Stäng

Slöjan och idrotten

Expressen granskar den kontroversiella slöjan och dess förhållande till idrotten.

”Är slöjan ett naturligt klädesplagg eller en politisk laddad symbol”. Frågan ställs i ingressen och svaret är så där typiskt svenskt och svaret är ”både och”.

Islam som religion sätter en allt större prägel på den svenska vardagen och varken arbetsmarknaden eller idrotten går längre fria från skuld.

”Om de skulle säga att man inte får spela med slöja kommer jag förmodligen sluta”

Så säger en praktiserande muslimsk flicka som spelar fotboll på hög nivå. Hon har själv sin bakgrund i Burundi (samma land som Nyamko Sabuni) och vill nu att slöjan ska räknas in i samma kategori av klädesplagg som svettband ett ytterst fåtal idrottsutövare använder.

Redan här ser vi ett problem. Det står nu utom allt tvivel att slöjan är en religiös symbol och låter vi religionen styra den svenska vardagen och idrottsrörelsen måste de flesta tillstå att Sverige väljer fel väg. Ett annat vanligt slut på diskussionen om slöja är att personer som kritiserar användningen av detta patetiska klädesplagg skiljs från sina uppdrag. De får helt enkelt sparken. Något som drabbade förbundsordföranden i svenska simförbundet när drevet drog igång. I traditionell svensk ordning så kontaktar givetvis media några kända idrottare som självklart inte vågar säga annat än det media vill höra. Pettersson har tidigare tagit upp att risken att gå emot gängse inställning är alldeles för hög. Givetvis drar idrottsminister Amanda Lind (Mp) sitt strå till debatten och menar att alla barn ska känna sig välkomna att idrotta.

Det smyger också in en liten lögn som vi tidigare tagit del av. Flera av flickorna i slöja säger att de inte kan idrotta om de tvingas ta av sig den. Lögn! Alla är tillåtna och välkomna att idrotta, men religiösa symboler ska hållas utanför, oavsett vilken religion du tillber. Det är bra att också muslimska flickor idrottar, men lämna religionen i hemmet.

Vi avslutar med en annan liten lögn. En kvinnlig basketspelare som vid 17-års ålder tilläts att snyfta i media av samma skäl, dvs att hon inte kunde spela basket om hon inte fick bära slöja, säger att alla idrottare i Sverige har rätt att klä sig som de vill. Möjligen på fritiden, men beträder du en idrottsarena så finns det klädkoder som talar om vad du får och inte får ha på dig. Även om manliga fotbollsspelare älskar att bära en bakåtvänd keps på huvudet, så tar de respektfullt av den under träning och match. Halssmycken, piercingar och örhängen är populärt bland idrottare, men förbjudet att bära under utövandet. Detta bör självklart också gälla praktiserande muslimer.

Det är sagt förut, men tål att sägas igen. Islam befinner sig inte i västvärlden för att respektera, utan för att förändra.

Expressen

10 reaktioner på “Slöjan och idrotten

 1. Hur svårt kan det vara att vara konsekvent när det gäller religiösa grupper som vägrar att följa dom regler som gäller i Sverige. ETT NEJ ÄR ETT NEJ OCH OM DU INTE ACCEPTERAR DETTA SÅ ÄR DU INTE VÄLKOMMEN SLUTDISKUTERAT.
  Om muslimer måste bära med sig sin religion över allt som i detta fallet även på idrottsarenorna där 99% av publiken inte SYMPATISERA med islam så föreslår jag att muslimer kan starta egna idrottsförening där alla muslimer kan bära sina religiösa plagg precis som dom vill på så sätt är hela problemet löst.
  MEN AV NÅGON ANLEDNING SÅ BARA MÅSTE DOM IN I IDROTTER SOM INTE SYMPATISERA MED ISLAM VARFÖR KAN MAN FRÅGA SIG, DET BORDE VARA HUR ENKELT SOM HELST ATT STARTA EGNA IDROTTSFÖRENING DÄR MUSLIMER KAN BÄRA VILKA RELIGIÖSA KLÄDESPLAGG OCH SYMBOLER SOM MAN VILL OCH POÄNGEN ÄR ATT INGEN KOMMER ATT IFRÅGASÄTTA DETTA.
  SAMMA SAK FRÅGAR JAG MIG SJÄLV VARFÖR DET ÄR SÅ MÅNGA MUSLIMER SOM FLY TILL EUROPA OCH SVERIGE NÄR DOM MYCKET VÄL VET ATT EUROPA ÄR RAKT IGENOM KRISTET VARFÖR RISKERA KONFLIKT MED KRISTNA NÄR ALLA LÄNDER RUNT OMKRING DERAS EGNA LAND SYMPATISERA MED ISLAM OCH MUSLIMERNA SÅ VARFÖR INTE VÄLJA ATT FLY TILL NÄRMASTE GRANNE FÖR DÅ VET MAN ATT DOM TÄNKER LIKA DANT HAR SAMMA RELIGION OCH REGLER. OCH VÄRDEGRUND.

 2. Som om detta skulle vara en nyhet. Att Islams representanter är här för något annat än att sprida sin avskyvärda vanföreställning att det finns ett väsen som måste tillbedjas för att du ska kunna komma till ett obefintligt paradis. Dessutom att detta väsen skulle tvinga kvinnor till underkastelse för oss män och att samtidigt klä sig för att tillfredsställa väsendets klädkod.
  Vakna upp! Det är nu 2020 och alla borde veta att det inga väsen eller gudar finns, bara de styrandes redskap för att få oss att tjäna dem så de slipper bli svettiga utan kan leva på våra kroppars arbete.
  De som talar om gudar vill att vi ska vara deras slavar. Alla vet väl vad som hände i Knutby? Och det är ingenting emot vad som kommer att ske i Sverige om vi inte snart reser oss upp, fattar mod och gör oss av med, jag hoppas ni vet vad.

 3. Friheten att klä sig som man vill, gäller i dagens indentitetspolitiska samhälle bara minoriteter.
  Majoriteten är hårt styrd, för att inte någon minoritet ska känna dig kränkt.
  Detta är motsatsen till demokrati. Små extrema grupper, tillåts styra majoriteten.
  Se vilket genomslag BLM fått. Små grupper av svarta marxister, har tvingat storföretag att krypa och stödja dom ekonomiskt.
  Internet, Facebook och Twitter har möjliggjort snabba hatstormar, som snabbt ödelägger motståndarnas liv. Folk sparkas för en oförarglig tweet. Företag mailbombas av hatarna.

 4. Religionsfrihet innebär inte frihet från kritik.

  Inte heller är det en rätt från att följa gällande lagar.

  1. Och om Sverige har religionsfrihet så innebär det frihet att få bära t.ex. slöja.
   Rätt ska vara rätt,Peter.

 5. Våra barnbarn hålls ”skyddade” från
  konflikten och problemen med
  invandrare och invandring!

  Jag kan bara känna stor sorg för vad
  som väntar dem.
  – att spara för att ”lämna något värdefullt”
  efter oss känns som att slänga pengar
  i sjön.
  Dock njuter vi av att förbruka ”muslimernas
  pengar”!

  Någon mer som känner som jag?

 6. Då accepterar Amanda Lind även att dom använder tröjor
  med ett stort kors på ryggen????

  1. Svar, NEJ !
   Inga kors, bara BLM, röda halvmånen hammaren och skäran på ryggen accepteras idag……

  2. Svar, NEJ !
   Inga kors på ryggen accepteras numera bara BLM, Röda halvmånen Hammaren och Skäran….

Kommentera

%d bloggare gillar detta: