Stäng

Dawit Isaak skrev i alternativmedia och straffades, det liknar Sverige…

MEDIA. Den fängslade eritreanske journalisten Dawit Isaak lever, bekräftar hans dotter Betlehem Isaak i Sveriges Radio Sommar i P1– Ja, min pappa lever. Och kanske tänker du, hur vet du det? Det är här den tysta diplomatin kommer in. Jag kan och får inte säga mer, säger Betlehem i programmet.

Betlehem berättar i ”Sommar i P1” om otroliga historier om rasism som hon påstår sig ha utsatts för av svenska poliser.

Betlehem Isaak berättar konstigt nog inte om att Göteborgs tingsrätt i december 2014 dömde hennes tvillingbror Yoran Isaak till tre års fängelse för våldtäkt och grov fridskränkning. Han överklagade därefter domen till hovrätten, som fastställde domen. Högsta domstolen valde senare att inte bevilja prövningstillstånd i målet.

– Pettersson har skrivit om Dawit Isaak på bloggen i närmare tio år. Isaak har suttit fängslat sedan 2001 utan rättegång och det är vidrigt, men delvis självförvållat.

Dawit Isaak. Bild från Freedawit.com

Vad en svensk media påstår så är inte Dawit svensk, han har dubbla medborgarskap, svenskt och eritreanskt och reste till Eritrea med sitt hemlands pass.

Dawit Isaak skrev för regimkritisk alternativ-media i sitt hemland Eritrea. I Sverige förföljs och straffas sådana skribenter också. Här kallas vi ofta för hatmedia och mycket annat. I Sverige har ingen fängslats i 19 år, ännu. Men oliktänkande förföljs, får böter, förlorar jobb och umgänge. Varför en sådan omsorg om en eritrean som skrev i hatmediat Setit enligt etablissemanget i Eritrea medan PK-media jagar oliktänkande i Sverige? 

Dawit Isaak är född i den del av Etiopien som efter ett långt och blodigt krig kom att bli Eritrea. Han kom till Sverige som flykting 1987 och blev svensk medborgare 1992, han sade dock aldrig upp sitt eritreanska medborgarskap och är medborgare i båda länderna.

Han återvände till Eritrea 1996, gifte sig skaffade barn och startade den regimkritiska tidningen Setit. 1998-2000 blev det åter krig mellan Eritrea och Etiopen och David Isaak flyttade till Göteborg med familjen. Efter ett år flyttade Dawit utan familj tillbaka till Eritrea där han fortsatte att kritisera regeringen och kräva demokratiska reformer.

─ Men Pettersson undrar om karl inte har ett litet eget ansvar själv för att han sitter där han sitter. Uppenbart är han eritrean i själ och hjärta och diktaturregeringen där betraktar honom och hans ärende som en inre angelägenhet som Sverige inte ska lägga sig i. Enligt den eritreanska regeringen sitter han häktad för brott mot rikets säkerhet.

Det är för jävligt att en person får sitta inlåst i närmare 19 år utan rättegång och det kan vara hur synd om Isaak och hans familj som helst men hemma är inte Sverige, varken för Isaak eller de andra tusentals eritreaner som kommer hit vad media än påstår.

Vi i Sverige borde inte fokusera oss på en enskilt person som är eritreansk utan göra vad vi kan för  att få bort militärjuntan i Eritrea och tänka på alla tusentals som sitter fängslade under vidriga former så de eritreanska desertörerna kan återvända hem…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 reaktioner på “Dawit Isaak skrev i alternativmedia och straffades, det liknar Sverige…

 1. Vad händer om Dawit avlider i fängelset utan rättegång, blir Steffe förbannad då och straffar Eritrea, Sverige är ju bra på att muta via den s.k tysta diplomatin går det inte att locka med en massa pengar under bordet och lösa ut Dawit från fängelset ?

 2. Ett alternativ till tyst diplomati (omskrivning för att inte göra ett sk-t) kanske vore att sida drog in miljarderna i bistånd till diktaturen.

 3. Dawit Isaaks medborgarskap förtjänar nog att delges närmare och rätt.
  1. Han kom som flykting från Etiopien tillsammans med familjen 1987, som flydde från striderna i den landsdel som senare frigjorde sig under namnet Eritrea.
  2. Han sökte och fick svenskt medborgarskap 1992. Familjen etablerade sig i Sverige. Bl a arbetade Dawit (och flera andra i familjen) som städare i Göteborgs domkyrka. Under flera år, även efter fängslandet i Eritrea, fanns hans bild uppe bland kyrkans personal.
  3. Han tyckte inte om att han gamla hembygd Eritrea utvecklat sig till den auktoritärära militärmakt som skedde, varför han flyttade tillbaka för att tillsammans med vänner starta en tidning, Setit, för att på det sättet påverka landet till större frihet och rättvisa för befolkningen.
  Att starta tidningar i Eritrea får dock endast eritreanska medborgare göra, varför han tvangs söka medborgarskap i Eritrea. Detta land godkänner dock inte dubbla medborgarskap och bortser därför från Dawits svenska medborgarskap. Om han enligt internationell rätt ändå kan räknas som svensk medborgare, vet jag inte, men i debatten och i de flesta sammanhang, t ex UD och i EU, argumenterar man som om han vore svensk.

  1. ….och svenska skattebetalare har tvingats försörja hans familj och dottern fick sommarprata och vräka ur sig obevisade fula anklagelser mot svenskar…..

   1. Naturligtvis, vad ska annars Sverige världens största socialbyrå syssla med?
    Ett tips är att familjen flyttar ner till Eritrea och där stöttar sin Dawit men då kanske inte svensk s.k välfärd medföljer.
    Är inte helt enkelt att välja mellan kärleken till familjen och svenska goa bidrag.

   2. Och sonens fängelsevistelse och eventuellt skadestånd samt rättegångskostnader.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: