Venezuela inför ransonering på olja och bensin


UTRIKES. Venezuela kommer i morgon att höja priserna på olja och bensin och införa ransonering. Orsaken är att landets oljeproduktion kollapsat till följd av den socialistiska politik som förts i landet  sedan 1999 då Hugo Chávez valdes till president. Han tillträdde 1999, genomförde och grundlagssamling för att frånta parlamentet dess makt och inledde vad han kallade ”den bolivarianska revolutionen”, ett hemsnickrat socialistiskt samhällsexperiment som gick bra i några år tills pengarna tog slut. 

Venezuela, små bostadslåder på bergssluttning. Foto: Paula Soler-Moya. CC-Licens

Venezuela har en av världens största oljereserver, men landets budget har utgått från att priset på olja ska ligga högt och när oljepriset sjunker samt produktionen på anläggningarna inte fungerar på grund av bristande underhåll drabbas landet hårt.

Inflationen galopperar och värdet på landets valuta, bolivar, har kraschat.

Bilägare tillåts nu köpa 120 liter bensin i månaden och motorcykelförare 60 liter. Det nya priset är 5.000 bolivar vilket motsvarar ett par svenska ören. Köper man mer än kvoten får man dock betala enligt internationella priser.

President Nicolás Maduros säger samtidigt att det statliga bränslemonopolet upphör, och att 200 bensinmackar ska drivas av ”privata aktörer”.

Den senaste tiden har flera iranska tankfartyg anländ till Venezuela med drivmedel till ett av världens oljerikaste länder som på vilken katastrof som pågår i landet.

SvD/TT bakom betalvägg…

-Pettersson säger att Venezuela är ännu ett rikt land som drivits till fattigdom och elände med hjälp av socialismen…

Venezuela

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


5 responses to “Venezuela inför ransonering på olja och bensin

 • Tony

  Ett säkert val om man vill tillhöra dom mest fattiga, är att
  införa kommunism, det har alla dom länder bevisat
  som prövat på detta dödfödda system. Så kommer det att
  bli i Sverige med om dom skulle komma till makten här!

  Kommer ni dispyt men en röding någon gång,
  be figuren att peka ut landet som har detta styre
  och som har välstånd? Figuren är garanterat Svarslös!
  För det landet finns inte.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Ingen ransonering på en totalt okontrollerad massinvandring av på sikt lönsamma raketforskare i sikte !

  Gilla

 • Onkel Björn

  Sverige får väl fortsätta med sina bistånd till Venezuela. Över 100 miljoner 2019,
  Kan ju bara undra varför vi inte köper deras olja. Borde ju kunna få skapliga priser nu när landet krisar.

  Gilla

 • G Nordström

  Det är tragiskt att USA inte betalar sitt köp av olja från Venezuela på grund av en bojkott som beror på att säljer olja utan att blanda in dollar. T.ex. bytes handel med Kuba. Även sabotage mot oljeindustrin samt el försörjningen med hjälp från USA.
  Inga socialistiska regimer har en chans att överleva en längre tid, det är en utopi. Men bara för det så behöver CIA inte lägga sig i. Det blir inte bättre tvärt om, mer hat från de som råkar mest illa.
  Det hade varit bättre att USA tog hand om sina inrikes problem med den svarta befolkningen som inte kan bära sig vettigt åt. Erbjud dem gratis återresa till Afrika med en summa pengar som start kapital så slipper de den hemska rasism som de hela tiden påstår vara utsatta för.

  Gilla

  • oljeborr

   Krafter utifrån ställer alltid till det för socialisterna, som Walesa sa: Får kommunisterna makten över Sahara händer ingenting, sen blir det brist på sand. Varför är det inga andra grupper i USA som ställer till kravaller, kineserna har väl aldrig haft några favörer vad gäller USA?

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: