70 procent av svenska journalister har vänstersympatier

JOURNALISTIK. En norsk opinionsundersökning från i fjol som nu har uppmärksammats i Sverige tycks bekräfta bilden av svenska journalister som vänstervridna. 70 procent av de tillfrågade journalisterna säger nämligen att de skulle rösta vänster om det var val i morgon, skriver Nyheter Idag

Sedan 1999 har norska Nordiske Mediedager gjort studier över allmänhetens och journalisters attityder. Den övergripande frågan är om journalisternas uppfattningar är i linje med den övriga befolkningen. I den senaste undersökningen från 2019 har man inte bara tittat på norska förhållanden utan även svenska.

Urvalet av svenska journalister har gjorts utifrån listor över medlemmar i svenska Journalistförbundet. När det gäller allmänheten har man använt sig av Novus nationella webbpanel.

Steget Efter
Steget Efter

På frågan om vilket riksdagsparti man skulle rösta på om det var val i morgon kan man se tydliga skillnader mellan journalisternas och allmänhetens svar.

Hela 70,7 procent av journalisterna anger att de skulle rösta på antingen Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet. För allmänheten landar stödet för dessa partier på 46,8 procent.

Det största partiet bland journalisterna är V som får 32 procent. Lägst stöd får Sverigedemokraterna med ynka 2,7 procent, och enbart 10 procent av journalisterna säger att de skulle rösta på högeroppositionen med M, KD och SD.

-Pettersson säger att 2013 skrev vi på bloggen om att SVT:s partisympatier var ett demokratiskt problem, det anser dock inte SVT…

Politikfakta

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “70 procent av svenska journalister har vänstersympatier

 1. Staplarna säger ju något annat också, ju högre stapel
  ju fler idioter innehåller staplarna.

 2. PK – medias journalister är väl numera dysfunktionella i och med deras ofrihet att vara det politiskt korrekta till behag ! Motsatsen till dysfunktionell är funktionell. En funktionell journalist har obegränsad frihet gentemot sin arbetsgivare forma sin information till läsare. Funktionella journalister finns numera på nätet och oftast är de pensionärer med mycken kunskap.

 3. Och framförallt bör inte svenska slavar vad gäller yrket journalist ifrågasätta kungahuset som en konservativ inrättning i vårt demokratiska samhälle. En journalist som jobbar för PK-media bör hålla tand för tunga i ämnet kungahuset. Att starta oberoende journalistik i konkurrens gentemot PK-media är en viktig uppgift, då PK- media journalister lever i ett slavliknande förhållande gentemot sina arbetsgivare.

 4. Dessa journalister som tillhör den högre medelklassen har socialt privilegerade liv skiter högaktningsfullt i inhemsk white trash och arbetare. Inte att förglömma arbetskraftsinvandringen från södra Europa på 50-70-talet heller vilka många fortfarande bor kvar här.. Det är dessa som får betala för den okontrollerade invandringen från i huvudsak dysfunktionella muslimska länder som de vurmar för. Skulle Sverige bli totalt bankrutt så säkerligen skulle dessa fegt fly Svea rike och flytta till sydligare breddgrader. De har ekonomiska medel och socialt nätverk till det.

 5. Vad är det som är vänster och höger idag vad gäller journalistkåren? Massmedias journalistkår vad gäller att vara PK idag är att vara EU-anhängare, NATO-anhängare och att vara anhängare av klimatalarmismen. Den journalist som öppnar för en annan åsikt /vinkling i PK-media lär få söka nytt jobb.
  Att idag rösta på sossepartiet, vänsterpartiet eller miljöpartiet är väl detsamma som att rösta på det politiskt korrekta. Dvs , samma PK som högerns PK !
  Svensk journalistkår är slavar i det politiskt korrekta.
  Tur att det finns fria media som swebbtv , Klimatsans och pettersonsblogg.se för oss som vill få mer orsakssamband. Dock bör varje personlighet ha ett kritiskt öga även till fria media. Men oss fria media har du rätten att kommentera , vilket sällan eller aldrig existerar i PK-media.

 6. Förvånande inte mer!
  De som inte håller med vänsterpöbeln får nog ligga lågt för att inte mista jobbet.

 7. Då är det med norsk hjälp bevisat var svensk lögnmedia har sina rötter.
  Ingenting som SVT tänker berätta för det svenska folket.
  Tack för att vi har sanningsmedia att tillgå.

Kommentera