Stäng

Brist på sprit på Systembolaget

INSÄNDARE. Jag skrev ner exakt vad som sades vid mitt besök på systembolaget för två månader sedan. Allt är helt sant, inte påhittat. Kanske det vore något att förströ läsarna med vid tillfälle, kåserier lättar upp och balanserar tyngden i din goda blogg tycker jag. Detta är en kort berättelse, kanske inget direkt kåseri men ändå ett sant ”coronaögonblick” värt att komma ihåg.

Pettersson minns en episod för en del år sedan på en krog i Danmark. Jag beställde en liten gammeldansk, men nekades av krögaren med att vi serverar inte svenskt brännvin här. Danskarna var sura för att i nådens år 2001 så köpte svenska AB Vin & Sprit Gammeldansk och Aalborgsdestillerierna. Idag är det ändå värre, från och med år 2015 tillverkas de danska klassikerna Gammel Dansk och Aalborg Akvavit i Norge. Ägare är den norska Arcusgruppen som i sin tur ägs till 83 % av svenska Ratos. Alltså danskt brännvin tillverkas i Norge av svenska ägare. AB Vin & Sprit ägs sedan 2008 av franska Pernod Ricard som är en av världens största sprittillverkare. Ur led är globaliseringens tid.

***

Stamkunderna stod på rad men bara förste man fick plats och kunde hänga på låset i dessa coronadistansens tider när Systemet öppnade kl 10 efter helgens torka. Jag betalade mitt matvin och såg mig omkring för att se var man kunde tvätta av händerna.

”Har ni handsprit?” frågade jag kassörskan.

”Nej”, svarade hon.

Jag tittade förvånat på henne.

”Den vi har, behöver vi själva” urskuldade hon sig med.

Jag blev paff. Typiskt staten att bara tänkta på sina anställda och inte på kunderna!

Hon såg min reaktion, och det var nog inte första gången. ”Det finns inte tillräckligt med handsprit i Sverige” förklarade hon.

Jag såg väl bara ännu dummare ut.

”Det är brist på sprit!” betonade hon med extra tryck och viss emfas.

Då log jag mot henne, och tänkte att hur kan det vara brist på sprit på Systembolaget?

Men jag sa inget.

Sten i Gatan

5 reaktioner på “Brist på sprit på Systembolaget

  1. William tycker att det är hets mot araber genom att visa en bild på en arab med en nubbe. Bilden avser inte enskilda araber, utan avser araber i allmänhet av vilka de flesta är muslimer. Islam är en religion som milt sagt och i många stycken uttrycker hets mot kristna. Den engelska tidningen The Guardian skrev den 2 maj 2019: ”Förföljelse av kristna som kommer nära folkmord i Mellanöstern: I länder som Algeriet, Egypten, Iran, Irak, Syrien och Saudiarabien har situationen för kristna och andra minoriteter nått en alarmerande nivå. I Saudiarabien finns det strikta begränsningar för alla former av kristendom, inklusive offentlig tillbedjan, med regelbundna razzior mot privata gudstjänster.” Mona Walter i tidningen Dagen den 16 augusti 2016: ”Jag var tidigare muslim men sedan drygt tio år är jag troende kristen. Enligt Koranen 9:28 beskrivs kristna och judar som ”najusin” vilket betyder orena. När jag som muslim tog upp frågan med mina imamer…varför vi ska hata kristna och judar fick jag som svar: ”…När Allah säger att kristna och judar är smutsiga kan jag inte som enskild muslim trotsa detta…Koran 3:110.” Eftersom ca 93 % av alla araber bekänner sig till islam med dess starkt fientliga inställning till kristna, då får man också finna sig i att man med en gammal bild från 1896 skämtar om araber / muslimer.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: