna. Stödet kommer fördelas redaktionellt och kunna sökas av alltifrån dagstidningar, radio- och tv-redaktioner till digitala nyhetssajter och gratistidningar.

-Pettersson tycker det är snudd på skandal, det mesta i medierna är kopior av varandras artiklar…

När ska medier börja granska varandra. Hur har de skött invandringskrisen? Klimatrapporteringen? Corona-rapporteringen?

Kom också ihåg att utöver ovanstående skattebidrag så kommer Public services budget för 2020, som ser ut så här: De tre public service-företagen (SVT, SR och UR) anslås – via rundradiokontot – 8.563 miljarder kronor (varav SVT 5.041 miljarder kronor, SR 3.077 miljarder kronor och UR 445 miljoner kronor).

– Pettersson menar att det är korruption, man biter inte den hand som föder en…

 • TIDIGARE 2020-04-03. 600 miljoner i presstöd räcker inte, regeringen ökar med 200 miljoner skattekronor

MEDIA. Regeringen (S+MP), samt Centerpartiet och Liberalerna föreslår en permanent förstärkning av mediestödet på 200 miljoner kronor per år, från och med i år. Detta är en del av vårändringsbudgeten för 2020, som presenteras den 15 april meddelar kulturminister Amanda Lind (MP) idag i ett pressmeddelande.

För att hantera den mest akuta krisen avsätts 150 miljoner kronor för ett tillfälligt nytt distributionsstöd under tre månader. Stödet omfattar alla tryckta nyhetstidningar, och kommer därmed fler till del än de som idag får driftsstöd.

Resterande 50 miljoner kronor föreslås gå till en fördubbling av stödet för bevakning av geografiska områden med svag eller obefintlig journalistisk bevakning, så kallade vita fläckar.

För att underlätta i den akuta krisen för mediesektorn föreslår regeringen, Centerpartiet och Liberalerna två tillfälliga regelförändringar. Utbetalning av redan beslutat presstöd ska kunna ske i förhand för innevarande år. Samtidigt slopas tillfälligt kravet på 55% eget redaktionellt material för att få stöd.

-Pettersson säger att det är dessa så kallade journalister som kallar oss ideellt arbetande opinionbildare för swishhoror. Nu behöver de inte ens göra eget material utan kopiera av varandra så enfalden blir ännu mer enfaldig. Dessutom gör de sig beroende av den som föder dem…

Om regeringen ändå hade haft mot att ta några av de över 8500 miljonerna som SVT, SR och UR slösar bort…

Steget Efter
 • TIDIGARE 2020-03-05. 72 nyhetstidningar får dela på 600 miljoner i presstöd

MEDIA & SKATTEBIDRAG. Mediestödsnämnden har beslutat att 72 nyhetstidningar ska få totalt 600 miljoner i presstöd under 2020. Bland de som får pengar för första gången finns ATL, Norrbottens-Kuriren och Sydsvenskan.

Mediestödsnämndens sammanträden den 4 december 2019 respektive den 25 februari 2020 beslutades vilka nyhetstidningar som i år ska få driftstöd. Totalt beviljades 72 nyhetstidningar stöd. Sammanlagt fördelas 600 miljoner svenska kronor över de olika titlarna. Det är drygt 75 miljoner kronor mer än vad som delades ut 2019.

– Tidningsmarknaden är oerhört ekonomiskt pressad, både på grund av vikande annonsintäkter och sjunkande upplagor. Därför känns det extra viktigt att stötta branschen genom att i år dela ut mer i presstöd, säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör vid Myndigheten för press, radio och tv.

Mer på Dagens Media

-Pettersson säger att många av dessa journalister som delar på 600 miljoner kallar oss som arbetar ideellt eller lever på frivilliga bidrag för Swishhoror.

Jag är för blyg för att nämna vad man borde kalla dem som tar emot 600 miljoner av våra skattepengar och sedan spärrar en stor del av artiklarna…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Mångmiljonstöd till medierna

 1. Klart att skattebetalarna skall hålla lögnerna propagandan igång när färre och färre läsare vill betala för deras dravel.

 2. Amanda sköter prioritet 1 på listan för att få sitta kvar: Gynna och var snäll mot betalmedia.

 3. Dom säkerställer bara att den statliga propagandan i 95% av medierna, fortsätter. Med våra pengar. Behövs inga annonsintäkter eller prenumerationer, statliga ”bidrag” betalar hela skojarverksamheten.

 4. Amanda Lind (S)
  Vad är det som är så professionellt med media som ljuger för det svenska folket ???
  Nej, ge pengarna till alternativmedia som har den inre styrkan att hålla sig till sanningen.

 5. Jag reser ragg när jag ser en bild på den absurda rymdvarelsen – än värre är skadorna hon gjort med våra skattepengar.

 6. I princip håller staten på att ta kontrollen över de s.k. etablerade medierna. SVT genom att de är beroende av statens skattepengar. Övrig media genom presstödet och krispaket. Och där har regimen ytterligare säkrat stödet från de fogliga skaror som blivit mer och mer beroende av allmosor från ”snälla farbror staten”. Sen när vi kommer till ämnet Alternativa Medier, så vet vi ju vad som redan sker och vad som väntar : Censur, Faktagranskaren, Hat o Hot-saxen och Hets mot folkgrupp-syndromet. Dock ej hat, hot och hets mot Svenska infödingar ty de tillhör icke de utvalda.
  Bäst att förnya passet, då vi befinna oss i Nordkorea !

 7. Amanda Lind kommer att gå till historien som Sveiges mest uppsatta idiot. Ledsen att behöva säga detta! Löven bär ansvaret!

 8. Lägg ner presstödet helt och hållet! Om en tidning inte kan bära sina egna kostnader med prenumerationer, lösnummer, annonser och låsta artiklar som man måste betala för, så är det väl dags att lägga ner blaskan? Det visar ju tydligt att ingen vill läsa skiten!

Kommentera