Stäng

Bidragsunionen

EU. Den 13 november 1994, genomfördes folkomröstningen om Sveriges medlemskap i EU. 52,3 procent röstade för ett medlemskap, 46,8 procent röstade emot och 0,9 procent röstade blankt. 

 I juli 1991 lämnades Sveriges ansökan om medlemskap in av statsminister Ingvar Carlsson (S). Förutom Sverige bedrev även Finland, Norge och Österrike medlemskapsförhandlingar. Samtliga fyra länder genomförde folkomröstningar om EU-medlemskap sommaren-hösten 1994.

Folkomröstningarna i Österrike och Finland resulterade i ja medan folkomröstningen i Norge resulterade i nej. Finland och Österrike gick därför med i EU samtidigt som Sverige, 1 januari 1995, medan Norge förblev EFTA-medlem.

I frågan om EU hade tidigare Socialdemokraterna sagt blankt nej sedan Tage Erlander satte ner foten i ett tal på Metalls kongress 1961. Sverige satsade på EFTA, ett alternativt frihandelsområde utan politiskt samarbete. Motivet för Erlanders nej var tvåfaldigt. För det första Sveriges politiska oberoende, möjligheten att föra en självständig ekonomisk politik, och för det andra neutralitetspolitiken.

De största betalande länderna, ”snåljåparna”, representerar invånarna som arbetar mest och längst i Europa. En svensk arbetare arbetar i genomsnitt tio år längre än en italiensk arbetare. Pensionen vid 55 ska betalas av den svenska byggaren som jobbar vidare i ytterligare tio år.

-Pettersson säger att EFTA var inte så dumt, frihandel utan politiskt samarbete. Jag tror inte det var det här vi röstade om den 13 november1994.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 reaktioner på “Bidragsunionen

 1. EU hade det fått vara vad det var tänkt från början ett frihandelsområde med tillägg för en fredsbevarande försäkring från deltagarländerna så var tanken god. Men att det skulle vara en enhet med centralregering och ett otal delegater som kostar oerhört med pengar samt ett revirtänkande där gick det riktigt snett.
  Bidrag hit och dit, när första tanken är vilka bidrag finns att söka dår lutar det utför. Det kostar oerhört mycket i administration att fördela bidrag och fusk och bedrägeri är legio.

 2. Folkpartiets Birgitta Pippi Ohlson kapade och våldtog EU till att bli eritreanska Unionen. Nu helsvart i alla städer

 3. Skyll inte på mig. Jag har rent samvete för jag röstade NEJ till både eu och emu och skulle göra det igen. Jag ser inga fördelar med eu. Bara nackdelar. Det är ALLTID vi som ska betala till länder som inte klarar sig. VARJE LAND MÅSTE KLARA SIG SJÄLV. Helt obegripligt hur ja- sidan kunde få majoritet men det är väl samma idioter som röstat på nuvarande regering antar jag. Det är dags att vakna upp och börja tänka själv. Den som gör det fattar snabbt hur vansinnigt hela eu är. En enda stor cirkus som kostar oss över 40 miljarder varje år. Tänk vad vi kunde göra här hemma för dessa pengar istället för att spola ner dom i eu – toaletten.

  1. 40 miljarder räcker tyvärr inte längre, nu har svetsarn skrivit under på att vi skall betala 54 miljarder/år efter”rabatt” !

 4. Har aldrig trott att det där EU-valresultatet överensstämt med hur det svenska folket lade sina röster. Aldrig!
  Socialdemokraten Ingvar Carlsson, kom det att visa sig, var inte att lita på. Se bara mörkläggningen av Estonia. Inte ens idag kan de stå för sina handlingar.

  Däremot det nämnda EFTA kan ha varit bra för Sverige och Norden.

 5. Inom en snar framtid kanske grupperingar inom svenska folket att börja leta upp de ansvariga och ställa dom personligen till svars , en efter en…..
  Korruption, fördelar till sin sämre hälft.., fördelar till släktingar och familjemedlemmar..
  Det mesta är så uppenbart idag.
  De som inte erkänner/låtsas om att de röda trådarna inte existerar är de som är Mest involverade…

  Det gäller :
  Självklart Alla politiker…
  Journalister
  Lärare
  Läkare

  Alla former av statliga ansvarsställningar
  Mm mm mm

  I många små samhällen runtom i Sverige bedrivs kommuner som familjeföretag…

 6. ”Coronafonden är ett flagrant brott mot 1994 års folkomröstningsresultat om svenskt EU-medlemskap. Sverige måste nu kasta in EU-handduken och omedelbart bilda en frihandelsunion med länder som Storbritannien, Schweiz och Norge”, skriver omvärldsstrategen Mark Brolin.
  https://www.expressen.se/debatt/kasta-in-eu-handduken-och-bilda-ny-frihandelsunion/

  Mark Brolin: ”Det är hög tid att låta fjällen falla gällande det smygradikala EU-projektet”
  https://detgodasamhallet.com/2018/02/20/gastskribent-mark-brolin-det-ar-hog-tid-att-lata-fjallen-falla-gallande-det-smygradikala-eu-projektet/

 7. Pettersson:
  Samma mening hade Stenbock.Därför gjorde jag mig 94,mödan att åka in till ambassaden i Berlin,och röstade N E J !!
  Tyvärr var vi för få,som redan då såg faran med denna konstlade ”gigant”.
  Tror dessutom att andelen inhemska som inser felet i dag,är ännu färre….

 8. Dessutom hindrade naturligtvis inte EFTA att länder samarbetade, med den viktiga disktinktionen mot EU, att det gjorde det om deras riksdag och regeringar ville det. D.v.s. demokratiskt baserat samarbete.

  För mig är det het obegripligt varför många svenskar, särskilt de välutbildade tycker EU är bra. Vilka fördelar är det som de ser. Uppenbart är att europeiska länder som står utanför knappast har haft nackdelar och UK kommer bli nästa bevis på det. Hoppas poletten trillar ner för fler.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: