Terroråtalade Philip Manshaus döms till 21 års fängelse

TERRORISM. Den 22-årige norrmannen Philip Manshaus stod åtalad för att ha mördat sin adopterade styvsyster i hemmet, och därefter åkt till al-Noor Islamic Centre i Bærum och avfyrat flera skott. Nu döms Philip Manshaus till 21 års fängelse.

Philip Manshaus. Twitter

Manshaus öppnade eld mot de få besökarna som befann sig i moskén men blev övermannad innan någon hann skadas. Innan Manshaus begav sig till moskén mördade han även sin 17-åriga adoptivsyster som var av asiatisk ursprung i deras gemensamma hem.

Han döms nu till 21 års fängelse och förvaring för mord och terrorbrott i Asker og Bærum tingrett. Han ska även betala skadestånd till sin styvmor och de tre personerna som befann sig i al-Noor-moskén när han gick till attack.

Philip Manshaus har under rättsprocessen genomgående gett uttryck för extrema sympatier. I förhör har han sagt att ”målet var att döda så många som möjligt”, under häktningsförhandlingarna i november förra året gjorde han Hitlerhälsning och i rätten bad han om ursäkt till sina meningsfränder– Jag vill be om ursäkt till alla mina meningsfränder för att jag inte gjorde mer skada. Jag skäms för det.

Manshaus advokat Unni Fries har tidigare sagt att hennes klient erkänner handlingarna men att han nekar att han gjort sig skyldig till brott. Enligt honom själv anser han att han agerat i nödvärn i ”ett led i en motståndskamp”.

Manshaus har också före dådet hyllat flera högerextrama terrorattacker, bland annat masskjutningen i Christchurch i Nya Zealand.

Om Bærum på bloggen…

-Pettersson säger att Manshaus verkar vara en riktig dåre…

Al-Noor Islamic Centre Foto Kjetil Ree
  • TIDIGARE 2019-08-10. En person skjuten i moské i norska Bærum

BROTTSLIGHET. En person har skjutits i en moskén al-Noor Islamic Center i norska Bærum, straxt väster om Oslo, skriver Budstikka.no. Personen har lättare skador.

Steget Efter

Polisen är på plats och en ung man har gripits misstänkt för skjutningen. Moskéföreståndaren Irfan Mushtaq, som befinner sig på platsen, säger till nyhetssajten Budstikka att gärningspersonen var vit, iklädd hjälm och uniform.

UPPDATERAT. En kvinna har hittats död i en bostad i norska Bærum. Dödsfallet har kopplingar till den skjutning som inträffade i en moské tidigare i dag. Kvinnan hade relation till den man som gick till attack mot moskén.

”Ingenting tyder på att fler var involverade”, skriver polisen på Twitter.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

Kommentera