Ett f.d. föredöme


”Bilden av Sverige som det bästa av länder har förändrats snabbt”

Skriver Johan Westerholm på Ledarsidorna och avslutar med att Sverige och svenskarna gått från att vara ett föredöme till att likna en experimentverkstad.

Efter utrikesminister Ann Lindes (S) pinsamma framträdande i tysk TV har Sverige återigen framställts i dålig dager i medier världen över. Westerholm tar också upp den aktuella pandemin som exempel där Sveriges agerande ifrågasätts och inte minst det faktum att svenskar tillhör de som fortfarande är nekade att besöka flertalet länder.

Andra exempel som tas upp är asylkaoset 2015 där inte minst Sveriges slappa attityd till migration som fick hundratusentals afrikaner och araber att bege sig till norra Europa genom att passera det ena säkra landet efter det andra.

Det tredje exemplet utgörs av Sveriges attityd till terrorbekämpning som fått världsledare att reagera. Bl.a. är Sverige en av de största exportörerna av jihadister och från Sverige har islamister kunnat röra sig till både länder i och utanför Europa för att begå sina våldshandlingar.

Det fjärde exemplet är polisens beslagtagande av Aron Flams bok ”Det här är en svensk tiger” där den svenska yttrandefriheten ifrågasätts runt om i världen. Lägg därtill att Näthatsgranskaren och andra suspekta grupper jagar febrilt efter personer som uttrycker sig ”fel” i sociala medier. Samt att medierna gör sig av med medarbetare som anses vara ”opassande”, exempelvis Alexander Bard.

Synen på Sverige och svenskarna har landat snett och föredömet Sverige är nu ett kucku-land som många skrattar och pekar finger åt. Det Johan Westerholm inte tar upp i sin text är den svenska skolans ras och det senaste debaclet med PISA-undersökningen. Inte heller arbetslösheten som redan innan pandemin tillhörde de högsta i EU och inte heller tas sprängningar och dödsskjutningar upp. Så här är ytterligare tre exempel där omvärldens syn på Sverige försämrats.

Tack så jävla mycket politiker!

 


11 responses to “Ett f.d. föredöme

 • Nils Dacke

  Spännande att se utvecklingen framöver när stort antal andra länder till slut inser hur stor galenskapen och extremismen har gått i Sverige, inget annat land kommer längre se vårt land som föregångsland och vi kan inte heller mästra andra länder hur fel dessa har och hur rätt vi har. ” In Sweden you know we have a system”.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Bakom regeringens ”Sverigebild”, finns det många havererade ”utmaningar”.

  Vill nämna en sak som har då ett väldigt stort ansvar för att det alls inte fungerar som det ska bland många samhällspolitiska områden.

  Då pratar jag om svensk medias roll, för att vi har hamnat där vi är.

  Man har inte gjort sitt samhällgranskande jobb på hemmaplan, av någon underlig anledning. Man har istället gått åt andra hållet och blivit ”tjenis” med den styrande makten och tillhörande myndigheter.

  Svenska mediehus är inte opartiska, på det sätt som en bra granskande journalistik kräver.

  Man bedriver fasadjournalistik tillsammans med majoriteten av våra fasadpolitiker. Man är mer ett lika än två olika parter.

  För att citera Jens Ganman: ”Svenska journalister är inte journalister, de är aktivister”. Stämmer på många av våra journalister och mediehus.

  Gillad av 1 person

 • Tony

  Snart kommer det nog att anordnas bokbål där alla
  böcker som inte lutar åt vänster eldas upp, precis som
  hos deras föregångare ?

  Gilla

  • Nils Dacke

   Japp, därefter kommer omskolningsläger för kritiker till utvecklingen i vårt land map migration, kriminalitet, begränsningar av yttrandefrihet, klimatextremism osv osv.

   Gilla

 • Tony

  Att vi ses som skräckexempel av många länder är illa,
  börjar det Sen påverka företags export till andra länder
  är det möjligt, för att inte säga troligt att företagen som
  så många andra tidigare lämnar landet och flyttar dit
  där marknaden finns kan det gå verkligt illa för landet
  Sverige, som tagit på sig enorma försörjningsbördor
  genom att ta hit mängder av oanställningsbara män
  som inte har eller har haft någon tanke på att förtjäna
  sitt uppehälle själva utan ett gratisliv kombinerat med
  brottslighet

  Gillad av 1 person

 • christoferlarsson

  Då jag bor utomlands har jag tills nyligen ofta fått frågan varför jag inte bor i Sverige. Jag flyttade ut för drygt 20 år sedan, och då hade det redan blivit ett land jag inte ville bo i av politiska skäl, men det var i de flesta sammanhang för komplicerat att förklara.

  Sverige representerade ”lyckad socialism” med den tredje vägens politik och ”sann medmänsklighet och solidaritet” med folkhemmet tyckte många här, och det är väl den Sverigebild som politikerna nu tycker har solkats.

  Då ska man komma ihåg att Sverige inte alls är så viktigt i världen och i Europa som många av oss tror – inklusive våra politiker. Gemene man här gör sig inte besvär att skrapa under ytan om vad som verkligen sker i landet, vilket man gör med grannländerna, Tyskland, Ryssland, USA osv.

  Numera får jag frågan hur det kunde gå så här i Sverige och hur svenskar egentligen tänker. Det är en fråga jag inte heller enkelt kan svara på. Den allmänna bilden har förändrats i grunden, och Sverige har blivit ett allmänt känt politiskt skäckexempel och svenskar betraktas som ett folk med en löjeväckande brist på sunt förnuft. Detta har skett på bara några år.

  Gilla

 • Pålsjö

  Jonny B Good, du skriver: ”Håll käften era labila idioter”. Ja genom sig själv känner man andra är en gammal sanning. Förresten, halkade du inte på tangenterna, ”stabila patrioter” skulle det väl stå?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: