Antalet döda sjunker efter toppen i april

STATISTIK. Antalet dödsfall per vecka fortsätter att minska i Sverige, visar SCB:s preliminära statistik. Den så kallade överdödligheten är den lägsta sedan toppen i april.

Den preliminära statistiken är nu uppdaterad till och med den 29 maj i år. SCB jämför den preliminära statistiken om dödsfall med ett genomsnitt för motsvarande perioder 2015–2019. Nivåerna som är högre än snittet är det som här beskrivs som överdödlighet.

Enligt den preliminära statistiken var överdödligheten under vecka 21 14 procent över genomsnittet för 2015–2019.

– Det är den lägsta överdödligheten sedan vecka 13 då överdödligheten var 227 personer, eller 13 procent. Som högst var överdödligheten under vecka 15 och 16, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB.

Antalet döda var på riksnivå som flest under vecka 15, i början av april, som nu justerats till 2562. För veckan därpå har 2515 dödsfall rapporterats. Det motsvarar en överdödlighet på 47 och 44 procent för vecka 15 respektive 16.

– Den högsta relativa överdödligheten är numera för män i åldersgruppen 90 plus, säger Tomas Johansson.

Statistiken säger ingenting om dödsorsak utan visar bara hur många personer som var folkbokförda i Sverige som gått bort.

-Pettersson noterar att totalt 4403 dödsfall har hittills registrerats hos Folkhälsomyndigheten. Det är åtta nya sedan igår.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Antalet döda sjunker efter toppen i april

 1. Enligt platz.se är det 4434 döda totalt idag. Ytterligare 20 sen igår. Det är lögn lögn och förbannad statistik som erbjuds. De döljer det verkliga antalet för det blev skrämmande för dem själva. Kolla: https://platz.se/coronavirus/

  • God kväll Bettan, det är nog inte många personer med en hjärna som litar på “våra” skitmyndigheter. Skaffa en skottkärra, ladda med gödsel, gå in i valfri “myndighet” och töm. Enjoy.

 2. Citat från SVT Text …

  106 SVT Text Måndag 01 jun 2020
  INRIKES PUBLICERAD 1 JUNI

  Löfven backar om corona-kommission

  Stefan Löfven och regeringen svänger.
  Nu meddelar statsministern att rege-
  ringen kommer att tillsätta en corona-
  kommission innan sommaren, enligt
  Aftonbladet.

  -Vi behöver ta helhetsgreppet för att
  se hur det har fungerat på nationell,
  regional och lokal nivå, säger Stefan
  Löfven (S) till tidningen.

  Löfven har tidigare sagt att en kom-
  mission för att utvärdera Sveriges
  coronaarbete skulle tillsättas efter
  krisen. Men oppositionspartierna har
  drivit på för en kommission på plats
  innan sommaren.

  https://i.imgur.com/CqvjVt8.gif

  Bildkälla: imgur,com

Kommentera