Sverige chansade och förlorade

PANDEMIN. Sverige har misslyckats med sin hantering av smittspridningen och borde byta till en strategi med hårdare restriktioner. Det anser två norska experter som Dagbladet talat med– Sverige gamblade och förlorade. Detta kunde vi inte veta säkert i mars, men nu borde det vara uppenbart för alla, säger läkaren Gunnar Hasle.

Han menar att det krävs drastiska åtgärder från den svenska regeringen för att komma ner till en ”acceptabel smittnivå”. Professorn och tidigare smittskyddsöverläkaren Bjørg Marit Andersen är inne på samma spår och säger att Sverige med största sannolikhet skulle ha vunnit på stänga ner.

Folkhälsomyndigheten får nytt uppdrag av regeringen, rapporterar Dagens Nyheter. Myndigheterna ska nu stötta regionernas smittspårning aktivt på samma sätt som man gjorde med italienresenärer i inledningen av pandemin. Orsaken är att Sverige fortfarande befinner sig på en platå och att spridningen inte går ned i den takt man hoppats på.

– Vi ska börja arbeta mer aktivt igen för att hitta alla kontakter som en smittad person kan ha haft. Och ta ställning till vad man kan göra för att de inte ska bli sjuka och smitta andra. Vi får se var vi landar men det innebär också att vi kommer att testa betydligt fler, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. Den exakta utformningen väntas bli presenterad under nästa vecka.

-Pettersson läser också att Anders Tegnell säger att andra länders öppnande är ett gigantiskt experiment!

Nåväl, det finns komiska delar i tragiken.

Donald Trump kritiserar WHO, Världshälsoorganisationen – Trump är dum, ylar det svenska etablissemanget.

WHO kritiserar Sverige – WHO är dumma ylar det svenska etablissemanget.

Steget Efter
Jeander

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsoinstitutet och Anders Tegnells chef den 7 februari 2020

20 thoughts on “Sverige chansade och förlorade

 1. I norra Finland har man satt en stor mängd människor i karantän pga att de varit i kontakt med folk som åkt över till Sverige för att bunkra på systemet, köpa tobak, snus samt som extra bonus hämtat c19 smittan.

 2. 4 – 5 månader för sent, med tanke på alla bilder man ser på krogar och pubar, yngre människor i kluster om upp mot 100 personer.

  Folkhälsomyndigheten fått ett nytt uppdrag från regeringen när det gäller smittspårning.
  – Vi ska börja arbeta mer aktivt igen för att hitta alla kontakter som en smittad person kan ha haft, säger statsepidemiolog Anders Tegnell
  https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/tegnell-ska-borja-spara-mer-aktivt-igen/

 3. Danmark har delvis öppnat gränsen mot Sverige. Svenskar bosatta i län med låg smittspridning får resa in. I nuläget gäller det enbart personer från Västerbotten.

  Även svenska medborgare bosatta i Skåne, Halland och Blekinge får resa in, men då ska negativt Covid 19-test uppvisas. En journalist på Sydsvenskan har ägnat en hel arbetsdag åt att försöka få tag på ett sådant test, men det går helt enkelt inte. Region Skåne testar inte friska personer, och hänvisar till privata aktörer, som dock inte utför några test som uppfyller de danska kraven. Dessutom bedriver naturligtvis privata aktörer en kommersiell verksamhet, och kräver därför över 1.000 kronor i arvode – dvs betydligt mer än för ett vanligt läkarbesök.

  Länk till Sydsvenskan, förmodligen bakom betalvägg:

  https://www.sydsvenskan.se/2020-06-27/mot-kopenhamn-sydsvenskans-team-testar-det-danska

  Nu är jag inte kritisk mot danskarna. De skyddar sig klokt nog mot ett högriskland. Däremot har Sverige – även i detta avseendet – skött Corona-pandemin dåligt, riktigt förbannat dåligt.

  Att Region Skåne, till en rimlig kostnad, skulle börja testa friska personer, som vill åka på nöjesresa till Danmark, det har jag rätt svårt att tänka mig i rådande situation.

  • Det är endast svenskar som anses smittade. Danskar som kan åka utan restriktioner och vistas i Sverige och där träffa svenskar anses vara ofarliga vid hemresan. Var finns logiken?

   • Nej, det är inte alls logiskt. Danskarna har ingen obligatorisk karantän vid hemkomsten, vilket förekommer i en del andra länder.

    Dessutom så släpper Sverige in danskar. Vår gräns är vidöppen. Det är helt logiskt, så uselt som Sverige hanterat coronan.

    Egentligen är jag sverigevän, men icke när det gäller Corona. WHO har ju placerat oss på en delad jumboplats.

 4. Svenska regeringen har länge tjatat om den stora åldrande befolkningen.
  Nu är det fixat.
  Vilket utmärk tillfälle.

 5. På vissa håll skiter folk fullständigt i regeringens + hälso- och sjukvårds-myndigheternas s k ”corona-strategi”

  Citat från SVT Text idag

  114 SVT Text Lördag 27 jun 2020
  CORONA I KORTHET 27 JUNI

  Studentfest Flera ungdomar i Laholm
  har sökt vård och testat positivt för
  covid-19 efter en stor privat student-
  fest, skriver Hallandsposten. Enligt
  uppgifter till smittskyddet i Halland
  kan 200 ungdomar ha varit samlade.

  • Det är ju Sveriges fel, som släpper in dem. Gränsen är vidöppen, trots Corona. Regering och myndigheter har helt enkelt inte brukat allvar, vad gäller Corona. Därför kritik från bland annat WHO.

   Det finns ju en dansk färjeled mellan Køge och Rønne att hänvisa till.

   • Det är inget som hindrar Mette att sätta sina danskar i karantän eller förbjuda utresa. Enligt Google är färjan Köge – Bornholm nedlagd.

 6. Gambling med svenska folket har pågått länge. När ska folk inse att vi måste byta regering? Nuvarande regering, som ständigt går emot folkviljan och sunt förnuft

 7. Sverige har väl inte haft någon egentlig strategi här heller. Makthavarna med regeringen i spetsen har strategin att hålla sig undan och inte göra någonting. Sedan skickar man fram någon som kan fungera som syndabock om det behövs. En lojal politruk som babblar på för att få passiviteten att framstå som kunskapsbaserad handlingskraft.

 8. Man kan nog betrakta detta virus som ett verktyg i regeringens maniska ambition att reducera pensionärs-beståndet. När myndigheterna har haft fel från dag 1 och sedan hela tiden – och ej heller velat lära sig av sina misstag, så kan det inte bara vara en fråga om otur eller inkompetens. Det måste handla om en medveten avlivning.
  Förslag till valfläsk 2022 : Vi(s), garanterar dig en plats på valfritt äldreboende. (För vi vet hur man skapar ledig kapacitet).

 9. Sverige misslyckas med allt.
  Palmemordet.
  Skogsbränder
  Bilbränder.
  Rån
  Våldtäckter.
  Estonia…
  Tsumin.
  Migration.
  Corona.
  Dom äldre.
  Våra makthavare vet inget om vanligt liv
  Tänker bara på sin makt och pengar som
  vi arbetare betalar dom.
  Skitstövlar annser jag…
  Demokrati allas lika värde är skitsnack
  Ponnsan
  AfS

 10. Tusentals dör här i landet, regering bryr sig inte.
  WHO kritiserar Sverige, då agerar regeringen på att det inte passar i i deras förljugna sverigebild.

  • När regeringen inte bryr sig, då kanske det inte är så konstigt, att folk inte heller bryr sig – och samlas i stora klungor etc.

 11. Men Steffe tycker att Sverige är bäst i klassen !
  Till och med WHO är mutat och ändrade uppfattning om Sveriges smittspridning.

Kommentera