Jag, en tråkig invandrare


INSÄNDARE. Sitter här med ett skolfoto från läsåret 1962 – 1963 då jag gick i klass 5 D på Brännässkolan i Norrtälje. Vi var 27 elever i klassen och vår klassföreståndare hette Ellen i förnamn och var av den gamla sorten, hård men rättvis, som gick in helhjärtat för sin yrkesroll som lärare. Några svårigheter med att hålla lugn och ro på lektionerna hade hon inte och hon gav sig inte förrän alla förstod vad det var hon lärde ut oavsett vad det gällde för ämne.

Sandor Herold. en tråkig invandrare…

Jag hade vissa svårigheter med matte men hon åtog sig att ge mig några privatlektioner under sommarlovet då jag gick hem till henne några gånger. Hon bodde i ett stort trähus inte så långt från oss och jag tyckte att det var fantastiskt att komma in där och se hur stort allting var i jämförelse med vår lilla två som vi bodde i. Jag kommer aldrig att glömma denna skolfröken och jag kommer heller aldrig att glömma denna tid då Sverige fortfarande var Sverige.

Vi var som sagt 27 elever i klassen och jag var den enda som var av utländsk härkomst förutom en flicka som var från Finland. Hur ser det ut i många klassrum idag i Sverige? Av 27 elever så är det kanske i bästa fall en som är svensk!

Jag var alltså på den tiden mer eller mindre ett exotiskt inslag i skolvärlden. När jag tillsammans med min mor gick och skrev in mig hos dåvarande skolrektorn i Norrtälje så var det en förälder som frågade varifrån vi kom och min mor svarade då att vi kom från Ungern och hennes son uppfattade det som att hon sade att vi kom från djungeln varpå han högt och tydligt med uppspärrade ögon sa , ”Mamma, han kommer från djungeln!”

Riktigt så exotisk var jag nu inte!

Däremot så var jag redan som liten invandrare en troligtvis tråkig sådan eftersom jag mest var som mina likaledes tråkiga svenska kamrater.

Denna tråkighet har sedan följt mig upp i vuxen ålder eftersom jag aldrig har berikat och tillfört det svenska samhället några spännande inslag såsom mord, våldtäkter, anlagda bränder, rån, misshandel, skjutningar , sprängningar och annat som dagens invandrare och flyktingar idag tillför det svenska samhället så gott som dagligen.

Inte heller rånade jag mina kamrater eller förnedrade dom med att urinera i munnen på dom och inte heller försökte jag våldta någon svensk flicka.

Alltså var jag en tråkig jävel till invandrare.

Bara det senaste dygnet har vi ju fått ta del av vad troligtvis några s k nysvenskar tillfört oss av spännande inslag såsom ihjälskjutning av en 12 årig flicka i Stockholm och i min hemstad Malmö har både knivslagsmål på öppen gata ägt rum mitt i stan samt en skjutning i Rosengård. Spännande värre alltså!

Eftersom jag så gott som alltid varit en tråkig invandrare så har det resulterat i att jag mestadels har fördrivit tiden med att arbeta och betalat skatter och avgifter istället för att tillföra samhället spännande inslag såsom här ovan beskrivna.

Som ett bevis på min tråkighet så fick jag efter att ha jobbat i 30 år på SJ en guldklocka. I botten på klockan så står det följande: ”För nit och redlighet i rikets tjänst”. Det borde naturligtvis ha stått ”För nit och tråkighet i rikets tjänst”.

Kanske det var en sådan här klocka Sandor fick för att vara tråkig.               Foto: Bukowskis

Nej, sådana tråkiga invandrare som jag är inget att ha för tydligen så vill svensken ha spännande invandrare som helst inte kommer från något civiliserat europeiskt land.

Ju mer spännande och primitivare desto bättre!

Dessa spännande invandrare får tydligen komma i så stort antal också så svensken bryr sig inte ens om att han och hans landsmän inom en snar framtid blir en minoritet i sitt eget land.

En sak är säker, då kommer spänningen här i landet att bli väldigt hög. Högspänning kommer att ha en helt annan betydelse än vad det har idag!

Guldklockan som jag fick borde naturligtvis inte ha getts till en sådan tråkig invandrare som jag. Den borde givetvis sitta på handleden på en sådan invandrare som verkligen gjort det svenska samhället spännande och intressant genom att även här leva efter dom normer och regler som finns i hans gamla hemland.

Men å andra sidan så har nog dessa invandrare redan en eller flera guldklockor och dom är inte av det simpla märket Tissot som min utan säkerligen Rolex eller något liknande.

Nej, nu ska även jag ha lite spänning i min tillvaro. Jag skall nämligen rensa lite ogräs i rabatterna. Mer spännande än så blir det inte.

Sandor Herold, en tråkig jävel i det spännande Malmö

Nedanstående bild är inte från Sandors klass utan från Pettersson men ungefär samma årgång

Petterssons klass 6F innan mångkulturen kom till Sverige. Det var en och annan invandrare från Finland, någon dansk och en exotisk isländska. 


7 responses to “Jag, en tråkig invandrare

 • age

  – men Sandor!
  ”Invandrare”!?

  Invandrare är för mig de som är
  en belastning för landet.
  Invandrare är för mig de som kommer
  hit för att leva gott på vår välfärd.
  Invandrare är för mig de som roffar åt
  sig utan att bjuda något tillbaks.

  Jag, 80, har under min tid, och har ännu
  massor med mycket goda vänner, som är
  födda i annat land än Sverige.

  De är inte ”invandrare ” för mig.
  De är, var och en, människor som
  arbetar och kämpar på olika sätt
  för sitt och landets bästa.
  De har hjälpt landet, Sverige, att bli
  det fina land det är.

  Mycket varmt tack till dig och alla andra,
  som gjort den prestationen!
  Tack Sandor!
  //age

  Gilla

 • peter kostin

  Började ettan 1963, vi var 30 elever varav två var andra generationens invandrare. En finländsk pojke och så jag som varande ryss. Men inte sjutton slog, rånade och förnedrade vi de övriga i klassen. Snarare tvärt om. Jag blev ofta retad för mitt ursprung.

  Gilla

 • Pålsjö

  Vi är nog många som har gamla klassfoton liknande Petterssons, liggande i byrålådorna. Mitt eget är förvillande likt det som Pettersson visar, inte mycket mångkultur där inte och finns inte heller på mitt. Och alla i klassen talade svenska, det fanns visserligen en elev från Danmark och några från Finland, men dom höll inne med sina hemländers vilda tungomål. Den ende på skolan som kom längre söderifrån än Danmark var vår omtyckte gymnastiklärare Nagy (uttalas ”Nåddj”) och som tvingats fly från Ungern i samband med revolten 1956.

  Gilla

 • Messkalle

  Det är en av de bästa från den tråkiga.
  För övrigt hade vi en ungrare och en finne i gänget. MEN TRÅKIGT HADE VI INTE TILLSAMMANS.

  Gilla

 • 502V8S

  Fantastiskt välformulerat Sandor!

  Gilla

 • skepparn

  1937 års Nobelpristagare från Ungern.
  C vitamin
  1940 gav han han alla prispengarna till Finland.
  Ja, jag kan mycket mer om Ungern. Bara goda vibbar.

  Gilla

 • Steve K L

  Det är muslimer och MENA hela långa gatan upp i portuppgångarna där jag bor. Finnarna bor inte längre kvar, knappt några juggar heller. Polissirener ambulanssirener varje dag och polishellikoptern upp minst en gång i veckan. Kvar i kvarteret bor mest MENA och några yrvakna svenskar som inte kan stava till internet och alternativmedia. Byta lägenhet glöm det!! Snart emigrerar jag till Usa eller Ungern.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: