Stäng

29 döda på kommunalt äldreboende i S-kommun

ÅLDRINGSVÅRD. På det kommunala äldreboendet Djurgården i Eskilstuna har anställda anmälts för att ha mobbat och slagit äldre. Samtidigt är boendet 29 dödsfall av 64 boende under coronapandemin och är ett av de värst drabbade i landet. När smittan tog sig in på boendet var det “som en bomb” slog ner, enligt personal.

– Här har vi uppenbarligen misslyckats, säger Johan Lindström, förvaltningschef i Eskilstuna kommun, enligt Radio Södermanland.

Djurgårdens äldreboende, Eskilstuna

-Pettersson noterar att kommunen skyller på gamla och dåliga lokaler med det är ett svepskäl. Det kommunala äldreboendet har anmälts upprepade gånger de senaste åren. Bland annat för att personal ska ha hållit för munnen på boende, att äldre tvingats ligga i nerkissade lakan, personal ska ha mobbat och förminskat åldringarna, hotat och även slagit äldre. I år har 29 dött, förra året fem och det i samma lokaler.

Enligt utredningen kan bristerna på boendet bland annat bero på samarbetssvårigheter bland personalen och att “personalgruppen generellt är språksvag och inte har svenska som modersmål”.

I en anmälan framgår att boendet har haft många brister: “Vid samtal med ansvariga sjuksköterskor framkommer att de uppfattar hela arbetsgruppen på aktuell enhet som dysfunktionell. De berättar att personal kan vägra att utföra insatser enligt läkarens ordination samt att de på grund av konflikter sinsemellan försöker sätta dit varandra. Samtliga sjuksköterskor beskriver en situation där fokus är på relationerna i arbetsgruppen snarare än på brukarnas behov”.

Två chefer har omplacerats men de är fortfarande chefer…

Märkligt att det inte höjs röster för att förbjuda kommunala äldreboenden, om boendet hade varit privat hade det varit ett jävla liv, men nu är det kommunalt i en typisk socialdemokratisk kommun.

 

Stefan Löfven. Pressbild Socialdemokraterna

Djurgården vård- och omsorgsboende med service och omvårdnad dygnet runt. Boendet har 64 platser fördelat på fyra våningsplan med inriktning demens. Rummen är cirka 15 kvadratmeter. Ett badrum delas av två personer. Varje våningsplan har ett gemensamt kök, matplats och samlingssal. Restaurang Nålmakaren står för måltidsleveranserna av luncher och middagar till boendet. Frukost bereds och kaffe kokas på varje avdelning enligt kommunens hemsida.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

18 reaktioner på “29 döda på kommunalt äldreboende i S-kommun

 1. Hoppas du hamnar där löfven du som pratar om allas lika värde jämt…
  Socialdemokrater..kyss mig där bak.

 2. Från idag 30/6 ska alla vi som jobbar inom äldreomsorgen i Örebro börja testas för att se om man har antikroppar mot Corona !
  Fram till idag har inga tester förekommit och en enklare skyddsutrustning har bara varit obligatoriskt inom äldrevården vid konstaterade fall, dessutom har patienterna fått träffa sina anhöriga utomhus och sedan direkt in på avdelningen igen, det är verkligen säkerhet av hög klass.
  Man är naturligtvis inte ett dugg förvånad över antalet smittade och döda i Corona i Sverige men Steffe är ju som sagt stolt över Sveriges strategi.

 3. Jag vill bara påminna om alla gånger jag hört Stefan Löfvén säga att äldreboenden kan anställa personer som inte kan svenska som ett sätt att integreras och samtidigt lära sig svenska med hjälp av den svensktalande personalen och de boende. Jag har alltid tyckt att detta är hårresande och tycker att SL borde prya på ett äldreboende(under realistiska förhållanden, dvs. ingen politikertillrättalagd pryo) och gärna då med betoning på språkintroduktion för hans del. Hans förslag är oerhört cyniskt. En gammal människa har problem med hörseln och även för en från födseln svensktalande kan det vara svårt att göra sig begriplig för en med nedsatt hörsel och kanske dessutom demens. För gamla och dementa personer är det synnerligen viktigt att de, för att må bra, känner igen sig – det kan vara nog förvirrande med nytt boende och nya människor oavsett hur många kära möbler och saker från det gamla hemmet, som finns i det nya rummet.
  Och att den utarbetade personalen dessutom skall arbeta som icke-utbildade språklärare – man tar sig för pannan och undrar om SL är bakom flötet. När inte ens SFI alltid klarar saken.
  Som förhållandena på vissa äldreboenden utvecklats kan jag inte anse annat än att det är fråga om avlivningsanstalter. Outbildad personal skall inte börja direkt på äldreboende utan måste gå en enklare kurs samt klara ett prov i svenska, svensk matlagning samt svensk kultur.

 4. Många brister på boende i Eskilstuna under coronautbrottet: ”Det var som en skräckfilm”

  Drömde mardrömmar
  För personal på boendet har våren varit tuff. Många blev själva smittade och oerfarna vikarier togs in för att täcka upp. En del vikarier vände i dörren när de förstod att de skulle vårda coronasmittade personer.

  – Det var som en skräckfilm, det var hemskt. Ibland kunde jag gå hem och drömma mardrömmar. Jag mådde inte bra, säger Asia Ahmed, som är ett av två skyddsombud på boendet.

  Läs mer, se och lyssna till två korta SVT Play videos på länken nedan:

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/manga-brister-pa-djurgardens-aldreboende-visar-intern-utredning

 5. Jo men det blir in vinst på sikt.
  Nu spar vi kostnaden för 29 gamla.
  Kanske lokalerna funkar som flyktingboende.

  1. Löven och alla andra folkförrädare känner sig trygga genom att kunna köpa sig omsorg privat, i sin ålderdom, så är det! Lita på det! Men hoppas att de får smaka på motsatsen som alla andra!

 6. Hörde en av de anställda på Djurgårdens äldreboende, hon hade varit anställd sedan 1996 enligt egen utsago, skyddsombud också. Hennes svenska skulle jag inte godkänt om jag varit gäst på det stället. Att det ska gå bra om anställda och de äldre inte kan kommunicera så är det inte märkligt om problem uppstår.
  De enda i en sådan situation är chefer och politiker som kan stoltsera med att ha många multikulti anställda.

 7. Diplomater måste främja en BRA & SANN Sverigebild😅
  Distriktsläkaren Jon Tallinger från Tranås skriver följande kommentar till sin egna video nedan. (Gäller givetvis alla missförhållanden i hela Sverige inkl. miserabel kommunal äldreomsorgen även i Eskilstuna.)
  De får nog välja😅 Antingen förmedla en SANN Sverigebild…..
  ELLER förmedla en LÖGN om en BRA Sverigebild…😂

  Konsekvensen är kass ekonomi …

  Ahhhhh….KANSKE skulle tänkt på det INNAN ni kvaddade Sverige tillsammans med Sverigebilden😆 De hänger ju nämligen ihop.

  (Publicerad 2020-06-29, Speltid 7:28)

 8. I ett normalt samhälle så skulle detta utredas som ev. mord, och ska anses som mord till motsatsen bevisas !

  Sverige är sjukt och styrs av likaså 🤮

 9. För ett antal år sedan talades det om vikten om invandrare inom äldrevården just för att språksvårigheter och kulturkrockar skulle undvikas i vården av åldringar med utländsk bakgrund. Uppenbarligen är det inte så viktigt att personalen förstår svenska åldringar. Varse sig språkligt eller kulturellt.

 10. Den nya svenska ”välfärden” i ett nötskal. Skulle tro att många anställda vid vårdboendet knappt kan svenska.

 11. Man kan inte ha äldreomsorgsboenden som ett integrationsobjekt.För att arbeta med äldre ibland med demensdiagnoser krävs det oerhört mycket av personalen.Du ska hjälpa dom i utsatta situationer t.e.x.duschning och matning och med toalettbesök.Situationer som kräver diplomati och respektfullhet.Dementa personer kan ofta bli aggressiva i början på sjukdomen och då får man ej låta sig bli provocerad.Man måste begripa vad det handlar om och inte bli kränkt när man får fula ord på sig.Det är ett tungt och ansvarsfyllt men också givande om man förstår varför man arbetar där.Höj kompetensen och lönen.Ta inte in vem som helst och ha fortlöpande utbildningar.Man vårdar människor som är i slutfasen av sitt liv.Det är alltså INTE en experimentverkstad och ett projekt för politiker så man kan säga sedan ” titta hur många vi har fått i arbete ”.

 12. Och svensk PK-media talar om de som det sägs är mest drabbade av Corona, nämligen de som bor i dagens moderna utsatta områden !
  Snart kommer väl Coronasmitta att klassas som flyktingskäl i det öppna era hjärtan-Sverige och därmed automatiskt ge permanent uppehållstillstånd ?

Kommentera

%d bloggare gillar detta: