Stäng

Citat av statsepidemiolog Anders Tegnell

Tegnellcitat.se 

16:e januari 2020, P1-morgon, Sveriges Radio

Reporter: – Men i det här fallet för det har ju talats om eller i alla fall lite grann om att det skulle kunna smitta från människa till människa men det är inte fastslaget eller?
Tegnell: – Nej det är inte fastslaget, det är möjligt att det har en liten sådan kapacitet men för att bli riktigt stort och allvarligt i sådana utbrott så måste virus vara ganska bra på att sprida sig från människa till människa och det är det helt uppenbarligen inte.

Anders Tegnell. Foto: Lena Katarina Johansson

Reporter: – Och det skyddsnätet som du då beskriver, det i sig skulle kunna göra att spridningens framfart hindras, begränsas?
Tegnell: – Absolut, det finns väldigt tycker jag bra signaler om att gör man bara rätt på det här viset så kan världssamfundet hantera den här typen av virus på ett väldigt bra sätt.
Reporter: – Så om du skulle göra någon bedömning hur stor är risken att det här skulle kunna komma till Europa det här viruset?
Tegnell: – Nej men det är väl så att enstaka person är ju fortfarande inte helt omöjligt. Nu börjar ju tiden gå också och man har stängt marknaden, man har gjort väldigt mycket åtgärder i Kina så vi vet ju längre tiden går ju säkrare kan vi känna oss på att just den här källan har man lyckats bli av med även om man inte är helt säker på var den är någonstans.

Reporter: – Och finns det någon anledning för människor som ska resa i de här områdena att tänka på något särskilt?
Tegnell: – Nej, det tycker jag inte. Det är ju som alltid att man ska vara noga med handhygien och sådant men allting talar väl för att man har lyckats bli av med källan till infektionen just den här gången i de här delarna av Kina också.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=7385928

20:e januari 2020, Aftonbladet – Men kinesiska regeringsexperter har i dag bekräftat för nyhetsbyrån AFP att viruset smittar mellan människor.
Enligt Anders Tegnell förändrar det inte läget avsevärt.
– Att det smittar mellan människor i vissa situationer finns det redan en del som tyder på. Men det smittar inte ”effektivt”, som vi epidemiologer säger, eftersom vi inte har sett någon spridning i exempelvis sjukvården.

Anders Tegnell tror att ytterligare några fall kan dyka upp, men att spridningen i så fall fortsätter att vara lokal.
– Att vi skulle få en stor spridning i Sverige är inte troligt.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/WbBgwL/kinesiska-viruset-har-spridits-till-flera-lander–aven-via-manniskor

28:e januari 2020, Dagens Nyheter – Även om det finns munskydd som är så täta att de stoppar virus är de inte användbara utanför vården, säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

– Det finns inga belägg för att användning av munskydd i samhället skulle hjälpa mot spridningen av virus.

https://www.dn.se/nyheter/sverige/darfor-skyddar-inte-munskydd-mot-virus/

29:e januari 2020, Aftonbladet – De allra flesta som smittas av virus har nära kontakt med en smittspridare, oftast i familjen eller i nära relationer, förklarar Anders Tegnell. Ute är det inte vanligt att man blir smittad, och virus klarar sig ofta väldigt kort tid utanför kroppen.

– Virus trivs inte i solljus. Få smittas utomhus eller i offentliga miljöer, och därför behöver man inte vara orolig för dörrhandtag och liknande.

Anders Tegnell tycker att fokuset på munskydd blir olyckligt i sammanhanget. Det är få som smittas utomhus, de flesta får viruset av en nära anhörig i hemmiljö. Och där bärs inga munskydd.
– Just nu är det en onödig rädsla, och ju mer man diskuterar munskydd, desto större blir rädslan.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/XgBO3B/det-har-vet-vi-om-coronaviruset

31:a januari 2020, frågechatt, svt.se

Frågeställare: – Dags att köpa ansiktsmasker i Sverige?
Anders Tegnell: – Nej, munskydd skyddar inte mot smitta, säger Anders Tegnell

Frågeställare: – Kommer dem som flygs hem från Kina till Sverige att kontrolleras och sättas i karantän eller kommer dem bara släppas ut i samhället?
Anders Tegnell: – Hej, de kommer uppmanas till frivillig hemkarantän i två veckor eftersom ingen av dem är sjuka.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/chatta-med-folkhalsomyndighetens-statsepidemiolog-stall-dina-fragor

1:a februari 2020, Aftonbladet
– Världshälsoorganisationen WHO meddelade i torsdags att viruset utgör ett internationellt hälsonödläge.

– Min känsla är att det här kommer att ligga nära en vanlig influensa i farlighet och varaktighet. Det är svårt att jämföra eftersom vi inte vet hur länge det här kommer att hålla på, men en normal influensasäsong varar cirka åtta till tio veckor, säger Anders Tegnell.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/jd72Mb/corona-kan-sla-ut-vanliga-influensan

8:e februari 2020, Norrbottenskuriren/TT. – Om sportlovsresor i Alperna: – När det gäller den här typen av resor finns det absolut ingen anledning att bekymra sig för Coronaviruset. I exempelvis Alperna och Sydeuropa finns det ingen spridning över huvudlaget.

https://www.kuriren.nu/nyheter/viruset-stoppar-inte-sportlovsresandet-nm5297550.aspx

26:e februari 2020, Aftonbladet/TT. – Om Sveriges beredskap: – Vi har en god beredskap, vilket Göteborgsfallet representerar på ett bra sätt, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/70wAmB/andra-fallet-av-smitta-konstaterat-i-sverige

26:e februari 2020, Aftonbladet – Om att Folkhälsomyndigheten inte tror på en stor smittspridning i Sverige:
– Vi har diskuterat screening när man kommer hit (efter resa), men kommit överens om att det inte är nödvändigt. Det är viktigt att inte binda upp sjukvårdsresurser där det inte behövs.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/qLMB1e/tror-inte-pa-ett-stort-utbrott-i-sverige

27:e februari 2020, Svenska Dagbladet/TT – För att smittas krävs det att man är nära någon en längre tid, till exempel på en arbetsplats eller i hemmet. Det är väldigt osannolikt att bli smittad bara genom att passera någon utomhus eller stå bredvid någon en kort stund i kollektivtrafiken, enligt Anders Tegnell.

Viruset smittar inte heller via ytor eller föremål, och det är vanligare att bli smittad inomhus än utomhus.

– Dels är man närmre varandra inomhus och delar mer luft, dels trivs inte viruset i solljus.

https://www.svd.se/allt-du-behover-veta-om-coronaviruset-x6gq

3:e mars 2020, Nyheter, svt.se – Under tisdagskvällen kom nyheten att totalt 79 personer nu dött av coronaviruset i Italien. Trots det avråder inte Utrikesdepartementet från resor till norra Italien. Enligt Folkhälsomyndigheten är situationen ännu inte tillräckligt allvarlig för det.

– När det gäller coronaviruset lyssnar vi på vår expertmyndighet Folkhälsomyndigheten. Vi följer utvecklingen i landet noga och står i nära kontakt med Folkhälsomyndigheten, säger Anna Lundblad vid UD:s presstjänst.

– Den avrådan som gjorts på grund av den här sjukdomen – som inte är jättefarlig för individer – har varit både i Kina och Iran i samband med att sjukdomen har fått väldigt stor påverkan på samhället. Sjukvården har gått på knäna, man har stängt ner mycket trafik och det har nästan inte gått att resa dit eller därifrån. Så det är en extra aspekt för att det ska vara relevant för att avråda folk från att åka dit – vi tycker inte man har kommit upp till den nivån än i Italien, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

https://www.svt.se/nyheter/inga-reserestriktioner-till-italien-trots-stigande-dodstal

3:e mars 2020, Svenska Dagbladet/TT – I måndags höjde myndigheten risknivåbedömningen för allmän smitta i Sverige från låg till måttlig. Statsepidemiologen Anders Tegnell menar fortfarande att beredskapen är bra.

– Det viktigaste är att hitta fallen snabbt och att man har kontroll på dem. Alla är väl underrättade med vad som händer och det finns ingen anledning att tro att vi inte ska kunna bryta smittkedjan, säger han.

https://www.svd.se/tredje-konstaterade-virusfallet-i-jonkoping

5:e mars 2020, Dagens Nyheter – Risken som importfall, det vill säga svenskar som smittats utomlands och återvänt, betraktas som mycket hög. Men ökningen av importfall kan snart klinga av, bedömer statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Det finns anledning att tro att vi kommer att peaka nu, att vi har peakat.

Du tror alltså att det nu går neråt? – Ja, det kanske går upp något. Men sedan kommer det med all sannolikhet att gå nedåt, om det inte dyker upp nya områden i världen där det är stor smittspridning och som folk reser till väldigt mycket, svarar Anders Tegnell.

https://www.dn.se/nyheter/sverige/antalet-coronafall-i-sverige-kan-ha-natt-toppen-kommer-snart-att-klinga-av/

5:e mars 2020, Dagens Industri – Samtidigt kastar virusets framfart stora skuggor över näringslivet. På senare tid har exemplen varit många på att företag går längre i sina försiktighetsåtgärder än vad myndigheterna rekommenderar. Ett färskt exempel är SAS, som på tisdagen stoppade alla flygningar till norra Italien – en region som inte omfattas av några reserestriktioner från Utrikesdepartementet.

”Vi har en kontinuerlig dialog med UD och diskuterar när det är dags och lagom att göra reseavrådan. Det är en inte helt okomplicerad sak. Dels finns väldigt mycket finansiella och försäkringsmässiga aspekter man måste ha med sig. Dels måste man tänka framåt: Var lägger vi ribban någonstans om vi får fall i fler delar av världen”, säger Anders Tegnell.

Vad tycker du om SAS beslut att sluta flyga till norra Italien?
”Det är något som SAS måste stå för i relation till sin personal”, säger Anders Tegnell.

”Jag har stort förståelse för att ibland är oron så stor att man tvingas ta en del beslut som inte är så välgrundade i fakta”, säger han vidare.

SAS har fattat ett beslut som inte är välgrundat i fakta?
”Det är inte grundat i någon medicinsk vetenskaplig bedömning av risker för personalen. De är väldigt små om de över huvudtaget finns.”

Hur många dagar är man smittsam innan man uppvisar symptom?
”Inga alls. Möjligen timmar, om det ens”, säger han men påpekar samtidigt att symptomen kan vara milda.

Företag som portar personer som varit i norra Italien på sina arbetsplatser har fattat beslut som inte är grundat på fakta?
”Det grundas inte på medicinsk smittskyddsvetenskap, sedan kan det finnas andra fakta: Oro hos personalen och andra fakta som jag inte känner till.”

https://www.di.se/nyheter/folkhalsomyndigheten-oron-far-foretag-att-blunda-for-fakta/

Läs vidare på Tegnellcitat.se…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 reaktioner på “Citat av statsepidemiolog Anders Tegnell

 1. Alla skäller på Anders Tegnell, men allt ansvar ligger på vår värdeslösa, inkompetenta regering med den värdelösa Stefan Löfven i spetsen! Men det kan man inte läsa om någonstans…Tack för ordet!

 2. AndersTegnell har order uppifrån om vad han får säga! Boven bakom allt är sossarna och deras INKOMPETENS! Tegnell är nog rätt vettig som person, men han får ta all kritik personligen! Det är inte rätt! Det
  den j-vla nollan löfven som har ansvaret! Ingen annan!

 3. Det är tydligen så att CORONA smittan bara kan spridas bland jordens mest obetydliga varelser MÄNNISKAN
  Det är den mest dummaste djurart som finns på jorden.
  Se bara på alla andra djur och tala om hur många av dem som är drabbade av dessa som är drabbade av CORONA om ni kan.

 4. Lita på vetenskapen och följ experternas råd sa Stefan Lövfen självsäker och troviss.
  Det blir svårt att hitta en större klåpare än Anders Tegnell men han var kanske bra mångfaldsplaner, jämställdhetsplaner,

  1. Är inte säker på att Anders Tegnell är en klåpare! Han har väl uppdrag av regeringen att ljuga om allt som har med Corona att göra! Men han får ta all kritik som uslingen Löfven borde få!!

 5. Men åsikter om alla andra länders fel och brister har han tid att komma med!
  Han är helt renons på vad han säger från dag till dag. Han skulle kunna ha en lukrativ karriär som vänsterextremistisk politiker.

  Den kritik han framför om andra länders taktik för att stoppa smittan verkar inte vara speciellt genomtänkt. De flesta andra lyckas och det är oklart varför de länderna skulle drabbas hårdare när restriktionerna hävs.

  Att det här får försiggå samtidigt som S får fler sympatisörer är för mig en gåta. Min tilltro till mänskligheten får dagligen nya törnar.

  1. Kritiserar men den högstående moraliska, humanistiska och feministiska stormakten och därmed Sverigebilden så reagerar hela den korrupta eliten inklusive politruker i statliga byråkratin. Blir kul att följa utvecklingen framöver när svenskar blir persona non grata i hela världen och svenska institutet och UD sliter i sitt hår för att dementera. Tegnell berättar glatt om den inverterade kurvan och meddelar att antal döda per dygn minsann nu minskat från 60 till 59,9 i genomsnitt. Alla andra länder hade fel och stormakten hade rätt som vanligt.

 6. Vem är det som rekryterat en sådan ”stjärna” som Tegnell till den tjänst som han nu besitter?
  Eller är det som vanligt att det räcker med partiboken?

 7. Fråga till A. Tegnell : ” Hur kan du ha haft så fel på punkt efter punkt, ända från årets början och fram till nu” ? Svar : ”Det beror på att vi är bättre på att räkna än omvärlden”.

 8. Summa summarum.
  Det FHM (och alla inblandade inkl Tegnell) har gjort är att FÖLJA corona virusets utveckling.Inget annat.
  Att skydda riskgrupperna, ”platta till kurvan” så att sjukvården hinner bygga upp kapacitet är INGEN strategi. Det är omedelbara åtgärder.
  En strategi beskriver i slutändan en tydlig MÅLSÄTTNING för hur läget skall vara när strategin genomförts.
  Någon sådan målsättning har inte FHM satt upp.

  Det finns dessvärre inte någon hjälte på FHM, men det har garvade PK-journalister inte ännu förstått. Det går väl snart inte mäta MSM:s trovärdighet. En nolla är en nolla.

 9. Det ser fint ut i myndighetsvärlden. Kvotering och mångfald ger goda effekter, hög effektivitet, välgrundade faktabaserade beslut och bra uttalanden som skulle kunna vara manus för en komedi. Nu är dock situationen allt annat än komisk.

  1. Kan ”tänka” hur Hasse&Tage (ni vet dom som var underfundigt RoLIGA under 1900-talet) skulle ha sammanfattat detta !!
   SANNORLIKHETEN skulle kanske räknas som 0 eller eventuellt 1000 eller mer eller mindre !!!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: