Kommunala äldreboenden värre drabbade än privata av corona-viruset


PRIVATISERINGAR. I många år har det diskuterats om olika verksamheter ska skötas privat eller offentligt. Den privata sektorn består enligt definition av privatägda företag av olika slag, det vill säga – i Sverige – företag som inte ägs av stat, kommun eller landsting.

Det finns för och nackdelar med båda, den privata sektorn samverkar ofta med den offentliga sektorn, genom den offentliga sektorns användning av offentlig upphandling. Därmed är den offentliga sektorn en viktig kund för den privata sektorn.

Om det ska fungera bra ställs det höga krav på de offentliga tjänstemän som upphandlar tjänster hos den privata sektorn, ofta är det priset som styr och det brukar inte bli bra. Det behövs noggrann kontroll på kvalité och utförande.

Offentlig sektor utan upphandling genererar å andra sidan sällan kostnadseffektiva lösningar när konkurrens saknas och slöseri kan vara omfattande.

För 14 år sedan skrev jag en insändare som publicerades i Aftonbladet, Expressen och Södermanlands Nyheter…

Än idag verkar det privata S:t Görans sjukhus fungera bra till glädje för patienter, personal och skattebetalare.

För någon vecka sedan publicerade P4 Uppland en undersökning som visade att kommunala äldreboenden är värre drabbade än privata under den pågående coronapandemin. Kartläggningen visar att kommunala boenden i länet har högre dödstal per boendeplats än privata.

Idag skriver P4 Sörmland om att en av de kommuner som bra med att bekämpa corona är den borgerligt styrda kommunen Trosa där satsning på personal har givit resultat. Enligt kommunen kan det bero på att man har låg personalomsättning och att man vidareutbildat personal, både före och under pandemin samt lyckats köpa in skyddsutrustningen. Låg personalomsättning och utbildning på kommunens bekostad är receptet på framgång. Trosa satsar också betydligt mer pengar än rikssnittet på äldreomsorgen.

I andra kommuner i Södermanland, exempelvis Oxelösund har man lyckats sämre, Oxelösund styrs av de rödgröna och är i samma storlek som Trosa och har betydligt fler döda i covid-19 än Trosa.

Jag har ingen exakt statistik men har uppfattningen av att i Oxelösund satsar man på personal som får lönebidrag från staten, har dålig eller ingen utbildning och som är dåliga på att tala och förstå svenska. Kortsiktigt spar kommunen pengar, men priset betalas av de gamla…

-Pettersson minns ett möte jag var på en gång under 1980-talet. Då kom det mängder med chilenska flyktingar till Sverige och Oxelösund tog emot mängder, hyreshus tömdes och gjordes till flyktingförläggningar. På en fråga om kostnaden svarade det socialdemokratiske kommunalrådet att det kostar ingenting för oss, det är staten som betalar!

Därför mina vänner ska man vara försiktig med socialister och hålla koll, då som nu, men inte ge de privata fria händer…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 


15 responses to “Kommunala äldreboenden värre drabbade än privata av corona-viruset

 • En socialdemokratisk mönsterkommun är värst… | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] glömmer Daniel att berätta att kommunala äldreboenden är värre drabbade än privata av corona-viruset och att berätta att den kommun i Sverige som har högst dödlighet per innevånare i detta […]

  Gilla

 • Rakapuckar

  Den där Ann Linde kan gå och fucka sig själv, anledning är att jag drev privat vård och omsorg i många år och jag vet vad jag pratar om!!!

  Gilla

 • Bigman

  Det är samma narrativ som gäller i den här frågan som i invandringsfrågan.
  Det gnälls på de vårdformer som inte utförs i offentlig regi för att det undergräver tilltron till den dyra och dåliga offentliga vården.
  Det är alltid brist på fakta och exempel i deras framställningar.

  De som förespråkar offentlig hantering har bara ideologiska skäl till detta.
  De vägrar acceptera fakta om bättre vård, bättre personal, kortare köer och lägre kostnader. De vill inte acceptera förbättringar utan vill bara ha en etisk diskussion om vem som får pengarna.

  Den diskussionen gäller aldrig de verksamheter som de själva gillar, privat flyktinghantering m.m. Saker som aldrig ger vinst, varken på kort eller lång sikt. Diskussion styrs hela tiden till att handla om ”skattepengar/vinster”, samtidigt bedrivs invandringen som ett skrämmande exempel. Offentlig verksamhet ska vara en del av integrationen, inte fungera som det var tänkt.

  Men med brist på riktiga argument så satsar man på propaganda och köpta medier. Det är både billigare och lättare att engagera idioterna då!

  Gilla

 • per22

  Med facit i hand tycker jag mig se att smittospridningen på äldreboenden från inkvoterad personal från icke skidåkande nationer är vida överstigande. Framförallt i (S) styrda kommuner.

  Gilla

 • Argus

  Den svenska modellen med både privat och offentlig verksamhet parallellt är bra. Då kan man jämföra och varken den offentliga sidan eller den privata sidan kommer undan med orimliga kostnader om det sköts rätt.

  Jag höll nästan på att bli lynchad vid fikabordet före förra valet då jag tyckte att ”vinster i välfärden” var bra. När jag sedan idiotförklarade de andra (fast på ett subtilt sätt) och förklarade att de inte vet hur ersättningsmodellen fungerar blev det inte bättre. Jag vet inte om de fattade att om en privat vårdgivare som inte fuskar och behandlar patienter och anställda bra så ligger problemet annorstädes då den offentliga verksamheten dras med för höga kostnader.

  Ett annat område som saknar samarbete är data- och telekommunikation. Jag bor i en kommun som håller fiber in i huset till en moderat kostnad. Om jag vill nå utanför huset tecknar jag avtal med någon av de privata aktörerna. Mobilnätet borde fungera på samma sätt istället för att det ska stå en handfull basstationer och slåss om kunderna borde där stå en med tillräcklig kapacitet och placerad med hänsyn tagen till omgivande basstationer. På så sätt får vi täckning över hela landet samtidigt som det finns kapacitet där det behövs.

  Gilla

 • Tony

  Dom som gnäller över privat vård är för det mesta dom illröda, enligt dem är det förbjudit att tjäna pengar på vård på grund av att dom är effektiva, enligt rödingar ska allt privat ägande gå med förlust, men ändå uppfylla
  dom krav som ställs upp av myndigheter.Det är förbjudit att tjäna pengar som privat entreprenör. Jag förstår inte varför rödingar inte startar vårdinrättningar som drivs som kollektiv av dem själva, men kanske att dom anar att där rödingar inblandade går det förr eller senare å h—te,
  det finns det hela länder som bevis för !

  Gilla

 • centurion

  Inte för att jag är någon förespråkare av maskering, men Ann Linde skulle faktiskt göra sig bra i heltäckande burka. Det skulle garanterat bli ett lyft för denna anskrämliga varelse. Hon har ju beslöjat sig förr när ”det smarta tjejgänget” skulle visa sin underdånighet inför satan själv.
  Nu till Annika Strandhäll, på samma tema. Är ganska övertygad om att hon firade med en jättetårta när 5 000-nivån passerades. Hon är ju bredkäftad så det räcker.

  Gilla

 • Billy Boy

  I SVT Agenda den 14:e juni 2020 skönmålade och ljög Stefan Löfven särskilt med orden citerade i avsnitten nedan … (Intervjun började vid tidskod c:a 5:20 på länken som finns längst ned i den här kommentaren)

  Delcitat

  ” … vi har i princip följt i stora drag samma huvudstrategi som de andra (länderna min anm.) att hålla ner smittspridningen så att vården klarar sig. Det har VI lyckats bra med, så det finns bra med intensiv-vårdplatser.

  Ett stort problem är att så många har dött på äldreboenden. Det har INTE med strategin att göra, utan det har att göra med brister i samhället, som VI nu rättar till.”

  Något senare i intervjun säger Löfven …

  ”Dessvärre var det många på VÅRA äldreboenden som avled, och då har SKR (Sveriges Kommuner och Regioner min anm.) sagt att 60% följde hygienreglerna, 40% inte, och då har vi problem, så Socialstyrelsen utbildar nu 140 000 i detta. etc etc

  Slut delcitat

  Således som statsminister svär sig Stefan Löfven fri från ansvaret att så många dött / fortsätter att dö i äldrevården eftersom den delen inte hade / inte har något med hans Corona-strategi att göra.

  D v s Löfven tar till sitt vanliga trix att tillskriva sig själv det som gått bra men skyller ifrån sig ansvaret för det som gick åt helvete.

  Länk till SVT Agenda som sändes den 14:e juni 2020:

  https://www.svtplay.se/video/25859088/agenda/agenda-7-juni-21-15?start=auto

  Gilla

  • Tony

   Ja det var ju inte dom vårdanställda som tyckte att Sverige har för många gamla, det var ju en viss minister i Stefan Löfvens närhet som tyckte så,,så nu har väl trycket från dom gamla lättat något??

   Sen var där något äldreboende som hotade dom anställda med avsked ifall dom använde munskydd? >Undrar var det kom ifrån,?
   Är anställningslagarna så utformade att man kan hota en anställd med avsked bara för att dom vill vara extra försiktiga??

   Gilla

 • Kent

  Enligt ”vår” utrikesminister Ann Linde så är orsaken till massdöden på äldreboenden privata aktörer som anställer på timme. Regeringen hade minsann bekostat en snabbkurs i hygien och handtvätt, vad mer kan man göra.
  Man kallade också till en stor presskonferens när man hade köpt in ett parti handsprit som kostnadsfritt skulle skickas till kommunerna.

  Gilla

 • Gringo

  I många fall plockas de som arbetar inom äldrevården direkt ifrån gatan, med det menar jag att de får i bästa fall gå bredvid i 2 dagar för att lära sig arbetet, med allt från hygien till att vårda de äldre. Två dagar, sen ska du kunna arbetet, att du sen inte kan läsa eller kan det svenska språket är tydligen inte så viktigt. Att du sen inte kan förstå en enkel instruktion eller inte vet hur/vad du ska göra är inte heller speciellt viktigt, de är ju ”bara” äldre människor du ska ta hand om. De är de som har gjort att både du och jag har de bättre än de hade, och detta är tacken vi ger dem. Att plocka jordgubbar fick de 2 veckors utbildning till men det gick ändå inte, utan bönderna valde att plocka in utländsk arbetskraft, bakom allt ligger det väl att den utländska arbetskraften är billigare än den ”svenska”.
  Skäms över hur extremt lite de äldre betyder för oss idag och hur vi bedriver denna ”förvaring” av dem.

  Gilla

 • Stenbock

  Utan att ha tillgång och underlag men personlig erfarenhet,sedan min svåra sjukdomsperiod 2016/17,då med hjälp från kommunal grupp,i bostaden.
  Visst fanns det outbildade och även importer bland besökarna.Dessa hade dock inget med behandlingen,eller sjukvårdande uppgifter att utföra.
  Om det behövdes fanns det en överbelastad Sjuksköterska,som kom till hjälp.
  I våra ”Vårdhem” förhåller det sig annorlunda. Här gäller att anhöriga ofta närvarar,och håller ett vakande öga över era kära.
  De sjuka som lämnas vind för våg,lär inte bli gamla. I deras kommunala listor över vårdplatser på hemmen,räknar de med en ny inneboende varje 6:e månad,i sina lägenheter !!
  ;( ;(

  Gilla

 • bjornwiklund

  Tryckte fel men på annan plats har jag beskrivit att av de avlidna i gruppen 70+ har endast 20%, max, av de avlidna vårdats på IVA…

  Någon politiker sade att ”problemet i välfärden” typ ”är de gamla” frågan blir väl till slut någon annan än den gamle?

  https://bjornwiklund.wordpress.com/2020/06/19/details-from-fhm-the-myth-addon/

  Gilla

 • bjornwiklund

  ” Kortsiktigt spar kommunen pengar, men priset betalas av de gamla…”

  Inte enbart de gamla, vilket är det värsta, även vi skattebetalare i hela landet betalar pengar för detta till kommunen ….

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: