Är demokratin hotad?

DEMOKRATI & YTTRANDEFRIHET. Dagligen är vi svenska medier kritisera utvecklingen i Polen, Ungern och USA där demokratin anses vara hotad. Det är allt från att regeringarna tar kontroll över media till rättsväsende och att USA president utser domare till Högsta domstolen när någon faller ifrån. Högsta domstolen, Supreme Court of the United States, är den högsta rättsliga instansen i USA. Den består för närvarande av nio domare som utnämns på livstid av presidenten. En majoritet av senatens ledamöter måste dock godkänna utnämningarna för att de skall träda i kraft.

Hur är det då i Sverige? Högsta domstolen, HD, är i Sverige den högsta instansen hos de allmänna domstolarna. Högsta domstolen är sista instans i tvistemål, brottmål och ärenden som har avgjorts av hovrätt. Dess huvuduppgift är att skapa prejudikat, vägledande avgöranden.

Högsta domstolen grundades av Gustav III efter Riksdagen 1789. Ledamöterna skall vara minst 14 stycken. De tituleras justitieråd och utses av regeringen. Regeringen utser också en av dem till ordförande.

Vi hör ofta våra politiker säga att vi varit naiva. Jag säger att det det vore naivt att tro att regeringens utnämningsmakt av domare, justitieråd, till högsta domstolen inte skulle kunna användas när den politiska makten försöker ta kontroll över domstolarna.

Nyligen såg vi migrationsminister Morgan Johansson (S) vägra debattera invandring i skattefinansierade SVT vilket TV-bolaget accepterade. Ledamöterna i SVT:s styrelse utses av styrelsen för Förvaltningsstiftelsen, som är tillsatt av Sveriges regering.

Public Services budget ser ut så här: De tre public service-företagen (SVT, SR och UR) anslås i år 2020 – via rundradiokontot – 8.563 miljarder kronor (varav SVT 5.041 miljarder kronor, SR 3.077 miljarder kronor och UR 445 miljoner kronor).

Alltså regeringen utser styrelse och har kontroll över pengarna men vi gnäller på andra länder!

Regeringen samarbetar också med de etablerade medierna för att få nätjättarna (Facebook, Twitter, Instagram) att tysta de fria medierna och mångfalden bland medier.

-Pettersson säger att regeringen och PK-etablissemanget borde dry bry sig mindre om demokratin i andra länder och mer om den i Sverige…

Sveriges nya domstol. Polis, åklagare och domare. Allt i ett utan möjlighet att överklaga.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 

12 thoughts on “Är demokratin hotad?

 1. Med den framfart när det gäller att tysta kritiska röster i Sverige som regeringen verkar har som högsta prioritet så behöver man inte vara något geni för att fatta vad regeringen är ute efter så dom länderna som man hela tiden kritiserar för odemokratiska är nog ett försök att leda BORT ljuset från sig själva för i själva verket så är det dom som montera ner demokratin snabbare än något annat land i världen.

 2. Ja, de kan fokusera på det vanligt folk behöver. De kan börja med att stoppa anlagda bränder, vilda upplopp, uppeldandet av bilar och privat egendom runt om i Sverige. Få stopp på härskande kriminella klaner, bomber, skottlossning och flödet av narkotika. Utvisa alla brottslingar, som kan utvisas. Sverige börjar likna ett ryggradslöst land i krig invaderat av främmande aggressiva livsformer, så snart vill ingen ha något att göra med Sverige. Indirekt kan det vara majoriteten av väljarnas fel, men är inte så säker på det.

 3. P1 igår handlade bl a om presidentvalet i Polen. Man hade bjudit in en korrespondent och en professor (expert) för diskussion.
  Det blev ingen diskussion. Programledaren vinklade hela tiden frågor som gick ut på att få alla problem det innebar att sittande president nu satt kvar.Korrespondenten och professorn fyllde i och lyfte hela tiden det sk demokratiproblemet.i Polen.
  En tant ringde in och adderade med att säga att ”demokratin var död” i Polen. Klassiska liberala storstäder och konservativa landsbygden dryftades friskt.
  Även det faktum att vinnande kandidat ”bara” hade drygt hälften av folket bakom sig blev särskilt djuplodad och landet var djupt splittrat. Antar att om utmanaren vunnit med samma marginal så hade detta varit en icke-fråga.

  Inte för en sekund reflekterades det över att sittande president, vunnit i ett demokratiskt val. Inte en enda röst som yttrade något till fördel för vinnaren yttrades.

  Det var så beklämmande partiskt, onyanserat och oprofessionellt att man skäms att vara svensk.

  Det här är vad vi får för pengarna.

  • Jag hör bara talas illa om Trump.

   Någon skrev i går på twitter att Svenska nyheter basunerar ut att äntligen har Trump insett att ansiktsmask är nödvändigt.
   Svenska reportrar i studion och ute i världen samt regeringen har aldrig ansiktsmask på sig !

  • Konstigt, för jag känner mig mycket friare när jag
   besöker Polen än här hemma i idiotlandet, man kan
   gå ostörd på gator och torg.

   Sen vad dom enögda figurerna på SVT än säger så
   var deltagarna i landet rekordstort, Polen ,Ungern
   och Baltländerna är dom länder som behållit
   förståndet och Rustar upp sina länder och inte
   satsar allt på invasiva!

   • Undrar om svensk statlig regimmedia(SVT,SR,TV4) och övrig svensk statlig media(presstödmedia) ännu bekräftat och godkänt vinnaren i ett demokratiskt presidentval i vårt grannland Polen? Jag antar nämligen att dessa medier har utslagsrösten för vilken demokrati som är godkänd i andra länder utöver den finaste och godaste demokratin som finns i den moraliska, humanistiska och feministiska stormakten.

  • Men en klok majoritet av Polackerna röstade rätt !
   Ett litet ljus i tunneln i det annars idag så mörka censurerade vänsterextrema och kriminellt mångkulturella Västeuropa där ynkliga och korrumperade makthavare knäböjer inför en grottliknande organisation vid namn BLM…..
   Fy f…….n vilken vidrig tid vi lever i numera.

 4. I dagens vänsterextrema korrumperade och mångkulturella Sverige finns ingen demokrati värd namnet kvar som kan vara hotad !

 5. Demokratin Sverige är snart ett minne blott om denna utveckling får fortsätta. Politiker som bara bryr sig om makt och pengar särskilt sossarna.

 6. Dessutom har de flesta länder en författningsdomstol som hindrar regering och riksdag att besluta saker som strider mot grundlagen, men det saknas i Sverige

  • Vi skulle inte bara behöva en författningsdomstol utan även ett överhus med separat valkretsindelning, mandatperiod och valdag samt att alla ändringar av grundlagen skall beslutas genom folkomröstning. Första kammaren skulle bestå av 48 ledamöter, två för varje [historiskt] landskap. Att jag föreslår indelningen i landskap är dels en variant på Gustav Vasas metod att bryta maktkoncentration, dels ett sätt att ge inlandet och glesbygden den röst de förtjänar. Förebilden är USA:s senat där Wyoming och Kalifornien har lika stort inflytande trots att Kalifornien har 69 gånger större folkmängd än Wyoming.

Kommentera