Ringhals 1 uppe i produktion

ENERGI. Väldigt trevligt att se att kärnkraftsreaktorn Ringhals 1 är uppe i full produktion igen. Nu är sannolikt elförsörjningen i södra Sverige tryggad. R1 ger en baskraft på 840 MW. Eftersom medelvärdet på verkningsgraden för ett vindkraftverk är ca 30 procent så krävs det ca 840 st vindkraftverk på 3 MW/st för att få samma effekt som R1, skriver Thoralf Alfsson på sin blogg

Nu får vi hoppas att den rödgröna regeringen tar sitt förnuft till fånga och ger Vattenfall klartecken att behålla R1 i fortsatt drift och att Vattenfall får order från ägarna, det vill säga staten, att den skall drivas vidare under hela sin livslängd. Socialdemokraterna måste köra över Miljöpartiet i denna fråga.

Det stora problemet med elpriset i södra Sverige är hur man delade in Sverige i fyra elområden. SE1 till SE4. SE1 är norra Norrland med mycket vattenkraft. SE2 är södra Norrland även den med mycket vattenkraft. Inom SE3 som innefattar Svealand och norra Götaland ligger Sveriges alla kärnkraftverk. Sedan har vi då det styvmoderligt behandlade SE4, som inte har några riktiga elenergiproduktionsanläggning än reservkraftverk och vindkraftverk.

Resultatet av denna områdesindelning blir att SE4 alltid har högst elpris i hela landet. Mer eller mindre aldrig lägre än övriga delar av Sverige. Igår kväll såg det ut enligt nedan.

SE1, SE2 och SE3 hade ett elpris på 3,76 euro/MWh (ca 4 öre/kWh).

SE4 hade ett pris som var 10 gånger så högt, 36,97 euro/MWh (ca 40 öre/kWh)

Sedan kommer ju givetvis energiskatt, elcertifikatsavgift och moms på allt.

Det finns mycket att göra på elenergiområdet för vårt lands politiker. Det är väldigt viktigt att få bort Miljöpartiet och Vänsterpartiet men även Centerpartiet från inflytande i dessa väldigt viktiga frågor för landet Sverige.

-Pettersson säger att det känns tryggt med Anders Ygeman (S) som ansvarig energiminister…

Nuvarande energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) fick avgå som inrikesminister eftersom han var en fara för rikets säkerhet…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Ringhals 1 uppe i produktion

 1. Ynkelman skulle på sin höjd kunna vara gårdskarl på bommersvik och
  absolut inte vara chef över energiförsörjningen i landet!

 2. Vi ska INTE bygga nya 400 kV-ledningar från vattenkraftverken i norr. För om vi gör det kommer EU att lägga beslag på “balanskraften” åt Tyskland som har en ännu mer idiotisk energipolitik än Sverige.

  Vi ska istället bygga små till medelstora moderna kärnkraftverk i närheten av befolkningscentra så att man kan nyttja spillvärmen till uppvärmning. Det skulle göra oss energioberoende i tusentals år samtidigt som det minskar “avfallet” från äldre typer av kärnkraftverk och minskar halveringstiden på det från 100000 år till typ 100 år. Då skulle vi få ren och säker energi. Den är också “koldioxidfri” även om det inte spelar någon som helst roll för klimatet som de underbegåvade tror.

  Men allt detta spelar ingen roll för ett parti som längtar tillbaka till 1850-talet med spädbarnsdöd, tuberkulos och missväxt. Själv längtar jag tillbaka till 1969 så vi kunde hindra alla kulturmarxister att förstöra landet.

  • Jag ger dig alla rätt på allt du skriver men vill tillägga med att säga att detta scenario MÅSTE kompletteras med fullständig kartläggning av alla vänstermänniskor, religiösa fundamentalister och andra tokstollar med inlåsning och / eller repatriering för att förhindra terrorattentat och sabotage mot kärnanläggningarna.

 3. Snart dags att åka till kungliga huvudstaden och bunta ihop och slå ihjäl de jävla mp nötterna i riksdagen.

 4. He he he, det.blir spännande framåt nyår när Ringhals 1 skall stängas och det är minus tio och vindstilla. Då kopplas ghettot Malmö bort först från elnätet och därefter fjollträsk med hipstercenter och MP-fästet Södermalm. Då får man tända i spisen, plocka fram en rökig whisky och käka popcorn några dagar.

  • Helt korrekt, Ringhals 2 stängde för ett halvt år sedan, på nyåret 2020.

   Kunde lätt och billigt drivits många år till, men stängdes av “miljöskäl”, tacka MP för detta.

   Och som du skriver, Ringhals 1 stängs även den av “miljöskäl” vid nästa årsskifte – sen blir det slut i rutan.

   Hela vansinnesregeringen är helt frikopplad från verkligheten när det gäller miljö, energiförsörjning, sjukvård, beredskap, brandskydd, invandring, ekonomi och så vidare in absurdum.

 5. Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) uttalade sig på en ”Energy Summit”-konferens arrangerad av Svenska Dagbladet, som sändes på SVT Forum den 6:e september 2019.

  Delcitat

  Allt ska elektrifieras men var ska elen komma ifrån?

  Hur kan ett mindre land som Sverige med relativt få invånare ta på sig ledartröjan i klimatomställningen och hur ser färdplanen ut att leda omställningen till ett klimatsmart samhälle?

  Elnätens omställning och betydelse för Sveriges energisystem. Vilka möjligheter, hinder och drivkrafter för framtidens smarta elnätslösningar finns det? (Publicerades den 6:e september 2019)

  Slut delcitat

  Anders Ygeman kommer in i diskussionen med tillbakablickar och målade upp positiva prognoser för framtiden mm vid tidskod c:a 49:15 på liggande skalan i SVT-videon på länken nedan. Vid c:a 53:30 börjar tvivlen komma när ministern talar om Sverige som NETTOEXPORTÖR av el och om våra STORA EL-ÖVERSKOTT.

  Ringhals 1 och 2 berörs också och han säger med eftertryck att elöverskotten enligt Energimyndigheten kommer att ÖKA efter stängning av dessa två kärnkraftverk. Det ingav inte något förtroende för Ygeman för min del … men mitt förtroendet för honom låg redan runt nollan.

  Nu har man alltså tvingats starta upp Ringhals 1 igen.

  https://pbs.twimg.com/media/DPQoX00W4AAWPy1.jpg

  Bildkälla: Kommentar av sign. hllviken på toklandet,wordpress,com

  Ygemans tal pågår till c:a 1:04:55.

  Läs mer, se och lyssna på SVT:s video på länken nedan.

  https://www.svt.se/nyheter/svtforum/allt-ska-elektrifieras-men-var-ska-elen-komma-ifran-1

 6. För min del var strömförbrukningen för Juni månad 226 kWh och 0 kr i kostnad (vattenkraft). Staten och Vattenfall tar däremot 468,61 kronor för leveransen och abonnemanget så det är ju väldigt enkelt att se att elen är inte den verkliga kostnaden utan “Krämarna” i vårt övre skikt i samhället !!!

Kommentera