Stäng

Försvarsförhandlingarna har spruckit

FÖRSVARET. Försvarsförhandlingarna mellan regeringen och övriga riksdagspartier har brutit samman. ”Jag bedömer att det nu inte finns förutsättningar att nå en bred överenskommelse i försvarsöverläggningarna”, skriver försvarsminister Peter Hultqvist (S) i en kommentar till SVT.  

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) gjorde 1978 en kort karriär på I 13 i Dalarna som skyttesoldat, efter 57 dagar lämnade han regementet och sökte vapenfri tjänst. Efter en tid fick han ansökan beviljad och ryckte så småningom in i Kriminalvården där han enligt Rekryteringsmyndigheten fick expeditionstjänst. Själv kallar försvarsministern det utredare. Pressbild från socialdemokraterna. 

Positionerna var låsta inför förhandlingsmötet på försvarsdepartementet i dag. Nu meddelar försvarsministern att samtalen mellan regeringen och riksdagspartierna har avbrutits utan resultat.
Regeringen tänker nu i stället lägga fram sin försvarsproposition på egen hand.

”Nu fortsätter arbetet med att utforma ett förslag som kan läggas på riksdagens bord i höst. Jag är öppen för fortsatta kontakter med partierna under processen”, skriver Hultqvist.

Förhandlingarna handlar om den försvarspolitiska inriktningen 2021–2025. En riksdagsmajoritet bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna vill ha en fortsatt upptrappning av försvarsanslagen också efter 2025, men regeringen har inte velat skjuta till ytterligare pengar i nuvarande läge på grund av de skenande kostnaderna för coronakrisen.

Men försvarsminister Peter Hultqvist vill inte redan nu utlova mer pengar efter 2025. Däremot ska försvarsbudgeten växa med 25 miljarder kronor fram till 2025, enligt en uppgörelse mellan regeringen, C och L från augusti förra året.

Ambitionen var att försvarsförhandlingarna skulle ha varit avklarade redan den 15 maj. Hultqvist har dock tvingats förlänga dem två gånger. Siktet har varit inställt på en uppgörelse senast den 16 juni.

-Pettersson noterar att Peter Hultqvist (S) ljuger, regeringens motstånd mot höjning även efter 2025 var välkänt redan innan coronakrisen. Pengar finns, det gäller prioriteringar…

Music: ”No Bullets Fly” – Sabaton

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 reaktioner på “Försvarsförhandlingarna har spruckit

 1. Pengarna kommer att gå åt att betala värdelösa robotar från USA.
  Han påstår de kostar 15 miljarder. USA skriver om en affär på 30-40 miljarder. Hur mycket fick han i provision.

 2. Glöm inte att ”vår” valuta utgör c:a 1/10-del av USD o. EUR. !!
  Alltså de ”stora” satsningar om 25 miljarder SEK under fem år innebär i ovanstående valutor 250.000 /per år. För dessa kronor lär de inte ens få drivmedel till sina gamla omoderna motordrivna fordon,flyg el. båtar…
  Nåväl,det tycks finnas kapital för nya importer av kriminella arter,från hela klotet !!

  1. PS.
   Rättar mig själv blir ju ”hela 500.000” per/år….Någon som vet vad ett nytt stridsflygplan,eller enkelt flytetyg för flottan kostar ?
   DS

 3. Försvaret behöver kanske mer anslag, men det är konstigt att det i utedningen och som så ofta på andra ställen, alltid bara pratas om mer pengar!

  Kanske bättre att börja fokusera vad man faktiskt får för dom,

Kommentera

%d bloggare gillar detta: