USA vill höra man i Sverige om 11 september attackerna

TERRORISM. 11 september-attackerna var en serie samordnade terroristattacker genomförda av den islamistiska terroristorganisationen al-Qaida riktade mot civila och militära byggnader i USA den 11 september 2001. Fyra amerikanska passagerarflygplan kapades; två av dem flögs in i det civila World Trade Centers tvillingtorn på Manhattan i New York, det tredje flögs in i USA:s försvarshögkvarter Pentagon och det fjärde havererade på ett fält utanför Shanksville i Pennsylvania.

Terror-attack World trade center. Foto: Cyril Attias, CC-licens

Attackerna dödade 2996, skadade över 6000 personer och orsakade skador i egendom och infrastruktur för minst 10 miljarder dollar. De allra flesta dödsoffer var de som dog i eller nära tvillingtornen, antingen då de attackerades eller rasade, detta har gjort att attackerna mot tvillingtornen har fått mest uppmärksamhet i media.

Nu vill en domstol i USA höra en jemenitiska man boende i Sverige. Han ska ha hjälpt två av terroristerna med bland annat flyglektioner. Han tros också ha viktig information om eventuella kopplingar mellan Saudiarabien och terrorattentaten den 11 september 2001.

I maj 2019 skickade en domare vid en federal domstol i New York en begäran om rättshjälp till det svenska justitiedepartementet för att kunna förhöra en man boende i Sverige under ed, rapporterar Doku.

Enligt begäran, som Doku tagit del av, framgår det att han bodde i Kalifornien före attentaten 2001. Där ska han ha hjälpt två av de flygkapare från al-Qaida som anlänt till USA, Nawaf al-Hazmi och Khalid al-Midhar, med att bland annat lära sig engelska, transportera sig, ordna boende, ekonomi, att skriva in sig på flygskolor och att assimilera sig i det amerikanska samhället.

Khalid al-Midhar och Nawaf al-Hazmi

Nawaf al-Hazmi och Khalid al-Midhar var två av flygkaparna på det plan, American Airlines flight 77, som kraschade in i Pentagon.

Enligt den begäran om rättshjälp som förra året kom till Sverige från domstolen i New York ska mannen alltså inte höras som misstänkt för 11 septemberattentaten, utan som vittne i den civila rättsprocessen mot den saudiska staten och ett antal utpekade individer.

Svenska myndigheter har bistått den amerikanska domstolen. Ett förhör med mannen skulle ha hållits i en svensk tingsrätt i början av mars i år, men blev inställt då domstolen inte lyckades delge mannen en kallelse. Förhöret har nu skjutits upp till i höst.

Enligt uppgifter från Migrationsverket som Doku har begärt ut så ansökte mannen om uppehållstillstånd i Sverige första gången i juni 2011. Nästan tre år senare beviljades han ett ettårigt uppehålls- och arbetstillstånd. I februari 2016 beviljades han permanent uppehållstillstånd i Sverige. Två gånger, 2016 och 2017, har han ansökt om svenskt medborgarskap men fått avslag.

-Pettersson är inte förvånad över att mannen bor i Sverige, men bra att han inte fått medborgarskap…

One World Trade Center, blev resultatet av terrorattentatet. Bild Wikipedia

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

9 thoughts on “USA vill höra man i Sverige om 11 september attackerna

 1. Inte kan du lära dig flyga den typen av flygplan med den utbildning de gått.
  Ligger mer än en hund begraven i hela scenariot.

 2. Är det fortfarande någon som tror att ett gäng kamelskötare med iq under 85 har klarat en så komplicerad operation. Nej för att göra detta krävdes minst 115 och då pratar vi om folk med en annan religion.

  • Är du säker på det inte var Elvis Presley och Olof Palme som hade klätt ut sig.

 3. Han behöver nog bara säga att där bor och leder Trump landet, då har han medborgarskapet fortare än kvickt. Eller att han säger han åkt tunnelbana, det ger medborgarskap det också enligt vissa som är med och styr detta land

 4. Det är väl inget som förvånar med så mycket terrorister 7-klöverfolket har släppt in i Sverige, ny id, lägenhet, försörjning. Men vi som försörjer kräken får inte veta om vi har mördare i grannskapet och när de kan slå till. Säpo räcker inte till. Å andra sidan kan regeringen mörda äldre-äldre genom att ge ingen vård annat än öppna fönstret. När vi nu fått veta att IVA platser fanns tillgängliga SKAM!! Detta skall denna regering ha i sitt samvete så länge de lever. De är de skyldiga och de kan tjata käften ur led men det kunde gjort rätt.

  • Sossarna har länge klagat över en för stor åldrande befolkning.
   Nu har man reducerat den med 5600, med hjälp av Temell.
   Det finns inget tjänstemannaansvar i Sverige.
   Praktiskt.

 5. Ibland blir det lite fel då man ögnar igenom text. Jag fick det till:

  ”Pettersson är förvånad över att mannen inte fått medborgarskap…”

  Medborgarskapslapparna i cornflakespaketen måste ha tagit slut?

Kommentera