Därför dog fler svenskar under en månad 1993 och 2000 – jämfört med april 2020

DÖDEN. April var den dödligaste månaden i Sverige på över 20 år skrev vi på bloggen den 18 maj. – Vi får gå tillbaka till december 1993 för att hitta fler döda under en månad. Då dog 11.057 personer. Totalt dog 97.008 personer under 1993 vilket var det högsta antalet döda under ett år sedan 1918 då spanska sjukan härjade som värst, säger Tomas Johansson, utredare på SCB:s enhet för statistik om befolkning och ekonomisk välfärd.

Vem är du, jag är döden. Ur Sjunde inseglet 1957

I förhållande till folkmängden dog det däremot fler personer i januari år 2000 än i april i år. Då dog 110,8 personer per 100.000. Motsvarande under april i år var 101,1 döda per 100.000 invånare.

Emanuel Karlsten har tittat på december 1993 och januari 2006 samt år 2000 då det dog fler människor i förhållande till folkmängden än i år.

10.458 svenskar dog under april månad 2020. Det är ovanligt högt, eftersom det varje år dör totalt runt 90.000 svenskar. Men i december 1993 dog 11.057 svenskar. Detta på en befolkningsmängd som var betydligt lägre i dagens Sverige. Och räknar man så var till exempel också januari 2000 värre. Då dog det 110,8 per hundra tusen invånare, jämfört med nu, i april, tjugo år senare, då snittet blev 101,1.

Det var givetvis inte i närheten av Spanska sjukans siffror, 1918. Då dog 17.278 svenskar under en månad, med en befolkningsmängd på 5,8 miljoner. Men under 80- och 90-talet var Sverige hårt drabbat. Influensa-vaccin var ännu inte introducerat och kunde därför slå väldigt hårt under vintermånaderna. Mest mot de gamla och sköra, men också i några fall mot yngre, ungefär som nu under coronapandemin.

Under 80- och 90-talets influensaepidemier dog ungefär 3 000 vid varje period. Nu kommer vi få fler döda. Dels i absoluta tal, eftersom Sverige har en större befolkning, men också för att antalet äldre ökat kraftigt.

Varje år dör det normalt 90.000 i Sverige. Låt oss säga att det skulle dö 10.000 med covid-19, då innebär inte det att 100.000 kommer dö i Sverige i år, utan kanske 94.000. Det som händer är att 6.000 dör lite i förtid, som senare hade dött av andra orsaker.

Om man enbart ser på 2000-talet så har fem månader haft högre eller lika hög dödlighet på grund av influensa som april i år.

Läs hela Emanuel Karlstens artikel…

-Pettersson säger att allt är relativt, även döden och när vi blivit av med corona-viruset kommer troligen dödligheten att bli lägre än normalt eftersom många gamla tyvärr dött i förtid i år…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Därför dog fler svenskar under en månad 1993 och 2000 – jämfört med april 2020

 1. bör nämnas att 1918 va det till stor del undernäring
  som orsakade de hela, V gurra understödde Tyska
  Armen med förnödenheter i matvag…i Spanskan va
  det till stor del Beväringar som strök med, alltså unga
  människor till skillnad mot idag…

 2. Och svensk skattebetalare är den som försörjer anknytningsperson och anhöriginvandrare eftersom dessa inte kan få ett jobb i Sverige eftersom dom saknar rätt utbildning. Fåraherde och självmordsbombare är inga yrken som behövs i Sverige.

 3. Skall man vara väldigt krass och därtill logisk, har Sverige hamnat i ett läge som innebär:
  – att Tegnell som ende epidemiolog i världen har nyckeln till att hantera covid19
  – att alternativet är att hela resten av världens epidemiologer har fel.

  Vår eminenta 30%-regering skriker nu i högan sky genom Damberg (killen som aldrig haft ett riktigt jobb), att Sverige är utsatt för påverkan av främmande makt. Har det aldrig slagit killen att det är pursvenskar som är förbannade på den skitregering som tagit makten i Sverige. Vildögt långsökt att skylla på “främmande makt” (som normalt är Ryssland).

  Ta och fundera på Iran, Turkiet och andra länder med “främmande” värdegrund istället, Damberg.

  Pursvenskarna kommer f ö att rösta bort dig om det blir ett nästa val och se till att du tvingas att ta ett “riktigt” jobb. Tveksamt om du får något, i varje fall inom något annat där inte skattebetalarna står för din familjs mat på bordet.

 4. Tack för din förklaring Pettersson…
  Landar det flygplan i stort dagligen lite varstans i Abzurdistan,misstänker jag att det går att tänja på reglerna.
  Som bekant är dessa folkraser duktiga på att fantisera och ljuga…
  Dem jag sett i samband med mina reser från Kastrup (med tåget),har i varje fall innehållit äldre personer,med sitt pick o.pack.

 5. Micke hade varit länge i politiken. Först i SSU naturligvis. Nu var han inrikesminister. Fast ibland tänkte han att det skulle vara skönt att kliva av. Bli landshövding nånstans. Men Coronan hade ju vänt upp och ner på allting. Micke var lite jäktad. Han skulle vara hos Stefan om några minuter. – Finnarna har låtit spärra av Helsingfors, var det första Stefan sa. Varför kan vi inte spärra av Stockholm och stänga krogarna? Micke blev tvungen att säga som det var. – Vi inte har tillräckligt med poliser. Fast det kan vi ju inte medge offentigt. Vi får hitta på något annat. Stefan höll med. Han skulle prata med den där Anders på Folkhälsan. Dom skulle kunna tona ner hela grejen. Sedan kör vi på som vanligt och kallar det den svenska modellen.

 6. För min del handlar det inte bara om ATT folk dör, utan HUR de dör och VARFÖR de dör. Det är ett sånt barbari som pågår, och har pågått även före corona, ingen frisk kultur bär sig åt som majoriteten svenskar nu gör.

  Dessutom är det hundratusentals som varit sjuka i månader och i de flesta fall kommer att ha bestående men av det.

  Det hade varit så lätt att sätta igång storproduktion av munskydd åt ALLA samt testa, spåra och isolera. Och ge gamlingar syrgas och relevant vård såklart.

 7. Inspelat vid Hovs hallar utanför Båstad om någon vill besöka!

  Rätt häftigt att ha varit där och stått på samma plats som döden!

 8. Var inte allt för säker på detta Pettersson…
  Just nu flyges dagligen in gamla araber och niggrar vilka benämnes “anhöriginvandring” !
  I regel blir dessa (tack o. lov) inte sååå gamla,och därför kommer troligen kurvan ligga i stort stabilt,kommande år !
  När det gäller hastigt avlidna bland de folkgrupperna,pekar ju tyvärr årets kurva neråt !!

  • Jag tror reglerna är ändrade så att gamla inte får invandra om reglerna följs vet jag ej.

   Anhöriginvandring, eller anknytningsinvandring, är när en person vill flytta till eller stanna i Sverige på grund av att den har en anhörig som är svensk medborgare eller har uppehållstillstånd i Sverige. Det gäller make, maka, sambo eller barn under 18 år och adoptivbarn. Anhöriginvandrare är den som kommer till Sverige och anknytningspersonen är den som redan bor i Sverige.

Kommentera