Stäng

Utsatta bosättare och bränderna

På ett uttjänt fabriksområde intill åkrar och skogar har ett antal tiggare från Bulgarien slagit ned sina bopålar…igen. De bor på en plats de inte har rätt till, det är skräpigt och bara under den senaste månaden har polis och brandkår ryckt ut till platsen ett flertal gånger.

Bränderna har enligt tiggarna uppkommit när ortsbor som inte vill ha dem där tänt på. Hur alla skrotbilar och annan bråte kommit dit får vi inget svar på. Lokaltidningen väljer att kalla dem ”utsatta bosättare”.

Det finns nog ingen här i landet som inte stött på dessa individer som sitter utanför butiker och tigger pengar av andra. Enligt polisen finns det knappt 4 800 rumänska och bulgariska tiggare i Sverige, men mörkertalet kan vara enormt.

Lokaltidningen som genom hela artikeln väljer att kalla individerna för ”utsatta EU-medborgare”, ställer inte den viktiga frågan. Är det verkligen så lönsamt att tigga pengar av andra att detta finansierar resor till och från Sverige, mat, kläder, hygienartiklar och att det ändå finns så mycket pengar över att de kan skickas till familjerna i hemlandet? Eller är det så att den stora inkomsten sker genom att de begår diverse brott i trakterna där de vistas?

Konflikten mellan de boende i området och bosättarna är ett problem”, säger kommunens säkerhetsansvarige och fortsätter med att ”så här kan vi inte ha det”.

Kommunen står handfallen” säger samma säkerhetsansvarige och syftar inte bara till motsättningarna, utan också den stora kostnad det innebär att rycka ut till platsen.

Mycket av ansvaret ligger hos fastighets- och markägaren. Enligt ansvariga har ägaren tillsammans med polisen och kronofogdemyndigheten avhyst tiggare från platsen, men de har återkommit ganska snart efter att detta skett. Kostnaden för dessa avhysningar kan landa på några tusenlappar ändå upp till 50 000.

Bilderna som illustrerar lokaltidningens artikel talar sitt tydliga språk. Skräpigt, runt hela området står uppeldade bilar och vandaliseringen är påtaglig. Sätt detta i kontext med vad som också står i artikeln och hur det beskrivs att tiggarna är ovarsamma med sina egenhändigt hopsnickrade boytor, så är det svårt att lägga skulden på lokala ortsbor. Det är nämligen så att samma rapporter om nedskräpning och bränder kommer från hela landet.

De som har det verkliga ansvaret är de som fortfarande lägger pengar i tiggarnas muggar och som gör att de håller sig kvar i Sverige. Att EU borde se över sina inre gränser borde också vara uppenbart när vi vet att det följer många brott i ”tiggarnas” fotspår och efter gränspolisens och tullens rapporter om färre antal stölder när gränserna mot Sverige stängdes.

SN

Bloggen besökte bosättningen i januari med bilder.

Från Expressen december 2016. ”Du är självgod när du ger pengar till tiggare”.

Från SVT mars 2019. ”länge har polisen misstänkt att tiggeriet är organiserat”

Från Eskilstuna-Kuriren mars 2018. ”Trenden för de utländska stöldligorna är att åka till Sverige och bo här ett par veckor”

Från Uppdrag Granskning april 2017. ”Dokumentären från NRK som fick tiggerisamordnaren att ändar inställning”

Bara i lokaltidningen har vi det senaste året kunnat läsa om bilstölder, inbrott, snatterier och annat där förövarna kunnat kopplas till Bulgarien och Rumänien, länder varifrån de ”utsatta bosättarna” kommer.

De ”utsatta bosättarnas” läger. Bilderna från januari 2020. Pettersson åker förbi regelbundet och det har inte blivit bättre sedan bilderna togs. Foto: Pettersson

16 reaktioner på “Utsatta bosättare och bränderna

 1. Visserligen skitar dem ner, men det allvarliga hotet från islam och utbredning av moskeer är mycket mer skrämmade!

 2. Jag har faktiskt träffat arbetande Zigenare, jo det är sant, i Indien de hade en ambulerande smidesverkstad. Hjälpsmeden var en av de vackraste unga kvinnor jag sett, glad duktig och vältränad.
  Tyvärr är det sämre ställt med de som kommer till Sverige och jag har sedan ungdomsåren aldrig stött på en Zigenare som ens har försökt vara som en av oss.
  Att vi inte får bukt på deras rövarhålor och slänger ut dem visar endast att vi har myndigheter som inte klarar sitt uppdrag.

 3. Tror de s.k. ”BIO-lantbrukarna ” med tacksamhet,ser zigenarna slå sig ner på deras marker.
  För att inte tala om de kunder,som gärna betalar dubbla priser för produkter med ordet ”rent biologiskt”,i butikshyllorna.

 4. För några år sedan, ockuperade zigenare en industritomt mitt i centrala Malmö.(intill Industrigatan/Nobelvägen) Området såg ut som en soptipp. Överallt fanns bråte och stöldgods. Den närbelägna kyrkogården, började användas som toalett, när det blev för svinigt där de bodde.
  Kommunen ville att tomtägaren skulle betala utrymning och sanering. Ansvariga S politiker, talade om utsatthet men ville själva inte ta sitt ansvar. Så ser det ofta ut där zigenare bor. De förvandlar allt andra byggt upp, till sopor och slipper ta ansvar.

 5. Tiggarpacket ska inte släppas in i Sverige!
  Hur svårt ska det vara?
  De skitar ner, stjäl, kör runt med olagliga, utlandsregistrerade bilar, rånar äldre och barn.
  De är en sanitär olägenhet. Bara dumheter att tycka synd om dem. Det är det de vill.


  1. mormor lilla snuppan, tänk på va du häver ur dig!
   Accepterade grupper har sedan urminnes tider
   funnits de som föredrar SKITHÅL, framför de hål
   majoriteten anser vara mest naturliga…smaken e
   som baken delad, lätt gjort halka snett i tillvaron

 6. Man undrar om inte markägaren skulle ha
  intresse att odla på marken där zigenarna
  håller till?
  I så fall finns det säkert någon bonde som
  kan tänka sig att ”förbereda” marken?
  T.ex. plöja och gödsla!

  Om det är en industriplan så måste den ju städas
  regelbundet!

  Bonden kan ju få hjälp, stöd och skydd av
  ”Grannsamverkan mot våld”, som givetvis
  finns etablerad och organiserad på platsen.
  (detta i enlighet med mitt mantra om lokalt
  skydd)

  Har inte en sådan ”klubb” startats i området
  så får de skylla sig själva!

 7. Svensk press är sig lik vare sig det är kvällspress eller lokalpress det är lögner och censur allt PK till tusen,

 8. De som är utsatta, är lokalbefolkningen. Alla de som drabbas av nedskräpning, stölder, hat och hot.
  Samhället bryr sig inte om sina egna medborgare och skattebetalare.


  1. solidaritet de som saknas hos lokalbefolkningen
   …matar 30% av lokalbefolkningen skadedjuren
   så länge får 70% drass me ohyran…svårare än
   så är det inte…skitenkelt om solidaritet fanns i
   ibland gruppen 30%:are, ngt det inte gör
   …det är 30%:arna som i princip eldar upp sina
   egna skolor och därmed gräver sin egen grav

 9. Detta är väl bara första delen i ”lokaltidningens” artikelserie?

  Vi borde snart förvänta oss del 2 och 3.

  Där ”utsatta markägare” och ”utsatta ortsbor” får en röst.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: