Stäng

När Domus kom till stan – en SVT-dokumentär om kulturslakt

KULTURHISTORIA. Den stora varuhusutbyggnaden på 1960-talet förändrade stadsbilden i alla större städer och i många mindre. Den gamla bebyggelsen offrades för Domus-, EPA- och Åhlénsvaruhusen. Filmaren Anders Wahlgren skildrar här en av de största stadsomvandlingarna i vår moderna historia.

Domus i Oxelösund invigdes 1963, idag ligger ICA Kvantum där. Bild från Oxelösundsarkivet.

SVT1 18:15 i kväll

SVT Play till 24 augusti 2020

-Petterssons minnen är att det var en socialdemokratisk kulturslakt, när Domus kom till stan på länken ovan. En kortvariant på samma tema nedan…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 reaktioner på “När Domus kom till stan – en SVT-dokumentär om kulturslakt

 1. Socialismen och islam har gemensamt att den ena hälften av befolkningen ska utnyttjas, och betala för att ”det större goda” ska få bättre position. Socialism: If the greater good is to happen, someone else has to sacrifice in order for this to be effective.
  Exempel: Seniora socialdemokrater får stor bestämmanderätt vad svenskar ska göra med sina fastigheter, pengar och liv.
  Etableringsministern Ylva J:
  https://youtu.be/c9zsVLqA-GY

 2. Människoapa arkitekterna idag, brutalismens tjänstefolk, som river ner vår kultur som funkar, till förmån för något ”högre” mer socialistiskt med n…. r som fikar i alla stadskärnor, kommer våra barn tycka det är fint, om 30 år?

 3. Socialdemokratin som rev borde använt annan outvecklad ledig plats, t.ex. de ytor utanför stan köpcenter byggts på idag, istället för att tvångs riva det fina som fanns.
  Likaså bör asyl tvång med invasiva arter inte ske i våra skolor och i våra fängelser, lediga platser i Turkiet kan användas för ”köra över människor” Akilovs och Borlänge zoo Malier

 4. Det var väl inte miljonprogrammet direkt som förstörde våra städer.
  Det var ju som i filmen ”När Domus kom till stan”, sossepolitikernas helt galna politik att riva ner medeltidsbebyggelsen inne i städerna och ersätta denna med affärscentrum och parkeringshus.
  Mijonprogrammet siktade in sig på obebyggda områden och byggde helt nya stadsdelar som skulle ha egenförsörjning med ett eget affärscentrum.
  Vad jag vet så revs inget och husen som byggdes var av god kvalitet och moderna för sin tid. Kanske inte speciellt arkitektoniskt snygga, men mycket funktionella.
  Det rådde ju en grav bostadsbrist på den tiden, så dessa bostäder som byggdes, även skulle räcka till våra kommande generationer, så att dessa snabbt kunde flytta hemifrån och bilda familj. Inte som det blev senare när man fyllde miljonprogramsområdena med så mycket invandrare att man fick svenskarna att flytta därifrån och på så sätt skapade kaoset vi idag upplever i förorterna.

  1. Om du tittade på videon såg man att de rev gamla kulturhus , precis överallt i Sverige. De gamla Klarakvarteren vittnar om härjningar av det värsta mot vår kultur.
   Nu stoltserar parkeringshuset Elefanten på plats ,där det förr fanns ett av de vackraste stadsdelar i Stockholm med låga pittoreska hus och små butiker, värdshus , tidningshus mm.
   Bara så sorgligt och direkt kriminellt.
   Hörde att svenska byggnadsingenjörer åkte till Sovjet för att kolla hur de bygger!
   Skandalöst!
   Men det ser man i den arkitekturen som 70 talets byggen alltid skall påminna oss om.
   Kolchoser i modern tappning.
   Är man berusad lär man inte hitta sin port, när varje port och hus ser likadana ut.

 5. Sossar har förstört Sverige..
  Maktgalna individer som bara tänker på sig själva..
  Och svensken inte förstått något..
  Måste vara fel någon stanns. eller vill inte se…
  Avtrubbade säger mina vänner och naiva.
  Och alla är invandrare sen 30 o 50 år
  Ponnsan62
  AFS

 6. Sverige är det land som drabbats hårdast av funktionalismen i arkitekturen. T.o.m värre än i Sovjet. Allt gammalt och estetiskt revs ner för att ersättas med fula, sterila byggen under miljon-programs tiden.

 7. Är det fler än jag som känner lukten av råttlort, när man går in på konsum.
  Jag jobbade på konsum i Malmö som tidsstudieman på slutet av sextiotalet.
  Färska kycklingarna började i kyldisken.
  När de blev lite fula byttes förpackning.
  Senare åkte de runt i grillen.
  På slutet smulades de sönder och blandades med majonnäs i kycklingsalladen.

  1. Jag håller mitt nyårslöfte, handla inte på konsum.
   Mitt stående löfte har jag hållit i 30-år.

 8. ”Kondomus” fick alltid bästa platsen vid torget, sossarna bestämde.
  ICA fick nöja sig med en sämre plats.

 9. Inte kan de sköta Sverige och inte kan deras systerorganisation behålla sina affärer utan de privata företagen tar över ruljansen.
  Jag tror att en privat skötsel och bemanning av Riksdag och Regering skulle bli bättre för oss än dagens skendemokrati.

 10. Sossar = okunniga, I allt om kultur, statsskick, rättsstat. De kan inget och nu gapar de historielöst om den multikulturella framtiden. Sätter etiketter om allt och som de inte har en aning om betydelsen. Härligt för er avkomma att slava för det som kommer att komma. Bjuder man in kriminella, och latmaskar från hela världen så blir det svårt för era älskade barn, barnbarn osv att överleva, men det förstår ni antagligen inte ännu. Ni följer ledaren som inte såg det komma.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: