Betalväggar

Petterssons har skrivit om Christian Sonesson, Staffanstorps moderata kommunordförande och hans inställning till tidningarnas betalväggar.

Rebecca Weidmo Uvell tar fasta på den kritik som riktats mot Sonesson från medialt håll. Weidmo Uvell är själv moderat och väntas därför försvara honom, men hon har en extra viktig poäng bland flera.

Förutom det självklara att också politiker kan välja vilka medier man vill ställa upp på intervju i, så borde medierna rannsaka sig själva. Om detta skriver Weidmo Uvell i sitt inlägg och ger därmed en förklaring till medias kräftgång.

“Att som idag tvinga läsarna att köpa inte bara ett helt nummer av tidningen utan 30 nummer av tidningen och en hel månads prenumeration för att man vill läsa EN enda artikel säger sig själv att det är ekonomiskt ohållbart, det finns ingen efterfrågan på det”

Precis så är det. Lokaltidningen lockar med detta erbjudande som är den billigaste av tre lösningar.

Bortsett från de två första månaderna kostar alltså en prenumeration 199 kronor i månaden, 2 388 kronor per år. Låter kanske inte mycket i sammanhanget, men vill man läsa också andra tidningar blir bilden en annan. I SvD kostar den billigaste prenumerationen också 199 kronor i månaden och vill man läsa Aftonbladets alla artiklar kostar detta 79 kronor i månaden. Det innebär att om du vill läsa bara en intressant artikel i var och en av dessa tre tabloider varje månad, så kostar det dig 5 571 kronor/år och är du intresserad av en artikel i andra dagstidningar så lär kostnaden för att läsa nyheter dra iväg rejält. Lägg sedan till att du via skattsedeln tvingas betala stora summor för att se och höra nyheter i public service.

Klart folk låter bli och klart många vänder sig till alternativa medier (även om vissa börjat med betalväggar) istället.

Rebecca Weidmo Uvells blogg

Vill folk nu betala för nyheter, så är det intressanta sådana som kan locka. Ingen vill bli prenumerant för att läsa om katten Helge som räddades ned från ett träd eller en snyftartikel om Sara som gick ned 42 kilo på tre månader genom att inta en specialiserad diet. Pettersson tog nyligen upp en artikel i lokaltidningen om en somalier som nu skulle skänka 10 procent av sin lön för att hedra alla gamla svenska män och kvinnor som byggt upp Sverige på riktigt. Det var en artikel som syftade till att skapa opinion, dels för nyanlända och dels för honom personligen.

Hade lokaltidningen haft ett syfte att locka nya prenumeranter, kunde man gjort en uppföljning. Varför har mannen i fråga inte fått ett uppehållstillstånd efter tio år i Sverige? Hur är det ens möjligt att få ett svenskt medborgarskap utan att ha ett uppehållstillstånd? Varför har mannen bytt förnamn mitt i asylprocessen? Hur många av de fyra vuxna personer som bor i en 2:a på 68 kvadrat försörjer sig själv och hur många går på bidrag? Varför har samtliga fyra olika efternamn om de tillhör samma familj? Ingen klarar att betala hyra, räkningar, livsmedel och andra nödvändiga saker på den lilla lön som tidningsutdelning inbringar, så är det då 10 procent av lönen eller 10 procent av eventuella bidrag mannen får som han tänker skänka till Röda Korset?

En intressant uppföljning hade nog fått många att betala för ett lösnummer. Nu blev artikeln bara en i mängden som syftar till att väcka opinion för nyanlända.

 

7 thoughts on “Betalväggar

 1. Låter som de åsikter musik o filmbranschen hade.
  Alla skulle köpa en cd med låtar utan högre kvalitet. Men de fick lära om, piratkopiering fick inte branschen på knä, men de insåg att folk måste få konsumera som de vill och till vettiga priser.

  Då köper folk produkter, men då måste förstås även innehållet leva upp till någon form av kvalitet. Jag är inte så säker att media i det här fallet är missnöjda med att leva på presstöd. De kan ha vilka åsikter som helst om de ändå får betalt, även av dem som starkt ogillar deras inställning.

 2. Man siktar mot att den nya Myndigheten för Psykologiskt Försvar ska ta över all information. Med en lojal GD så kan politikerna sedan koppla av.

 3. Jag hoppas att Medias kräftgång fortsätter, tror att till sist
  så kommer dom att bli helt försörjda av statsbidrag,
  det är dom för övrigt redan idag till stora delar, men
  genom att inte köpa, och inte läsa deras mörkanden
  så blir ingen påverkad av den.

  Rtt annat alternativ för medierna är att börja beskriva
  verkligheten för sina kunder, sluta upp med att tiga still om
  för politikerna besvärande nyheter, tala klarspråk om
  brottslingarna identitet, är en brottsling Svensk, så ska
  det framgå, är han importerad så ska det framgå,
  skitsnacket om att identitet saknar betydelse, är
  en sak för läsaren att avgöra inte tidningen.

  Men tyvärr så länge det bara finns ett fåtal ägare till
  blaskorna så kommer dessa Pravda alster
  inte att bli lästa av folket, och den skaran växer stadigt.

 4. Vi betalar redan 1 347 kronor per person och år i public service-avgift. Det borde räcka till att leverera samtliga nyheter i oförvanskat skick.

 5. Och varför skall vi behöva betala extra för något som vi redan betalar för via skattsedeln, presstödet. Nej låt blaskorna tyna bort i sotdöden på grund av deras girighet.

  • Det vi redan betalar för via skattsedeln, är endast selekterade och halva nyheter, resten läser vi på Pettersson.

 6. Rövare, inte ett öre via skattsedeln, låt ”hororna” (det är ju så populärt att kalla allt för horor, invandringssvenska) klara sig själva. Från chefredaktör till reklamaren.
  Skarpt läge!!
  Borde även gälla SVT, lyxhororna!!

Kommentera