En rasistisk diskurs

Järvafältet och i synnerhet Husby, har drabbats hårt av pandemin. SVT försökte igår hitta förklaringar till detta.

Det är givetvis hårt om man själv eller någon anhörig drabbas av ett virus som coronan, detta oavsett vem du är och var du bor. Förklaringarna i SVT:s Rapport kändes dock lite krystade.

Ångesten och oron inför pandemin skapar, tillsammans med upplevelsen att ingen bryr sig, de känslor som invånarna i förorten känner. Man känner sig helt enkelt bortglömda. Så säger en man från Folkets Husby i reportaget. Är du svart idag är det givetvis svårt att undvika ordet ”rasism” som roten till allt ont.

Bild från SVT:s Rapport 2020-07-20

Enligt Faisal (mannen i reportaget) misstror politikerna och myndigheterna förortsbornas förmåga att ta till sig information, vilket enligt honom tar bort fokus från det verkliga problemet. De ofta använda orden ”socioekonomiska faktorer”.

Två av dessa faktorer är enligt SVT:s utsände, att man inte kan arbeta hemifrån och att man ofta bor flera generationer i samma bostad. Dessa kan (åter denna enkla förklaring ”kan”) ha legat till grund för den stora smittspridningen i området.

”Vilka är utmaningarna?”, frågar Feisal sig själv och reportern. Utmaningarna kan förklaras i få meningar.

 • Har du inget arbete har du ingen egen inkomst. Har du ingen egen inkomst har du ingen möjlighet att få bo i mer trivsamma miljöer än förorterna
 • Har du ingen utbildning att falla tillbaks på så lär du få svårt att ens få ett jobb. Kan du dessutom inte svenska är det närmast en hopplös uppgift
 • Att leva i ett generationsboende där 10-15 personer delar lägenhet kanske fungerar i hemlandet, men inte i ett utvecklat land som Sverige. Frågan om vems ansvar dessa stora familjer är kan vi alla svaret på
 • Det svenska samhället har inte klarat av den stora asyl- och anhöriginvandringen. Den läxan borde också utbildade människor lärt sig också i förorten och följdfrågan till Feisal och alla nyanlända är given. Hade ni och övriga i landet sett en bättre utveckling om vi årligen hade haft en asyl- och anhöriginvandring på 5 000 personer istället för 50 000?

SVT (börjar 11:40)

En egen reflexion över detta ständiga gnällande från och om svenska förorter.

De omdiskuterade miljonprogram som Socialdemokraterna sjösatte åren 1965-1975 och där en stor del av Sveriges invandrare bor, tillkom av den då rådande bostadsbristen, för att avskaffa trångboddheten och höja bostadsstandarden. P.g.a. en växande befolkning räckte inte bostäderna till alla, vilket vi också ser idag. Trångboddheten är fortfarande stor i dessa områden, vilket vi hör i Rapports inslag och som dessutom är en ständigt återkommande förklaring till alla problem i förorten. Bostadsstandarden är dock mycket högre än i de länder varifrån merparten av invånarna i dessa områden har sitt ursprung.

När dessa områden började byggas var det inte de väl bemedlade familjerna som flyttade dit. Det var istället låginkomsttagare, arbetslösa, arbetskraftsinvandrare som på den tiden inte mötte en sjö av bidrag och så socialt utslagna. Situationen var därför lik den som råder idag och inte särskilt svårförklarad.

För vad är det egentligen Feisal och andra menar när de talar om utanförskap, trångboddhet och fattigdom? Vill man att myndigheterna använder skattebetalarnas pengar för att placera ovan nämnda grupper i nya och dyra bostadsområden? Vill man att dessa generationsboenden ska splittras så att mamma, pappa och de yngsta barnen får en lägenhet, de äldsta barnen en egen och mor-farföräldrar en? Vilka står då för försörjningen om inte alla vi som betalar allt högre skatter?

Jag är övertygad om att många i förorten aldrig har eller kommer att jobba en timme i det nya landet Sverige. Med andra ord varken de har eller kommer att betala en krona i skatt till vår gemensamma välfärd. Ändå lever de förmodligen bättre här än där hemma, men har ändå osmaken att kritisera och klaga.

Vi har redan sett på sina håll att kommunerna köper och t.o.m. bygger nytt för att härbärgera nyanlända familjer. Tror någon på fullt allvar att detta inte skakar fram reaktioner hos alla de hårt arbetande invandrare som själva inte får råd? Tror någon på fullt allvar att detta inte skapar reaktioner hos hårt arbetande svenskar som sitter med stora lån för att de har tagit chansen att bosätta sig i områden långt från dessa mångkulturella?

Åsikten att det daltas med invandrare växer även i vissa invandrargrupper. ”Den rasistiska diskurs” som Feisal i inslaget använder sig av är nog snarare att politiker och myndigheter inte tror att invandrare kan, utan att de måste tas om hand. Låt dem istället få växa in i samhället genom att ta egna initiativ och genom att stå på egna ben. Då först får vi veta om de kan, om de vill och om de har förmågan.

Fast egentligen är den bästa lösningen för alla, såväl de som finansierar bidragssystemen och de som finansieras av dem, att man stoppar asyl- och anhöriginvandringen för en lång tid framöver. Samt att alla de som egentligen vill bo i hemlandet och inte Sverige, hjälps till detta.

Ps. Lilla Högsjö i Södermanland, har med sina cirka 700 invånare haft tre dödsfall i coronan. Frågan är om detta faktum inte sätter den lilla orten ovanför Rinkeby-Kista när det gäller antalet dödsfall/10 000 invånare? Vad skulle SVT:s reportageteam skylla detta på?

17 thoughts on “En rasistisk diskurs

 1. Anledningen till att så många av dem dukat under av covid 19 bevisar att människor med mörk hudfärg inte ska befinna sig i ett solfattigt land.

  Sen är Ebo lagen orsak till att det bor flera generationer tillsammans.

  • Just det. D-vitaminbrist medför avsevärt större risk för att bli allvarligt sjuk i corona-viruset.

  • ”Tummen ner” betyder förstås också att den svenska läkarkåren omedelbart ska sluta att skriva ut dyra D-vitamindroppar till somaliska blivande mödrar i heltäckande klädedräkt?
   Den stora andelen autistiska barn, av somaliskt ursprung, födda i Sverige, är, så klart, drabbade av den svenska rasismen, inte av D-vitaminbrist i moderlivet, eller hur?

 2. Man försöker fiska fram mer skattepengar till invandrargrupper, dvs mer särbehandling. Man försöker alltid framställa dem, som mer behövande. De, som lever bara på bidrag har ingen förändring av sin ekonomiska status, bidragen ramlar villkorslöst in på deras konton. Nu är EU överens och ”givar-länderna” i EU ska skänka årliga miljard-bidrag till ”bidrags-länderna i EU. Det handlar om många miljarder varje år. Konstigt att inte Malmö och ytterligare några svenska kommuner räknas in, som bidrags-beroende i sammanhanget. Dags att sänka skatter och strama till bidrag. Ge skattebetalarna lite syre.

 3. Den som inte är nöjd med all inclusive kan ju åka hem. Det vore bäst för oss alla….

  • Åka hem ?
   Då går de miste om generösa svenska bidrag och det vill de naturligtvis inte göra !
   Nu ökar arbetslösheten kraftigt och då är det naturligtvis genialt att världens största socialbyrå Sverige ökar på den okontrollerade massinvandring av icke kristna och kriminella, en perfekt mix…..

 4. IS-skägg och Fila-kläder, kämpar hårt för att Arbetsförmedlingen inte ska anvisa något jobb

 5. Extremt tröttande att höra detta gnäll.

  ”Enligt Faisal (mannen i reportaget) misstror politikerna och myndigheterna förortsbornas förmåga att ta till sig information..”

  Misstro är det ju helt klart att det handlar om. För en tid sedan kastades det sten och bangers, eldades bilar och organiserades upplopp, när myndigheternas representanter kom till det socioekonomiskt (fattiga) området.
  Brandmän, ambulansförare och polis attackerade på allehanda sätt.

  Sluta, bara sluta yra om vem som misstror vem..

 6. Såg inslaget i TV, skrämmande vilket ghetto trodde det var bilder från Mellanöstern eller Afriks fanns inte en chans att se att det var från Sverige !
  Bara inse, att Folkhemmet är totalt förlorat åt den icke kristna kriminella mångkulturen…..
  Vidrigt, man kan bara må fortsatt väldigt dåligt.

   • (*)Vitamin D, är eg ett hormon som är livsviktigt för kroppens processer.

    Mörkhyade på våra breddgrader har mycket svårt få tillräckligt (*) då solen vintertid är svag. Länkarna nedan beskriver detta. Det pågår forskning kring Corona o relationen (*).

    Här, i Sverige kan vi förvänta oss stora hälsobrister med sociala, ekonomiska o kriminella följder hos flera invadrargrupper. Kognitiva negativa följder (utbildningsnivå) dessutom. Hälsofaran med den typ av migration som sker t Sverige bl a måste upp på agendan. Människor är olika o inte bara ting som kan flyttas hursomelst. Det kan inte heller växter.

    Länk forskning
    https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200507121353.htm

    Länk Joe Rogan, Dr. Rhonda Patrick
    https://m.youtube.com/watch?v=tBSfIckPV44

  • I Sveriges största stad byggs det lyxbostäder som inte ens folk som sålt sin villa för 4 miljoner har råd och hyra när dom betalat in kontantinsats. Eddan Gamla Brandstation o Djurgården Gamla Industrigatan för nämna några blir bra boende för nya kultureliten från Somalia o Afghanistan man måste ha nära till Socialen o AF. Grattis Centrumhandeln är ett minne blott snart inga köpstarka människor bara droghandel o prostitution som härjar bra för Roberto folk men vanliga Svenskar nej tack mycket ordningsvakter för hålla snattare på armlängds avstånd fastighetsägarna anar att det kan bli knepigt att hålla fasad. Bara Swedbank har öppet med kö ut i gatan tar bara 2 Tim och få komma in o träffa dom nya socialhjälpstanterna🤑🤣

 7. Niggern är på fel kontinent sa min far. Min mor flikade snabbt in att han befann sig på fel planet. Bägge pekade på denna apa och skrattade gott under nyhetsinslaget. Hånskrattade för han ser värre ut än man fick lära sig i biologin.

Kommentera