IS-terrorist gjordes statslös – kan få sin sak prövad

ISLAM. Shamima Begum,  reste år 2015 till Syrien, då som 15-åring, för att ansluta till muslimska terrorgruppen IS. För ett år sedan beslutade den brittiska regeringen att dra in damen medborgarskap trots att hon då blev statslös, anledningen sas vara att hon utgjorde en säkerhetsrisk. 

Shamima Begum

Nu har ett utslag i den så kallade Court of Appeal, instansen under högsta domstolen, gett Begum rätt att få sin sak prövad, rapporterar BBC. ”Rättvisa måste i det här fallet väga tyngre än nationell säkerhet”, konstaterar domstolen som hävdar att Begum aldrig fick en möjlighet till en rättvis prövning av hennes fall eftersom hon inte kunde lämna Syrien. Regeringen måste nu se till att hon kan ta sig till Storbritannien från det läger i Syrien där hon befinner sig.

Domslutet kritiseras av det brittiska inrikesdepartementet. ”Det här beslutet är en besvikelse. […] Regeringens högsta prioritet är att upprätthålla vår nationella säkerhet och skydda befolkningen”, står det i ett uttalande.

Enligt internationell rätt kan endast ett medborgarskap dras in om personen i fråga även är medborgare i ett annat land. Shamima Begum har förvisso sina rötter Bandgladesh, där hon enligt brittiska myndigheter skulle kunna ansöka om medborgarskap. Men landets regering vill inte ta emot henne.

Begum reste till Syrien för fem år sedan tillsammans med ytterligare två unga flickor fån London. Hennes medborgarskap drogs in fyra år senare då hon hittades i ett syriskt läger. Enligt den brittiska regeringen utgjorde hon en säkerhetsrisk.

I en uppmärksammad intervjun med tv-kanalen Sky ansåg Begum att ”många borde ha sympati gentemot mig med tanke på allt jag har varit med om”.

-Pettersson säger att hon får väl ansöka om medborgarskap i Islamska staten, å andra sidan hur kom hon iväg som 15-åring? Kanske de som hjälpte henne skulle bli av med medborgarskapet i stället.

Vad är det som är så svårt att förstå? Koranen är oföränderlig och importerar vi Mellanöstern får vi Mellanöstern.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “IS-terrorist gjordes statslös – kan få sin sak prövad

  1. Om hon valt ISIS så sk hon naturligtvis
    stanna kvar där!

    Var och en är ansvarig för sina egna val!

Kommentera