MP-ministrar investerar i kol, olja och kärnkraft


EKONOMI. Tidningen Dagens Industri har tagit del av regeringskansliets redovisning över ministrarnas ekonomiska innehav i aktier och fonder.

Amanda Lind. Foto Kristian Pohl/Regeringskansliet

Per Bolund pressbild Miljöpartiet.

Handlingarna visar att kulturminister Amanda Lind  (MP) valt att placera 70.000 kronor i två fonder hos SEB: SEB Strategi balanserad LUX och SEB Strategi Defensiv. Den förstnämnda har investerat i bland annat Sydney Airport.

En av Miljöpartiets ståndpunkter är att flygandet måste minska, trots det har alltså kulturministern investerat i en fond som äger innehav i Australiens största flygplats.

I samma fond finns också ägande i ett kanadensiskt energibolag, Inter Pipeline Ltd, som är specialiserade på pipelines som transporterar oljesand. Utvinnandet av oljesand har kritiserats av miljörörelsen för att generera stora utsläpp och förstöra ekosystem.

Ett annat bolag i portföljen är energibolaget Uniper, som bland annat äger andelar i svensk kärnkraft men som också driver omfattande verksamhet inom kolkraft i Tyskland.

Finansmarknads- och bostadsminister, biträdande finansminister Per Bolund (MP) har enligt regeringskansliets redovisning av ministrarnas innehav placerat drygt 770.000 kronor i en handfull fonder. Den minsta investeringen, på 15.000 kronor, har han lagt i Nordeas fond Global Dividend. Fonden äger andelar i amerikanska energijätten Exelon, som i sin tur äger och driver 15 kärnkraftverk.

Fonden har också investerat i den franska oljejätten Total.

Amanda Lind och Per Bolund meddelar efter att Di ställt frågor om innehavet, att de kommer att att sälja sina andelar i dessa fonder.

Även andra ministrar har tveksamma innehav, de säger en sak och gör en annan.

Läs vidare på Dagens Industri…

-Pettersson säger att det är lätt att gnälla på andra, men miljöpartisterna verkar tro att dubbelmoral betyder dubbelt så bra…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 


6 responses to “MP-ministrar investerar i kol, olja och kärnkraft

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: