Stäng

Det heter midsommar…

GOTT OCH BLANDAT. Idag infaller sommarsolståndet. Dygnet då sommarsolståndet inträffar har årets längsta dag och under den dagen står solen som högst på himlen. Midsommar är en högtid som firas nära sommarsolståndet, främst i norra Europa. I Sverige infaller den numera under perioden 20–26 juni, med inledande högtidsafton fredagen 19–25 juni. Sedan 300-talet firar den kristna kyrkan Johannes Döparens födelse den 24 juni varför högtiden i vissa områden starkt har, eller fortfarande förknippas med honom. Innan kristendomen kom till Sverige firades säkert också midsommar men där är källorna osäkra om hur.

Midsommar i Södermanland.

-Pettersson önskar Glad midsommar med ett litet påpekande från…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 reaktioner på “Det heter midsommar…

 1. Eftersom kristendomen ”katolicerades” genom Niceamötena, så antog kristendomen i stort sett alla Germanska religiösa kulter med tider, sätt att fira etc. Innan Niceamötena hade i stort inga germaner antagit kristendomen. Utom en mindre grupp som stöttade ”Arius”. Niceamötena hade inte det minsta att göra med ”guds väsen” som dagens teologer påstår. Saken gällde kristendomens fortsatta existens inom Romerska Riket om inte germanerna kunde fås att konvertera. Efter Niceabesluten så masskonverterade germanerna. Germanernas firande skedde dock ”utomhus”, så där blev en ändring. Germanerna vägrade dock ändra på de 2 för dem viktigaste firandena, d v s Yaowl (jul) och så midsommar. Därför satte kristendomen upp en mängd egna firanden vid på samma tider som germanska kulterna, däribland jul resp midsommar, så kunde germanerna fira sitt samtidigt som kristendomen firade sitt. Jesus är förståss inte född på julafton, utan snarare någon gång under sommaren. Midsommar lyckades kristendomen aldrig övervinna. Denna fruktbarhetskult fortsatte firas utan att kyrkan fick stopp på ”orgierna”.

  Midsommar ville germanerna tillägna Maria – Jesus hustru. (d v s eg Freja) De flesta vet inte att denna Maria är grundaren av den organiserade kristendomen, men från en bas strax nordost om Marseille. Denna Maria hade alla de kontakter via sitt handelsnätverk den då kända världen, som brukar tillskrivas Paulus. Romerska riket kunde dock inte tolerera att en (icke högadlig) kvinna skulle leda, så de skapade ”biskopen av Rom” (senare påven) och vrängde hela historien. Marias dotter Maria, hade också en dotter Maria, vilken till slut var bortmanövrerade av den romerska aristokratin.

 2. Är helt ense med Masen ovan… 😉
  Vidare firar Stenbock Midsommarafton den 23,som i år infaller på kommande Tisdag !! Följaktligen är vår riktiga ”Midsommardagen” kommande Onsdag. F.ö. något av vaggan för landets första ”riktiga” Regent Gustaf Wasa.Denna dag 1523 red han in i Uppsala,för att krönas.
  Vi äldre födda före 1954 ,har upplevt det riktiga och sanna Sommarsolståndet,och många av oss den riktiga stämningen i Dalarna !
  Först efter detta år började politiker blanda sig i,när vi skulle vara fria o,tillåtas fira.Orsaken lär var,att de ansågs vi hade allt för mycket ledigt från jobbet !!
  Därför tvingas nu ni arbetsslavar,att knega på vår riktiga Midsommar,samt på så sätt förstärka landets finanser,till fromma för ökad MENA- import !

 3. Glad midsommar till Pettersson och alla inspirerande kommentatorer. Alla här hoppas nog på ett rättvisare Sverige och värld men önskar säkert att fler är mottagliga att se verkligheten. Rättvisa är svårt att döma ut, men Sverige ska inte dela ut välfärden villkorslöst till bidragsturister. Svenskar och deras familjer har byggt upp välfärden och goda förutsättningar för bra ekonomi i generationer och det ska inte förstöras av kriminella kulturer och enögda socialister.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: