Stig Engström mördade Olof Palme?

HISTORIA/BROTTSLIGHET. Statsminister Olof Palme mördades 28 februari 1986 klockan 23.21. Han var på väg hem från biografen Grand på Sveavägen i Stockholm när han sköts till döds. Hans hustru Lisbet Palme blev också beskjuten, men mördaren missade.

Lisbeth Palme med maken Olof på bröllopsresan under 1960-talet.

Olof Palme (1927–1986) var socialdemokratisk statsminister 1969–1976 och 1982 fram till sin död 1986. Palme gjorde Sverige känt i omvärlden för att stå för en tredje vägens politik, mellan parterna i kalla kriget, USA och Sovjetunionen. Palme kritiserades för att ha gått tillsammans med Nordvietnams utrikesminister i ett demonstrationståg mot Vietnamkriget.

Han likställde USA:s bombningar av Hanoi i ett jultal 1972 i Sveriges Radio med:

“Man bör kalla saker och ting vid deras rätta namn. Det som nu pågår i Vietnam är en form av tortyr. — Det man gör är att plåga människor, plåga en nation för att förödmjuka den, tvinga den till underkastelse inför maktspråk. —

Och därför är bombningarna ett illdåd. Och av det har vi många exempel i den moderna historien. Och de är i allmänhet förbundna med ett namn: Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyń, Lidice, Sharpeville, Treblinka. Där har våldet triumferat. Men eftervärldens dom har fallit hård över dem som burit ansvaret.

Nu fogas ett nytt namn till raden: Hanoi, julen 1972.”

Drygt 130 personer har erkänt mordet på Palme. Flera personer misstänktes. Den första att åtalas var Christer Pettersson som, mot sitt nekande, dömdes i Stockholms tingsrätt den 27 juli 1989 efter att ha pekats ut i en vittneskonfrontation av Lisbet Palme. Christer Pettersson frikändes i hovrätten, eftersom domstolen ansåg att Lisbet Palme påverkats av polisen inför vittneskonfrontationen där hon pekade ut Pettersson.

Christer Pettersson på målningen Svenska syndabockar av Markus Andersson från 2005. Pettersson var tidigare dömd för dråp och en massa annat. Han avled 2004.

Mordet på Olof Palme har utretts av den så kallade Palmegruppen. Brottsutredningen är den största i världen, det finns över 3600 pärmar med material. Det finns en belöning på 50 miljoner kronor till den som lämnar tips som kan leda till att en gärningsman fälls. Hittills har mordutredningen kostat runt 600 miljoner kronor.

Den 10 juni 2020 presenterar chefsåklagare Krister Petersson sitt beslut och berättar om utredningen tillsammans med spaningsledare Hans Melander…

Chefsåklagare Krister Peterson. Pressbild Thomas Carlgren.

Kom ihåg att chefsåklagare Krister Peterson inte är någon domare, han är åklagare och detta är hans förslag på hur mordet gick till.

Stig Engström “Skandia-mannen” mördade Olof Palme enligt chefsåklagaren och spaningsledare Hans Melander. Stig Engström dog år 2000.

Stig Engström “Skandiamannen”. Skärmdump från TV4

Den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, som avled år 2000. Han pekades även ut som möjlig gärningsman i ett uppmärksammat reportage i tidningen Filter, han hatade Olof Palme, hade tillgång till vapen och var en van skytt.

Hur som helst känns det som journalist-kåren har ett och annat att fundera över efter den senaste tidens artiklar och inslag om mordvapen, ny teknisk bevisning, att lösningen nu skulle presenteras osv.

Uppdaterat: Åklagarens “bevis” hade troligen räckt till häktning och åtal, men knappast till fällande dom. Men om Engström levt och blivit förhörd om sina lögner så…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

56 thoughts on “Stig Engström mördade Olof Palme?

 1. Var det Olof Palme som blev skjuten? Cheva manen var först framme hos Lisbet Palme strax efter kommer Stig Engström till platsen? Varför kände inte Cheva mannen igen paret? Radiotystnad hos polisen? Varför finns det inga foto på kroppen. Varför dör obducenten och hans fru kort efter? Varför flyger ett plan från Karlstad flygplats samma natt till Frankrike? Varför erbjuder CIA en före detta legosoldat 2 milj för att skjuta Palme? Varför avfärdar SÄPO tipset som oseriöst? Varför var säkerhetsvakterna bortkopplade? Varför fungerade inte gatubelysningen där just vid det tillfället men direkt efteråt? Varför hade Lisbet annan kappa när hon kom till sjukhuset än på mordplatsen? Varför frågar Sten Andersson om Rausing vet någon doktor som kan undersöka Olof Palme om en konstig sjukdom som ingen vet vad det är? Varför hittade polisen en papperslapp hos 33 åringen med en gravsten med ett P på, vid husrannsakan 6 veckor efter mordet? Varför ljög 33 åringen om vilken bio han sett? Varför åkte 33 åringen till USA efteråt? Varför blev 33 åringen mördad där och bara identifierad via ring och klocka? Det finns fler varför. Är det för att rädda ett partis ryckte?

  • En hel del av det du tar upp kommer ifrån författaren till boken där det påstods att mordet var ett teatermord och det är frågor han ställer, frågor som man inte kan kontrollera att de i verkligheten är relevanta., kanske t.o.m. påhittade.
   33åingen blev väl mördad i ett svartsjukedrama har jag för mig.

 2. Jag litar på Lisbeths Palmes vittnesmål till hundra procent. Jag är dock icke Socialdemokrat.

 3. Att kurder påstås misstänkas verkar märkligt, när socialdemokratin fyllt t.ex. DALARNA med kurder

 4. Varför sköts det BARA 2 skott??

  Svaret är att vapnet var en derringer

  En derringer är ett tvåpipigt handeldvapen,se Wikipedia,kortpipigt.
  Vapnet laddas med 2 patroner.

  Att vapnet skulle vara en revolver,som laddas med 6 patroner,är en myt.
  Eftersom Lisbeth Palme,efter skott no 2, fortfarande stog på sina ben hade
  skytten 4 skott kvar,om vapnet var en revolver.

  Om vapnet var en tvåskotts derringer var vapnet “tomt”.
  Att ladda om en två skotts derringer tar tid,tid som skytten inte hade.

  Det var tid att lägga benen på ryggen och försvinna in i gränderna.

  • Det måste vara en väldigt speciell Derringer, om den skall ha samma ammunition som en revolver av typ som nämnts?

  • Om du tror att man bara avfyrar två skott för att vapnet är en tvåpipig derringer, torde du vara synnerligen svårt utvecklingsstörd.

 5. Detta för att få tyst på alla ‘konspirationsteorier’ och därmed kalla dem för “palmemordsförnekare”!?

 6. Lyssnade idag på åklagaren och konstaterade att hans primära uppdrag var att lägga ner Palmeutredningen.

 7. Ok, kanske dags att sammanfatta dagen, det vi har är en berättelse från åklagaren om vissa konstigheter runt Engström men ingen teknisk bevisning, inget vittne som pekar ut Engström, inget erkännande, ingen indiciekedja. Denna berättelse från åklagaren håller inte ens som sakframställan i tingsrätten utan får betraktas som en i raden av alla andra berättelser och uppslag under åren. Det enda vettiga med dagen var beskedet att förundersökningen läggs ned och läggs till handlingarna som ett ouppklarat mord.

 8. Stig Engström mördade Olof Palme !
  Vad bra att få veta det efter 34 år, bättre sent än aldrig då var den saken klar.

 9. Tror att det är ett spel för galleriet. Hela utredningen från början var ett klantigt Kling och Klang spektakel. Det kan vara så att Palmegruppen känner sig pressade att presentera en mördare. Redan när de publicerade Christer Petterssons person sa både min slutledningsförmåga och intution att det INTE var han.

 10. Om Lisbeth Palmes vittnesmål och identifiering av gärningsmannen:

  Om man går med sin make och plötsligt smäller två extremt skarpa skottljud på nära håll, maken faller, man vänder på sig och ser en person som man senare identifierar som skytten, ingen fjärde person tillsynes, det anser jag pekar på att hon faktiskt såg skytten.

  Man borde undersökt CP:s alla kläder i garderoben, samt händerna för spår av tändsatsrester. Skjuter man med revolver blir en stor del av handen sprejad med vissa identifierbara partiklar i ett bestämt mönster. Kanske gjorde man det, eller inte.

  Jag har ingen koppling till polisen, rättsväsendet eller några personliga intressen i saken, jag skriver bara vad jag tror.

 11. Jag är fortfarande övertygad om att Christer Pettersson var gärningsmannen. Han hade motiv och tillgång till ett slikt vapen enligt vittnesuppgifter. Samt att Lisbeth Palme pekade ut honom.

  • Lisbeth Palme pekade inte ut Christer P. som skytt. Hon pekade ut honom som närvarande på platsen när hon vände sig om efter skotten.

   En oenig tingsrätt fällde Christer och en enig Hovrätt friade honom.

   • Lisbeth Palme pekade ut Christer Pettersson som mördaren vid konfrontationen och hon vidhöll det i hennes vittnesmål i domstolarna med tillägg: Jag har fotografiskt minne.
    Robin.

  • Lisbeth Palme sa väl att hon såg C.Pettersson, på platsen inte att han sköt Olof Palme ?
   En viss skillnad i så fall alla vet oxå hur identifieringen av C.P gick till och vilka uppgifter L.Palme hade fått innan hon vittnade i domstolen.
   Allt har från början varit ett stort skämt.

 12. Relevanta bevis saknas.
  Mycket om och men, påståenden om kulor eftersom de inte hittat vapnet.
  Mest troligt bara ett avslut. De kunde ha avslutat det är utan peka ut Engström. Med alla bevis som tidigare redovisats och att ingen identifierat Engström så känns det mest som en vilja att avsluta.

  Känns mer som att det kommer i ett lägligt ögonblick då både polis och politiker vill lyfta bort fokus.

 13. fallet “nedlagt” , innebär det att den som utförde de hela, går fri…ifall denne nu skulle erkänna å plocka fram vapnet…å även inkassera 50 millar?

 14. Engström liknar inte på långs vägar personen på fantombilden som gjordes m.h.j. av vittnen på den tiden för mordet.

 15. Att utan verkliga bevis anklaga en död man för att vara mördare, är det vad vårt land har kan åstadkomma?
  Hur mycket har inte det kostat oss, så nu gäller Leifs ord igen: Va fan o.s.v.

 16. 1986 hette Olof Palmes Christer Pettersson !
  2020 heter mördaren Stig Engström !
  Inget mordvapen funnet.
  Vad nytt under solen när det gäller lösningen på vem som mördade Olof Palme ?
  Efter 34 år så är den skattefinansierade Palmegruppen nedlagd.

 17. Efter haussen kring detta hade jag förväntat mig någon form av teknisk bevisning. Det har talats om upphittat mordvapen och teknisk undersökning av Skandiamannens hus som nu har nya ägare sedan många år. Även det hade varit tveksamt då beviskedjan i så fall hade varit tredubbelt bruten. a) Kulorna på Sveavägen hittades av allmänheten. b) Någon “stjärna” tvättade dessa grundligt innan DNA hade säkrats. c) Det hade inte varit Skandiamannens bostad på många år.

  Klassiskt svensk västgötaklimax med andra ord och privatspanarna lär fortsätta. Lite roligt är det dock att SVT benämner privatspanare som “Palmespanare”. I min värld är endast anställda på myndighet med uppgift att lösa Palmemordet som är Palmespanare.

  Ett “Cold Case” löst denna vecka i alla fall är mer än bra. Kan man nu också lösa den importerade gängkriminaliteten skulle jag fundera på att börja dela ut guldstjärnor.

  • Instämmer med dig.Det var i varje fall inte den lille småfete mannen på bilden,som avlossade de välriktade skottet !!
   Men själva slutklämmen passar ju in perfekt till ett land som Abzurdien !
   F.ö. vad har denna utredning kostat skattebetalarna genom åren ??
   Tänk sååå många Arabiska Guldstycken eller afrikanska niggrar man hade kunnat flyga in,för den summan…..

   • Om ytterligare 34 år kanske Olof Palmes mördare heter Kalle Anka !
    Som sagt, Sverige är ett Aprilskämt varje dag året runt.

 18. Inget går att bevisa och den utpekade är död.
  Snacka om antiklimax efter höga förväntningar

  • Jag tror ju inte att man fått tag i rätt person.
   Jag tror att den skyldige heter Krister Peterson.

 19. Hur många är det här som vet om att Palme hade drabbats av HIV, och hade både manliga och kvinnliga älskare. Båda delarna har bevisats. Det var Hans Rausing som konstaterade i ett av Tetra Pak’s laboratorier att Palme hade drabbats av HIV. Sanningen är att dom har aldrig velat hitta någon sk. mördare, för det finns ingen. Allt är bara en stor bluff från början. Skulle sanningen komma fram skulle Sossarna vara slut som parti helt enkelt. Läs den här boken så förstår ni att allt är bara ett skådespeleri för att dölja sanningen. Nästan 50 personer som har vetat för mycket har mördats, och ett mycket stort antal har fortfarande munkavle på sig för att klara livhanken. https://www.bokus.com/bok/9789175271569/en-ovantad-vandning-den-hittills-dolda-sanningen-om-det-som-kallas-mordet-pa-palme/

  • Var det inte i den boken som Palme låtsasskjutes och i hemlighet flögs till USA? En riktig rövarhistoria på min ära.

   • Ja, han flögs ut ur Sverige på grund av sin HIV och att han hade blivit helt snurrig i huvudet och tappat kontrollen som statsminister. Den nu “framtagna” mördaren Stig (Skandiamannen) Engström är ett skämt. Claes Hedberg bevisar i mitt första klipp vad Stig Engström gjorde. Han är definitivt ingen mördare.

   • Dom borde göra likadant med Steffe. Skicka ut honom p.g.a. sjukdom.

   • Ju mer fantastisk en historia är detsto mer trovärdig tycker en del att den är. Hedberg ser givetvis en chans i att profitera på palmemordet genom att berätta denna fantastiska historia.och sälja böcker.
    Skandiamannen är givetvis inte mördaren, han är bara en förevändning för att avsluta fallet.

 20. Det är moraliskt tveksamt att på relativt svaga grunder anklaga en avliden person för mord. Den anklagade har ju ingen möjlighet att försvara sig.

   • Håller inte med dig idag Pettersson, instämmer med GW som säger att det så tunt att det inte ens skulle hålla till ett åtal, än mindre till en fällande dom.

   • Håller inte med mig? Jag har inte framfört åsikter men jag såg att några var tvärsäkra innan de hört åklagarens alla argument…

 21. Skandiamannen eller andra möjliga attentatmän är ointressanta! Det intressanta är ju vem som är “bakmännen”. De som hela tiden skyddats av Socialdemokratins kärna. Kom ihåg att Palme var spionchef! Om jag f ö minns rätt så figurerade Skandia (bland många andra storföretag) inom IB-skandalen. Så är det Skandiamannen, kommer frågetecknen kring attentatet att kvarstå.

  Såssarna tror att partiet nu kommer att “helas” och strömmar av väljare återvända till demokraturens kreatur. Där har de fel!

 22. Jag hoppas ni tar er tid att lyssna på åklagaren och spaningsledarens argument innan ni avfärdar utredningen. Argumenten pågår fortfarande när jag skriver detta…

 23. Om det är makteliten som ogillade Palmes politik så skulle en sant demokratisk utredare även letat där. Men…..

 24. Vilket svammel och antiklimax, är detta allt så kan jag fortsätta att tro på Christer Pettersson eller kanske Christer Andersson som mördaren. Pettersson därför att LP pekade ut honom, Andersson därför att han hade ett vapen som i sin ägo och därefter sålt på stan.

 25. Jag uppfattar inte det här som en lösning på mordet.Det här är ett förslag på hur det ev.gick till.Vi kommer aldrig få veta vem som gjorde detta.Men,vi vänder blad som Kungen sa och går vidare.

  • Maya har så rätt så rätt så. Vem som sköt Olof Palme kommer vi aldrig att få veta, om vi så försöker i 1000 år.

  • På “våra” myndigheter är det 1: a april 365 gånger per år (utökas vid skottår).

Kommentera