Ämbetsmannens död


INSÄNDARE. Byråkraterna i Sverige har blivit regeringens förlängda arm. Förr var de opolitiska paragrafryttare i folkets tjänst. Nu tummar de på heder och samvete och sitter på sina höga hästar. Politiska chefer håller dem hårt i tyglarna och sporrar dem att bli aktivister.

Rolf Malm

På UD finns 261 betslade ök som stegrar sig mot folkväldet. Skenar iväg med politiska skygglappar och hoppar över grundlagen i väldiga språng. Vägrar att rida på andra än den röda ledarhingsten. Med huvet djupt i foderpåsen oförmögna att sadla om enligt folkviljan. Men sitter säkert i sadeln i Rosenbads skyddande fålla. Där piskar moralpoliserna dem till lydiga, väl ryktade och utfodrade dressyrhästar. Lär dem sedan de var föl att gräset inte är grönare på andra sidan. Att uppskattning från högdjuren kräver beskattning av arbetshästarna.

Sverige har återgått till fogdeväldet. Drotsen får göra makthavarnas smutsgöra. Pärmbärarna har blivit småpåvar. Tjänstemännen har blivit politiska dragdjur.

Socialnämnden har blivit hästtjuvar som rövar bort föl från föräldrarna. Fölen ska ridas in av mer proffsiga, statliga skötare. Folkhälso-myndigheten bestämmer vilka gamla krakar som ska skickas till slakt. Migrationsverket bestämmer hur stora utanförskapsstallen ska bli och hur många trojanska hästar som kan tillåtas. MSB bestämmer hur lite foder som behövs i kristid. Miljödomstolen avgör vilka stall som ska ha el. Här kan dock regeringen ta över tyglarna och rida i sporrsträck i motsatt riktning. Lagrådet kan resa hinder för alltför hopplösa regelverk. Men de kringgås som regel i själva verket av nya tävlingsregler och nya funktionärer.

Ämbetsmannaväldet låter folk bli ridna av maran. Ingen vågar sparka bakut. Politiska marsvin och satmaror och medias marodörer gör mardrömmen till verklighet.

Ena hälften av flocken föder den andra. Den ena måste trava runt i grottekvarnen, den andra skor sig på deras hästarbete.

Byråkrati är jättars makt utövad av pygméer. En plats för att göra det möjliga omöjligt och det omöjliga möjligt.

Rolf Malm.

Ps. Tack för alla tips och allt stöd för mitt skrivande av boken ”Sverige 2084”. Ett stalltips är att den får många att inse att de satsat på fel häst.

Swish 0722 – 84 70 52. Bankkonto SEB 5005 01 187 30, Kontakt, rolflmalm@gmail. com


6 responses to “Ämbetsmannens död

 • Argus

  Socialdemokraterna var inte ett oanständigare parti än de andra 1969. Just 1969 är viktigt i sammanhanget då det följer 1968. Och 1968 är 50 år efter 1918 i vars sista självande stund Kommunistische Partei Deutschlands bildades. Partiet misslyckades dubbelt, dels så sket sig den tyska revolution 1919, dels så förlorade man stort mot den andra totalitära rörelsen 1933. Frankfurtskolans medlemmar flydde efter misslyckandet Nazityskland och hamnade i New York där de fortsatte sitt ränksmideri vilket så småningom ledde till studentprotester i Paris och annorstädes 1968.

  I andrakammarvalet 1968 fick sossarna egen majoritet. Det och vänstervågen tillsammans med ny partiledning 1969 förändrade partiet från ett parti med brett folkligt stöd till det makthungriga avskrädesparti det är i dag. När en smitta sprids är det viktigt att isolera den. Vänstern infesterade först partiet och sedan statsförvaltningen vilket omvandlat den till den svenskfientliga svulst den är idag på många ställen.

  Förhoppningsvis har de och det andra vänsterpatrasket gjort sig skyldiga till tillräckligt många misstag så att det inte längre går att skyla över och att förändringen kommer 2022.

  Gilla

 • Tony

  Har sagt det hela tiden det är inte bara nya politiker vi behöver,
  vi behöver byta ut alla förrädare som inte vill rätta sig efter
  folkviljan, ett tydligt bevis på det fick vi vid senaste valet
  där höga ämbetsmän tog fram en skrift om att dom inte kom
  att rätta sig efter en ny regerings direktiv? Bara det säger
  allt om hur illa det är ställt med landet!

  Gilla

 • Peter Sjöström

  Tack Rolf . En lysande essä om tillståndet i riket . Hur få fram en stark ledare till detta degenererade rike ? De politiker som serveras oss att rösta på är framtagna efter partitopparna . De utser dem efter förmåga att trycka på rätt knapp . Mvh Sjöström

  Gilla

 • Gorge

  Igår i Halmstad gjorde jag något som jag tyckte var smart och lagligt. Bredvid mig på bussen hade jag högljudda afghanska barn. Vad pratade de om? Jag spelade faktiskt in deras konversation och använde min dator för att få persiskan de pratade till svenska. Vissa saker blev ohörbart men många saker blev hörbara under det 30 minuter långa samtalet.

  -Svenskor är horor som vi knullar gratis.
  -Jag är 36 men på datorn 17.

  Jag skulle vilja ladda upp filen så alla kan höra och översätta.

  Gilla

 • gamgubben

  En sannsaga av Rolf. Hoppas att några andra än vi på denna blogg också får läsa den, att någon av fölen eller märrarna i Regeringen skulle läsa och förstå håller jag för otroligt.

  Gilla

 • Kent

  Rolf det du beskriver är George Orwells Djurfarmen.
  Skriven som en instruktionsbok för sosseadeln som de har följt till punkt och pricka.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: