Skattefridagen


SKATTEFRIDAGEN. Skattefridagen är ett begrepp som syftar på den dag under året då den genomsnittlige löntagaren tjänat så mycket som hon eller han kan förväntas erlägga i form av skatt under året. Skattefridagen är således ett slags mått på skattekvoten, presenterad i form av ett datum.

Andemeningen är att det är först från skattefridagen som löntagaren arbetar för sig själv, snarare än för staten, och dagen högtidlighålls därför som en temadag i många länder av organisationer som verkar för låg skatt eller sparsamhet med offentliga utgifter. Syftet med temadagen är som regel att påvisa en i förhållande till andra länder hög skattenivå, eller för att synliggöra hur stor del av den totala lönen som faktiskt betalas i skatt.

I Sverige inföll skattefridagen igår, den 18 juli, då hade vi betalt 54,6% och är bland de länder med högst skatt i världen, men inte allra högst. Beräkningsgrunden inkluderar inkomstskatt, arbetsgivaravgifter, moms och punktskatter under året.

-Pettersson undrar om du är nöjd med det du får för pengarna? Själv tycker jag det går att spara på migration, bistånd, FN, EU, stöd till muslimska organisationer, mediestöd, public service, genuscertifieringar, anti-rasistiska organisationer, etniska organisationer, integrationsprojekt, regeringskansliet, politikernas förmåner och mycket mer.

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


6 responses to “Skattefridagen

 • Robin H.

  Våra skatteintäkter missbrukas å det grövsta!
  Senast använt i vansinnesbidrag åt benämnda artister som ansökt och beviljades hundratusentals kronor, varav ett antal falskt påstått att daska, har betalat tillbaka pengarna när faktum är att det inte går att betala tillbaka bidraget för Tillväxtverket har ingen rutin kring
  återbetalning!

  Ingen hemlighet är den politisk hemvist artisterna som fått flera hundratusen i bidrag anammar och total tystnad råder avseende artister med som uppfattas annan politisk åsikt inte fått bidragsansökan beviljad

  Läs här:
  https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/70EKGB/hotellet-gar-bra-igen–kan-inte-betala-tillbaka-bidrag
  Hotellet har återhämtat sig efter coronakrisen, nu vill ägaren Pierre Heramb lämna tillbaka pengarna han fått för att korttidspermittera personalen, men det går inte. ”Det är jättekonstigt. Det finns många företag som behöver pengarna bättre än vad vi gör, säger Heramb” och
  Tillväxtverket svarar: Vi har ingen rutin kring
  återbetalning!
  Robin.

  Gilla

 • Mm

  Dax för plattskatt, men det gillar väl inte avdragsivrarna.

  Gilla

 • Anders Nilsson

  Det där är inte sant. Man glömmer moms, energiskatter mm. I verkligheten betalar svensken 76,1% i skatt av vad han får ihop.

  Gilla

  • Pettersson

   Inget är glömt, vilket står i inlägget. Beräkningsgrunden inkluderar inkomstskatt, arbetsgivaravgifter, moms och punktskatter under året.

   Uppgifterna kommer från Skattebetalarna, länk överst i inlägget.

   Gilla

   • Argus

    Fast, Swedbanks privatekonomer räknade ut 2014 att en ensamstående med en bruttolön på 25 000 i månaden betalade 17 200 i genomsnitt i skatter och avgifter och skatterna och avgifterna har inte blivit lägre.

    Jag misstänker att Erik Bengtzboe står bakom beräkningarna. Om man inte ens vet var man bor kan matematik vara oöverstigligt problem?

    8 september är nog mer riktigt.

    Gillad av 1 person

 • Billy Boy

  Stefan Sauk Vart fan tar skattepengarna vägen (Publicerades 25 maj 2020. Speltid 3:31)

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: