Invandring bakom vattenbrist i Sverige


MILJÖ OCH SKATTER. VA-taxorna i landet kan komma att höjas kraftigt för Sverige måste investera miljarder för att inte drabbas av en framtida vattenbrist. Men det är egentligen inte vattnet i sig som är det största problemet, utan kapacitetsbristen.

Pixabay

Detta blev extra tydligt under den rekordvarma sommaren 2018. Då pratades det om vattenbrist men i 8 av 10 fall handlade det i grunden om kapacitetsbrist, skriver Dagens Industri.

– Vi klarade inte av att producera så mycket vatten som efterfrågades under en kortare period. Det krävs kapacitetsutbyggnad men också beteendeförändringar, säger Pär Dalhielm, vd för branschorganisationen Svenskt Vatten, till tidningen.

DI listar tre orsaker till kapacitetsbristen.

 • Klimatförändringar
 • Befolkningsökning
 • Hårdare miljökrav

***

 • Klimatförändringar går bort eftersom vi inte har vattenbrist utan kapacitetsbrist
 • Hårdare miljökrav går bort, de borde innebära att det går åt mindre vatten
 • Kvar är befolkningsökningen och den beror till största delen på invandringen

I dag investeras det 16 miljarder per år i infrastruktur för kommunal vatten- och avloppsförsörjning. Enligt Svenskt Vatten borde den siffran vara betydligt högre, 22,2 miljarder per år – en ökning med 39 procent, för att möta behoven. Det framgår av den investeringsrapport som Svenskt Vatten snart presenterar och som Di har fått ta del av.

Svenskt Vatten räknar med att kommunernas VA-taxor måste fördubblas, inflationen borträknad, de kommande 20 åren för att säkra tillgången på rent vatten. I genomsnitt betalar en villaägare i Sverige i dag 7.828 kr per år för sitt vatten, framöver kommer husägaren istället att betala närmare 16.000 kronor.

-Pettersson konstaterar att det är en ökning med 6,2 miljarder och tänker på att vi lägger 50 miljarder på bistånd, många miljarder på ensamkommande ljugande afghaner utan asylskäl, FN och EU kostar enorm, så pengar finns det är utan skatte- och taxehöjningar…

Problemet är politikernas prioriteringar, med rätt använda pengar räcker det till att dra vattenledningar till de delar av Sverige där det finns mindre vatten…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


13 responses to “Invandring bakom vattenbrist i Sverige

 • gamgubben

  Planering är inte heller någon styrka hos politiker. De förstår inte att när ett beslut tas måste förutsättningar finnas för att beslutet ska kunna genomföras.
  Skälet till det kan endast vara att de inte någonsin har genomfört, bara beordrat m.a.o. bristande arbetslivserfarenhet. Detta gäller i huvudsak de som sitter i Riksdagen eller Regeringen, de är så fjärmade från verkligheten att det är skrämmande. De flesta av oss vet varför det ser ut i Sverige som de gör men tyvärr har vi lika stor chans att påverka som en snöboll i helvetet.

  Gilla

 • compulsoryunion

  Det finns mycket sjöar och grundvatten men nya adeln vill knappt göra ett handtag. Exempel: har du sett eritrean hålla i verktyg med handtag, förutom på Ikea knivavdelning?

  Gilla

 • Kent

  Kommunerna kommer att sälja ut vattenverken till privata investerare som man gjorde med elproduktion och elnät.
  Kommunerna får in pengar att betala sina löpande utgifter med och investerarna lånar upp pengar till att betala kommunerna med. Detta görs inte av välvilja utan av snöd vinning så förvänta er rejäla prisökningar på vattenräkningen i framtiden.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  WLM…….

  Gilla

 • ruben

  Det tror fan det. Ett samhälle med invandring utanför samhällets kontroll orsakar naturligtvis allvarliga kapacitetsproblem. Det här är nog ändå bara en liten viskning av problem om invandringen fortsätter i samma takt.

  Gilla

 • Tony

  Kan han inte bara ta och gå Svetskursen färdig så att
  vi kan få en ledare som leder landet, och inte som han
  bara kör det i botten?

  Gilla

 • age

  Vi har alltså LANDSFÖRRÄDARNA
  att tacka för även den katastrofen!

  Tack alla intelligenta individer som
  röstat för det!

  Vi är så glada för det!

  – eller ………?

  Gilla

 • Billy Boy

  Löfven sa år 2015 att han inte byggde några murar och därmed läckte enorma mängder s k ”båtflyktingar” mm in i Sverige …

  Bildkälla: media1.tenor,com

  Därmed uppstod en mycket svår sötvattenbrist i de kommunala VA-verken i stora delar av Sverige. Löfven kommenterar i vanligt ordning sina grova misstag med de här orden …

  Bildkälla:

  https://twitter,com/jekarrenbauer/status/1035629484559478789

  Gilla

 • Mormor

  Ja om man kopplar på vattenkranen och drar på varmvattnet och drar slangen ut i vardagsrummet under bönemattorna och åter till badkaret för cirkulation och öppnar fönstren så går det åt enorma mängder energi och resultat fukt. Detta har kommunerna i Östergötland avslöjat ett flertal gångerrrr

  Gilla

  • age

   Är muslimerna som råttorna?

   Önskvärt att utrota men omöjligt?

   – Behöver vi muslimer i Vårt Fosterland?
   – Vilka fördelar tillför muslimer till Vårt Fosterland?
   – Kan vi ha en grupp i Vårt Fosterland, som
   ser oss som otrogna och fiender?
   – Är människor som lever i en fantasivärld värdiga
   att erhålla vår välfärd?
   – Kan vi fortsätta att acceptera att ett av våra
   riksdagspartier har kontrakt med muslimerna, som
   säger att de ska få ta över Vårt Fosterland?

   Är mina funderingar realistiska?
   Är de positiva för Vårt Fosterlands fortlevnad?

   Gilla

 • Peter Skoglund

  Visst har vi gott om vatten i Sverige.

  Att man inte kan få fram vatten vid torrare perioder i vädret, är ju ett kapacitetsproblem, som man måste bygga bort.

  Vattenfördelningen ska ju fungera som den tidigare trygga svenska elförsörjningen. Elen fanns trots väderleken på året.

  Varför man pratar om klimatförändringar och hårdare miljökrav i artikeln.

  Kan jag enbart gissa om. Förmodligen att det beror på att man ser ett scenario i att de sjöar som fungerar som dricksvattentäkter runt om i landet, kan få brunare vatten. Då vid en mindre temperaturhöjning av klimatet.

  Vilket skulle innebära större användning av kemikalier för att rena vattnet.

  Vilket nog får ses som en hanterbar uppgift.

  Så kapacitetsbristen är det stora och verkliga problemet för att få fram dricksvattnet. Pengar till det finns gott och väl. En fråga om prioriteringar i vårt samhälle..

  Fast oavsett detta så ska vi vara aktsamma om vårt dricksvatten.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Men vad säger och tycker dagens viktigaste s.k organisation BLM om detta, är det kanske den elaka vita människans fel att vatten saknas ?
  Förmodligen…..

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: