Stäng

Volvo levererar 2200 nya svenska polisbilar

POLISEN. Under de kommande åtta åren ska det levereras minst 2.200 nya polisbilar till myndigheten enligt det avtal som slutits med leverantören. Två fordonsmodeller är aktuella och att just dessa är valda beror till stor del på resultaten av den arbetsmiljöutvärdering som gjorts med poliser från olika regioner.

Bild från Volvo

Robert Haaga är projektledare hos Utvecklingscentrum Stockholm: – Avtalet som slutits med Volvo gäller två modeller: cross-over och personbilskombi. Merparten av fordonsparken kommer att utgöras av Volvo XC 60. För trafik- och eskortuppdrag blir det Volvo V 90.

Personbilarna som köps in kommer att ha en mycket avancerad teknisk utrustning och ett nytt navigeringssystem. Radar och 360-graders kamera blir standard.

Valet av Volvo som leverantör har föregåtts av en mycket noggrann kravställning och upphandling. Men under projektets gång har också polispersonalens erfarenheter varit viktiga. De har bland annat deltagit i praktiska moment och fått göra en arbetsmiljöutvärdering som spelat en stor roll i val av fordon.

Anders Hall, utvecklingschef på Nationella operativa avdelningen: – Nu får polispersonal i yttre tjänst ett bra arbetsverktyg med modern teknik och god arbetsmiljö. Svensk polis tar en stort steg framåt med denna nya generation av polisbilar.

Polisen

Volvo Cars pressmeddelande…

Fordonsfakta: 

 • Volvo XC60 B5 AWD Diesel, mildhybrid (mindre elmotor) 235 hk. (Står för 75 procent av de upphandlade bilarna).
 • Volvo V90 B6 AWD Bensin, mildhybrid (mindre elmotor) 300 hk.

Volvo Cars grundades 1927. I dag är Volvo Cars ett av de mest välkända och ansedda bilmärkena i världen med en försäljning på 705.452 bilar i över 100 länder 2019. Volvo Cars ägs sedan 2010 av kinesiska Zhejiang Geely Holding.

Volvo är ledande inom säkerhet och har meddelat att de ska börja begränsa topphastigheten i alla sina modeller till 180 km/h. Detta som ett led i deras satsning mot att ingen ska skadas svårt eller omkomma i en Volvo-bil. Detta gäller dock inte polisbilarna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 reaktioner på “Volvo levererar 2200 nya svenska polisbilar

 1. Ska skattebetalarna stå för notan igen. Merkostnad för politisk hjärnkraft.
  Det är bättre dom köper stridsvagnar.

  1. Det finns redanett 10 -tal bepansrade kravallbilar med skottsäkert glas l polisens garage i Malmö. De har nog inte varit framme så ofta.

 2. ”Personbilarna som köps in kommer att ha en mycket avancerad teknisk utrustning och ett nytt navigeringssystem. Radar och 360-graders kamera blir standard.”

  Hmmm… Undrar om det är samma radar som är aktiv på Flashback? 😉

 3. Härskande politiker har väl krävt att de har ett filter som utesluter målvaktsbilar, tiggarbilar och bilar från ”utsatta områden”.

 4. Och så måste där vara plats till käpphästarna med, när dom ska ha uppvisning och bullfika för bösset!

 5. Nyhet? England har haft sådana bilar i
  ca 10 år.Dvs läser av andra bilars reg. nr

 6. Klarar dessa fordon att bli stenade, beskjutna, bombade, grillade.
  Vad ska man ha den avancerade utrustningen till, när det ändå slutar med silkesvantar och bull-fika. Förresten, ingår espressobryggare i standard-kittet ?

  1. Ingen nytta med detta i verkligheten, det ska bara vara häftigt och se bra ut precis som allt annat i dagens idiot-Sverige !

 7. Har dom andra brunnit upp i kulturberikningens, och förtjänstens för samhällets, framfart !?

  Bara en superidiot låter detta fortsätta.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: