Stäng

Kallaste juli-natten på 44 år

VÄDER. Natten till den 3 juli var det minus 3,3 grader i Latnivaara i Norrbotten. Det är den lägsta temperaturen som noterats i Sverige under juli sedan 1976, rapporterar SMHI.

Latnivaara, nordväst om Gällivare i Norrbotten är känt för att i vissa lägen få ovanligt låga temperaturer, skriver SMHI:s meteorolog Sverker Hellström på sin blogg.

Det är den senaste tidens svala luft norrifrån som nu gett Sverige ett nytt köldrekord för juli månad.

Senast vi hade en lägre rapporterad temperatur i juli var den 30 juli 1976, då Ljusnedal i Härjedalen hade -3,6°. Nästan lika kyligt som nu i natt hade man i Ljusnedal den 20 juli 1986 med -3,2°.

Den närliggande och lite större orten Funäsdalen svarar för det absoluta svenska köldrekordet för juli med -5,0° den 22 juli 1888 och 14 juli 1893. På den tiden avlästes temperaturen oftast på en hel grad när, så den exakta tiondelen är lite osäker.

politikfakta-klimatbluffen

6 reaktioner på “Kallaste juli-natten på 44 år

 1. Apropå vårsmältningen 2020, på Grönland…………..

  Vilka är nära de värden som finns i den långa jämförelseperioden. Vilket måste betraktas som positivt för en ”klimatalarmist”. Eller?

  Inget svensk media är intresserad av, tydligen.

  Jag citerar från NSIDC hemsida, en artikel från 1 juli 2020:

  ”Spring melting over Greenland was near the long-term average, and concentrated along the southern coast, where extent was slightly above average. Although snowfall contribution to the ice sheet was below average early in the year, a significant snowfall event in early to mid-June brought the ice sheet close to balance, delaying the rapid early surface mass loss seen in recent years.”

  Kolla på diagrammen i denna länk, som jämför med tidigare år.

  http://nsidc.org/greenland-today/files/1999/06/GrlndMelt_June_Fig1.jpg

 2. Vi har en medeltemperatur i Sverige på +3 grader. Varmast -38 grader och kallast -52 grader. Utan att vara professor kan jag garantera att en grads höjning av medeltemperaturen i Sverige har ingen betydelse. Själv såg jag gärna att medeltemperaturen höjdes med 5 grader.
  Sammanfattningsvis kan sägas att det är bättre att Greta slutar skolka och går till skolan och lär sig matematik, logik och historia.

 3. Det lär komma en dag då det går upp ett ljus även för de mest inbitna klimat-galningarna att det faktiskt håller på att bli KALLARE, pga. nästa istid i antågande. Men då hjälper det inte att tro att man kan reglera med hjälp av mer eller mindre Co2. För det är Solen som bestämmer – då som nu och i framtiden. Människan – denna lilla spillra – har inte mycken inverkan och definitivt inget motmedel när Solen dikterar villkoren.

 4. Vet inte om min termometer är 100% tillförlitlig men – 4 grader var det minst i Västerbottens inland där jag befinner mig.

 5. Nja, Funäsdalen i Härjedalen ligger inte speciellt nära Latnivaara, nordväst om Gällivare i Norrbotten även med norrländska mått mätt.
  Men många potatisplantor frös nog bort i norr.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: