Varför dör palestinier i Hamas fängelser?

av Bassam Tawil • 20 juni, 2020

 • Familjernas uppmaningar för att inleda utredningar om deras söners dödsfall i Hamas förvar har ignorerats, inte bara av Hamas utan av det internationella samhället, människorättsorganisationer och media.

 • Al-Sa’feens mamma underströk att israelerna behandlar palestinierna mycket bättre än Hamas. ”När judarna griper någon så kontaktar de hans familj och berättar att de har honom i förvar … Men Hamas vägrade ge oss någon information om häktandet av min son eller hans hälsotillstånd … Vi sa till [Hamas] att han är sjuk och behöver medicin, men de vägrade att ge honom behandling. Än idag vet vi inte varför min son blev gripen.”
 • När palestinier dör i palestinska fängelser ses morden tydligen som begångna av barbariska araber, som – med rasistiskt förakt – anses lägre stående vad gäller uppförande än västerlänningar, och därför mindre värda mänskliga rättigheter, ansvarsfullt styre, rättssäkerhet eller lika rättigheter inför lagen.
 • De ses uppenbarligen som ”bara” palestinska familjer som klagar på brutal tortyr i palestinska fängelser – så internationella människorättsorganisationer lägger inte ens märke till dem.

Essam al-Sa’afeen, en 39-årig palestinier från flyktinglägret al-Bureij mitt på Gazaremsan förklarades död den 23 februari, en månad efter att han gripits av Hamas säkerhetsstyrkor. Hans familj och vänner kräver svar från Hamas angående omständigheterna kring sexbarnspappan al-Sa’afeens död.

Hamas menar att man har bildat en undersökningskommission för att utreda omständigheterna kring hans död.

Enligt det Hamasstyrda inrikesdepartementet, som ansvarar för de palestinska säkerhetsstyrkorna på Gazaremsan, dog al-Sa’afeen kort efter att han flyttades från fängelset till ett sjukhus. Departementet sa att al-Sa’afeen fördes i ilfart till sjukhuset efter en plötslig ”försämring av hans hälsotillstånd”.

Den palestinska Fatah-faktionen, som styrs av Palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas, har anklagat Hamas för brutal tortyr av al-Sa’afeen under hans fängslande.

Läs vidare

3 thoughts on “Varför dör palestinier i Hamas fängelser?

 1. Naturligtvis är det tragiskt när människor lider och dör!
  Men trots det så kan jag inte riktigt förstå varför palestinska fångar skulle ha något med Sverige att göra?
  Vad är nyheten?
  Jag lider betydligt mer när våra egna gamla torteras och plågas ihjäl av inporterat slödder från palestina, somalia, chile och massor av andra skurkstater!
  Och de som inte faller offer för dessa slaktare, torteras sakta men säkert ihjäl av dom svenska myndigheterna. Här är uppfinningsrikedomen stor och trakasserierna mycket utbredda.
  En synnerligen grym och mycket hänsynslös form av ättestupa, skapad av dom svenska myndigheterna, d.v.s.numera våra bittra fiender!
  -Jag skulle önska att Trump köpte rucklet Sverige, men vem fan vill frivilligt dra på sig en massa bekymmer!

 2. Vem bryr sig om vad händer i palestinska fängelser?Kanske Margot?Mer intresserad av vad som händer i Sverige med alla jävla skjutningar som blev importerad av alla Sverige fientliga förrädare. När skall svetsarn avgå?Hur många döda svenskar har han på sitt samvete. Korona smittade och skjutna.AVGÅ OMEDELBART.

Kommentera