Det är Skånes dag idag…

NATIONALISM. Skåneländska flaggans dag, även kallad Skånska flaggans dag, firas traditionsenligt den tredje söndagen i juli och är en av fyra skånska flaggdagar. Idag firar Skåningarna sin dag, oftast bara i landskapet Skåne, men i vissa historiesammanhang används Skåneland för de områden i dagens södra och sydvästra Götaland, som vid freden i Roskilde 1658 permanent tillföll Sverige, nämligen landskapen Blekinge, Halland och Skåne. Den danska ön Bornholm kan även inkluderas i begreppet.

Däremot brukar inte Bohuslän, som fram till Roskildefreden tillhörde den norska delen av det gemensamma kungariket Danmark-Norge, räknas till Skåneland.

Skåneland var en egen stat under några korta perioder, under Olof Haraldsson 1140–43 och under Harald Skrænk 1182–1183. Med Sven Grate som gemensam kung var Skåneland 1146–57 i union med Själland. Perioden 1332–1360 var Skåneland ett rike under svenske kungen Magnus Eriksson, i en personalunion tillsammans med Norge och Sverige.

-Pettersson lyssnar och instämmer, ”på den plats man är född trivs man mer än bra”, synd att Skåne inte är vad det var. Ingenting går upp mot GAMLA Skåne…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Det är Skånes dag idag…

 1. Och på denna högtidsdag har ytterligare ett skånskt hembygdsmuseum stuckits i brand. För några veckor sen i Kävlinge, nu i Kjugekull utanför Kristianstad. Folkdräkter från 1700-talet, antika allmogemöbler och annat förintade. I dag vajar den skånska fanan på halv stång. Vidrigt är bara förnamnet!

 2. D.Trumps ynkliga och hycklande Försvarsminister har förbjudit Sydstatsflaggan på alla militärbaser i USA eftersom den enligt BLM symboliserar förtryck av icke vita !
  Vad tycker Trump som väl ska vinna höstens Amerikanska val ?
  Är bara en tidsfråga innan den Skånska flaggan blir förbjuden på order av BLM och den övriga extremvänstern.

 3. Att vi har konkurrerande flaggor med vår nationalsymbol i Skåne och Jämtland kan inte vara bra för sammanhållningen av ett land. Vi har politiker som sliter sitt hår för att lösa integrationen av vilt främmande kulturers folk i Skåne, samtidigt som de själva stolt förkunnar sig som skåningar med egen flagga. Om inte det är en paradox, då har jag missuppfattat ordet. Inte nog med det, deras till folkmängd största kommun Malmö klarar sig inte utan bidrag från övriga Sverige.
  Inte har vi det problemet med Jämtland fastän förutsättningarna där är sämre.
  Hala era flaggor skåningar och erkänn er som svenskar, även om ni inte ännu har åkt tunnelbana i Fjollträsk.

  • Livräddarna i Malmö har tydligen smittat ner många i Skåne med sin lättkränkthet efter som de leder med 10 mot 5, ett tydligt tecken att vi snart alla lever i ett kalifat!

 4. Vari en av Skånes större städer igår och man kan tro man är i Mellanöstern. Mycket arabiska och rotvälska. Dom ser ju så jävla sura ut också. Fram för gamla Skåne.

Kommentera