Stäng

Stigtomtakonflikten måste lösas för allas skull

INVANDRING. –Fri rörlighet för arbetskraft vill vi ha, men inte social turism. Där får vi inte vara naiva, sa dåvarande statsministern statsminister Göran Persson (S) till Sveriges Radio år 2003. Det var en varning för utvidgningen av EU år 2004 och 2007 då Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien, Ungern, Bulgarien och Rumänien blev medlemmar.

Nu fick vi inte bara social turism utan en enorm kriminalitet på köpet med EU. Idag skriver den Eskilstunastyrda lokaltidningen Södermanlands Nyheter åter om problemet med de ”utsatta bosättarna” utanför Stigtomta i Nyköpings kommun.

SN skriver om ”fattiga tiggare som inte har någon annanstans att bo”, precis som det skulle ge bulgarerna rätt att ockupera och förstöra annans egendom.

Bulgarer ska i min värld bo i Bulgarien, eller försörja sig ärligt om de är i ett annat land.

Fastighetsägaren har tidigare anmält avhysning, vilket Kronofogden och Polisen genomförde, men det tog bara några veckor innan industriområdet blev bebott igen.

När marken blir olovligt bebodd igen innebär det dock att samma byråkratiska karusell ska dra igång, trots att resultatet antagligen blir densamma: att EU-migranterna flyttar tillbaka en kort tid efter en ny avhysning skett.

För varje avhysning måste markägaren betala en avgift till Kronofogden. Grundavgiften går på några hundralappar, men beroende på hur avhysning går till kan prislappen bli långt mycket högre. Upp mot tio tusentals kronor. Det är en saftig kostnad för en mark- och fastighetsägare att betala – gång på gång.

-Pettersson menar att det måste vara samhällets sak att bli av med de ockupanterna. Det har gått 17 år sedan Göran Persson varnade och ändå får de tiggande och kriminella zigenarna hålla på. Det håller inte att skylla på lagar och regler för de finns i mängder. Det gäller för syltryggarna i våramyndigheter att bestämma om grupper av människor ska få förstöra för andra eller om staten ska skydda medborgarnas liv och egendom.

Och glöm inte att Stigtomta bara är en liten ort av tusentals som lider i det nya Sverige…

Varför används inte den lagstiftning som finns. 

Det finns redan flera lagar som går att använda. Egenmäktigt förfarande är i svensk rätt ett tillgreppsbrott enligt 8 kap 8 § Brottsbalken.

Påföljden är böter eller fängelse i högst sex månader.

I Brottsbalkens 8 kapitel regleras stöld, rån och andra tillgreppsbrott. De tillgreppsbrott som inte särskilt reglerats i 8 kapitlet har samlats under beteckningen egenmäktigt förfarande.
Det finns tre situationer då ett brott utgör egenmäktigt förfarande.

 1. då gärningsmannen olovligen har tillgripit något men inte har någon avsikt att behålla det tillgripna.
 2. då annans besittning olovligen rubbas på så vis att den rättmätige ägaren hindras att använda föremålet som det är tänkt.
 3. då gärningsmannen med våld motsätter sig laga självtäkt. Utövningen av våld omfattar inte bara personvåld utan kan även vara oriktat våld där gärningsmannen sliter i en sak.
 • Om den allmänna ordningen störs och polisen uppmanar någon att lämna platsen kan det även bli åtal för ohörsamhet mot ordningsmakten. Om du håller fast dig i andra eller i föremål när polisen försöker få bort dig räknas det som våldsamt motstånd.
 • Att olagligt ta sig in på annans mark, hus, fabrik, båt osv. Olaga intrång ger böter och grovt olaga intrång ger fängelse i högst två år.
 • Man får inte bo utan avlopp och sophantering.

Varför är inte bulgarerna i Stigtomta hemskickade och om de kommer tillbaka inlåsta?

 • TIDIGARE 2020-07-20. Utsatta bosättare och bränderna

På ett uttjänt fabriksområde intill åkrar och skogar har ett antal tiggare från Bulgarien slagit ned sina bopålar…igen. De bor på en plats de inte har rätt till, det är skräpigt och bara under den senaste månaden har polis och brandkår ryckt ut till platsen ett flertal gånger.

Bränderna har enligt tiggarna uppkommit när ortsbor som inte vill ha dem där tänt på. Hur alla skrotbilar och annan bråte kommit dit får vi inget svar på. Lokaltidningen väljer att kalla dem ”utsatta bosättare”.

Det finns nog ingen här i landet som inte stött på dessa individer som sitter utanför butiker och tigger pengar av andra. Enligt polisen finns det knappt 4 800 rumänska och bulgariska tiggare i Sverige, men mörkertalet kan vara enormt.

Lokaltidningen som genom hela artikeln väljer att kalla individerna för ”utsatta EU-medborgare”, ställer inte den viktiga frågan. Är det verkligen så lönsamt att tigga pengar av andra att detta finansierar resor till och från Sverige, mat, kläder, hygienartiklar och att det ändå finns så mycket pengar över att de kan skickas till familjerna i hemlandet? Eller är det så att den stora inkomsten sker genom att de begår diverse brott i trakterna där de vistas?

Konflikten mellan de boende i området och bosättarna är ett problem”, säger kommunens säkerhetsansvarige och fortsätter med att ”så här kan vi inte ha det”.

Kommunen står handfallen” säger samma säkerhetsansvarige och syftar inte bara till motsättningarna, utan också den stora kostnad det innebär att rycka ut till platsen.

Mycket av ansvaret ligger hos fastighets- och markägaren. Enligt ansvariga har ägaren tillsammans med polisen och kronofogdemyndigheten avhyst tiggare från platsen, men de har återkommit ganska snart efter att detta skett. Kostnaden för dessa avhysningar kan landa på några tusenlappar ändå upp till 50 000.

Bilderna som illustrerar lokaltidningens artikel talar sitt tydliga språk. Skräpigt, runt hela området står uppeldade bilar och vandaliseringen är påtaglig. Sätt detta i kontext med vad som också står i artikeln och hur det beskrivs att tiggarna är ovarsamma med sina egenhändigt hopsnickrade boytor, så är det svårt att lägga skulden på lokala ortsbor. Det är nämligen så att samma rapporter om nedskräpning och bränder kommer från hela landet.

De som har det verkliga ansvaret är de som fortfarande lägger pengar i tiggarnas muggar och som gör att de håller sig kvar i Sverige. Att EU borde se över sina inre gränser borde också vara uppenbart när vi vet att det följer många brott i ”tiggarnas” fotspår och efter gränspolisens och tullens rapporter om färre antal stölder när gränserna mot Sverige stängdes.

SN

Bloggen besökte bosättningen i januari med bilder.

Från Expressen december 2016. ”Du är självgod när du ger pengar till tiggare”.

Från SVT mars 2019. ”länge har polisen misstänkt att tiggeriet är organiserat”

Från Eskilstuna-Kuriren mars 2018. ”Trenden för de utländska stöldligorna är att åka till Sverige och bo här ett par veckor”

Från Uppdrag Granskning april 2017. ”Dokumentären från NRK som fick tiggerisamordnaren att ändar inställning”

Bara i lokaltidningen har vi det senaste året kunnat läsa om bilstölder, inbrott, snatterier och annat där förövarna kunnat kopplas till Bulgarien och Rumänien, länder varifrån de ”utsatta bosättarna” kommer.

De ”utsatta bosättarnas” läger. Bilderna från januari 2020. Pettersson åker förbi regelbundet och det har inte blivit bättre sedan bilderna togs. Foto: Pettersson

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 reaktioner på “Stigtomtakonflikten måste lösas för allas skull

 1. Morgan tillsätter en utredning. Så kan han glömma även det problemet för vanliga människan på fältet.

 2. S o mp skiter i lagar..därför dom tror att dom är Gud..och göra som dom vill.
  Skiter fullstänigt i vad medborgarna tycker.
  Inga goda individer..makt.mygel är valspråket..tycker jag.
  Ponnnsan
  AFS

 3. Rötslam är annars en beprövad och väl fungerande metod att bli av med oönskade besök

 4. Det hjälpte inte vad G.P tyckte och sa 2003 !
  Världens största Socialbyrå Sverige har sedan dess gått för högtryck med att försörja importerade på sikt lönsamma raketforskare…..

 5. Bjud gärna Södermanlands tidningar på en guidad tur
  på deras paradgator med kråkslott som inte går att finna
  i detta landet, men som vi får vara med och bekosta,
  dom visar gärna upp dem och skryter omåttligt om hur
  duktiga dom är på att lura andra!

 6. Låt dem bosätta sig på Södermanlands tidningars tomt,?

  Får kräkreflexer när man hör dessa falska profeter
  gnälla om dessa ”fattiga migranter”.
  Hur fan har dom råd att ta sig hit ifall dom nu är så fattiga,.
  kan inte se att det kan vara någon annans uppgift att inhysa
  figurer som förvandlar ens tomt till soptipp.

  Nu när den store guron och chefsförhandlaren Löfven
  intecknat ett par tre generationer Svenskars tillgångar varav
  en stor del går till länder som Bulgarien är det väl deras uppgift
  att hjälpa sina medborgare, det är inte Sveriges uppgift att
  inhysa dem.. Sluta sen upp att kalla dem migranter
  dom är ekonomiska besökare!

 7. Om tidningarna gjorde sitt jobb så skulle de skriva om olovlig bosättning och vilka som är de skyldiga. Nej istället vinklar de historien till att passa snyftmajorna, och känslan hos det givmilda folket att tycka synd om. ”Tänk vad barnen skall fara illa” finns nog hos många utan att fråga sig varför de i så fall far illa. Om föräldrarna stannat i sitt eget land så hade det inte hänt och de som tog sig till Sverige hade inte behövt sätta sig i skuld till zigenarkungen eller vem som nu lånade ut pengar till resan. En skuld som vi svenskar skall betala först genom att obetänksamma personer ger tiggarna pengar. Därefter skall vi betala igen nu genom EU som säkert ger bidrag till dessa stater som hyser zigenare och ska integrera dem.
  Att integrera någon som inte vill är omöjligt och får de hjälp blir det om än svårare att integrera dem till arbete. Se bara hur många bidragstagare som skulle kunna tjäna till sin egen försörjning om de exempelvis plockade skogens guld under den nu stundande säsongen.
  Alla som ger pengar till tiggare skulle bötfällas om svensk praxis följdes enligt normen ”sälja sex fritt, köpa är brottsligt.”

Kommentera

%d bloggare gillar detta: