Det känns som om landet ockuperats inifrån


Nedanstående är en krönika av Carin Stenström, publicerad på Världen Idag den 23 juni 2020

Många känner att en gräns passerats och att Sverige befinner sig i en utförsbacke som inte kan brytas. Utvecklingen har pågått länge, med små steg. Från en samhällsförvaltning präglad av hederlighet och sparsamhet har vi fått en samhällsöverbyggnad som håller på att utarma och förlama landet.

Steget Efter

Till detta kommer mindre mätbara, men kännbara, försämringar: i språkbruk, umgänge, hänsynstagande, medmänsklighet. Vi har blivit små robotar, lyhörda för överheten, blinda och döva för våra medmänniskor, ytliga, med ett snävt fokus på vår egen framgång, välstånd och tillfredsställelse.

En del av detta är känslan att landet inte längre leds av de bästa, eller ens de näst bästa, utan av svaga personer med begränsade synfält, bristande kompetens och med närmast obefintlig förankring bland medborgarna. För tjugo år sedan visste de flesta namnen på landets statsråd; i dag händer det inte så sällan att någon för de flesta okänd, blek minister dyker upp i media och uttalar sig, ofta utan skärpa, men alltid med den tvärsäkerhet som intensiv medieträning och alltför stark självkänsla ger.

Det känns som om landet ockuperats inifrån och som om medborgarna inte kan frigöra sig från dem som gripit makten och har som främsta mål att behålla den. Landets myndigheter, finansierade av skattebetalarna, härbärgerar ett överskikt som glömt den tidigare viktiga målsättningen, att verka för allmänhetens bästa. I stället är det de egna arbetsvillkoren och den egna politiska agendan som står i fokus.

Överskiktet i myndigheter, stora organisationer, politiska organ driver utvecklingen tillsammans, ofta i en riktning som känns främmande för medborgarna och ofta på ett sätt där medborgarna ska uppfostras och styras, med lämplig ”information”.

Två aktuella myndigheter, Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har tillsammans cirka 1 500 anställda. Två storföretag, med andra ord. Ändå har de inte lyckats med de mest centrala uppgifterna: att skydda medborgarna från allvarliga hot.

När en stor skogsbrand härjade härom året fick utländska brandmän i stor mängd kallas in. När en allvarlig epidemi närmar sig står myndigheterna handfallna; i princip ingen beredskap finns. Och ännu efter flera månader saknas klara och begripliga riktlinjer.

MSB framhåller på sin hemsida de stora förmånerna med att jobba på myndigheten. Och här har man verkligen varit framgångsrik. Vad sägs om sju veckors semester, betald ledighet för att ägna sig åt familjeangelägenheter, betald ledighet för sjuk- och tandläkarbesök, extra föräldra- och sjukersättning?

Överskiktet i samhället tycks vara väldigt homogent – samma värderingar, samma politiska agenda, samma inriktning på att gynna de egna och gemensamma intressena. Eller rättare sagt: det finns en osynlig gemensam värdegrund, där man vet hur man ska uppträda, vad man ska tycka, vilka åsikter som är gångbara. Inte sällan anar man ett förakt för de medborgare som bekostar verksamheten.

Så länge det sker kan överskiktet leva lugnt och tryggt. Men det finns naturligtvis en gräns som förr eller senare passeras. Då kan vad som helst hända.

Carin Stenström, fri skribent

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


21 responses to “Det känns som om landet ockuperats inifrån

 • G Nordström

  Ja Carin man kan spotta på en sten men till sist blir den blöt, det lär inte dröja länge nu när oförutsedda händelser dyker upp.

  Gilla

 • gamgubben

  Vad befriande med en röst som begriper var vi hamnat. Så talas det om demokrati det stämmer nog för folket var i det gamla Grekland, ca 20 % av de rika, resten räknades ej.
  I vårt land Svearnas Rike är det media och politiker som bestämmer i nu nämnd ordning, de är representanter för de 20% som makten har och svärdet bär.
  Får detta fortsätta så kommer framtidens socialdemokrater att se vad deras företrädare ställt till med, ja inte bara de utan hela PK-sfären kommer i förtvivlan be för sina liv. De som kan betalar en extraskatt för att få leva resten får konstatera att deras semester från döden är över.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Ja idag är och känner man sig som en total främling i sitt eget land så fort man går utanför ytterdörren !

  Gilla

 • Peter Sjöström

  Tack Carin , en mycket bra text . Tack Pettersson som får tag i de intressanta och viktiga nyheter och texter som msm gör allt för att dölja för oss . Ordet ” utmaningar ” används av politiker som försöker att föra oss bakom ljuset . Finns det något värre än att höra politiker använda det ordet ? Mvh Sjöström

  Gilla

 • Olof.p

  Tvångströja till alla som inte röstar på Sverigedemokraterna!!!

  Gilla

  • Maja 2

   Jag föreslår en skattsedel med extra skatt som bekostar den mastodonta flyktingströmmen som härjar här.

   Gilla

  • Kenth Andersson

   Gäller tvångströja även vid en röst på AFS ?

   Gilla

   • Maja 2

    Absolut inte om jag får bestämma.
    Önskar AFS mycket lycka i det kommande valet!
    Ett parti som Sverige behöver nu mer än någonsin!

    Gilla

 • linns

  Två svenskar gripna för narkotikahandel i Iran. De ska enligt Tasnim ha varit medlemmar i ett stort internationellt drognätverk och gripandet ska ha varit en del i en större operation.

  Vad gör man på semestern till sitt hemland??

  Är det verkligen två ”svennar” som åkt till Iran för att smuggla droger? Hur har dessa ”svenskarna” lärt känna folk i Iran?

  https://www.expressen.se/nyheter/tva-svenskar-gripna-for-narkotikahandel-i-iran/

  Gillad av 1 person

  • Maja 2

   Två mindre. Ingår säkert i gruppen Los Suecos, som härjar över hela Europa.
   Läs om dem ni som har missat.
   Spansk polis har aldrig sett någonting så rått ,skriver de .

   Ibland undrar jag varför släkten inte reagerar när de ser sina pojkar med nya miljonbilar utan att arbeta en enda dag.

   Gilla

 • hllviken

  Verkligen!

  Det behövs en radikal omställning av vårt samhällssystem!

  Gillad av 1 person

 • Guy F

  Jag har länge hävdat att Sverige går mot ett totalitärt styre, i sann Nord Korea anda kör SVT sitt verklighetsfrånvända ”klimatkatastof” race dagligen. I morse hotas återigen isbjörnarna pga den återanvända skrämseltaktiken trots den haft fel senaste 40 åren. Verkar som SVT trampar på i sitt vanliga spår, Konstigt? Nä, vad att vänta med 50% miljöpartister och 30% vänsterpartister. För att inte nämna TV4, deras nyhet studio är ett första klassens ”Rövel schapp”. Jag bojkottar och undviker alla deras annonsörer, för stöder dom anarkister o vänsteraktivism
  då får dom väl sälja till vänster o miljö-muppande ofta icke så ekonomiskt starka individer. Sen ska dom inte gnälla då deras kunder sviker. Som man bäddar får man ligga.

  Gilla

  • Anders Nilsson

   Ingen i vår bekantskapskrets (30-40 personer) tror på klimatfantasierna. En är t.o.m. miljöpartist. Hon är djup bekymrad över att inte MP ägnar sig åt verkliga miljöfrågor istället.

   Gilla

 • Anders Nilsson

  När nås gränsen? Är själv övertygad att detta kommer inträffa i början av nästa år. Vad händer när stat och kommun upptäcker att 2020-års skatteintäkter kanske bara är 80% av 2019-års skatteintäkter? Skattehöjningar som klarar detta är givetvis omöjliga så det blir till att skära i verksamheterna.

  Gilla

  • G Nordström

   Ja Anders, många problem lär dyka upp till vintern.
   Varför har statsförvaltningen förhört sig hos matvaruhusen om ransoneringskuponger för 4 månader sedan.
   Hur ska södra Sverige få ström när Ringhals stängs, när den inte räcker på sommaren.
   Polisens våldsmonopol finns inte längre.
   En arme som är homofilfixerad och slutat fungera.
   Det ska bli väldigt intressant och se hur dessa utmaningar ska hanteras.

   Gilla

 • Hugo

  DN som är medskyldiga gräver dock sin egen grav. Allt Bonniers pysslade med går utför och blir gratis och bättre på Internet. Förr styrde de vilka författare som skulle ”synas”, de styrde biograffilmer och de styrde nyheter vi fick. De lättpåverkade invaggades i en falsk trygghet. Feminismen, HBTQ och invandringen var nådastöten för den en gång så stolta nationen. Vi har en fantastisk historia och vi har varit de modigaste krigarna. Det måste bli en förändring och HELA etablissemanget måste först synas i sömmarna för att sedan petas bort.

  Varför inte ha nyhetsförmedlare som är som vanligt folk? Varför inte ha regissörer som vanligt folk? Varför inte ha vanligt folk som politiker?

  Måste det vara såhär?

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Mycket bra skrivet och sammanfattat av Carin Stenström.

  Gilla

 • Nils Dacke

  Tack mycket bra skrivet, Sverige behöver en revolution som reducerar antal statliga myndigheter kraftigt, återinför tjänstemanansvar, krafttag mot den politiska aktivismen inom statliga myndigheter och byråkratin, myndigheters arbete skall vara mot att tjäna folket och därmed skall allt flum om värdegrunder och genustrams reduceras kraftigt, kraftig minskning av public service verksamhet. Osv osv.

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: