På onsdag sker första privata turen till rymden om…


TEKNIK & VETENSKAP. På onsdag, den 27 maj ska människor för första gången någonsin åka ut i rymden i en farkost framtagen av ett privat företag. Det är två amerikanska astronauter, Bob Behnken och Doug Hurley, som ska åka upp till den internationella rymdstationen ISS i den nya kapseln som heter Crew Dragon och är tillverkad av företaget SpaceX, rapporterar Sveriges Radio

Bild från SpaceX

Efter många tester är det till slut meningen att det ska ske på onsdag kväll. Då ska raketen Falcon 9 lyfta från Kennedy Space Center i Florida, för att 19 timmar senare docka med den internationella rymdstationen. Besättningen sitter i karantän som alltid vid rymdfärder, det har inget med corona att göra utan är rutin, ingen vill ha upp någon smitta till rymdstationen.

Redan tidigare har det skickats upp förnödenheter till rymdstationen, både med en obemannad variant av den här raketen och kapseln, och med en annan farkost från flygtillverkaren Boeing.

Expeditionen markerar nästa viktiga steg i processen där den amerikanska rymdstyrelsen NASA tar hjälp av kommersiella företag som en sorts rymdtaxi för att kunna flyga ut i rymden. Det för att då slippa vara beroende av att hyra in sig på ryska rakettransporter för denna tjänst.

Sedan rymdfärjorna pensionerades 2011 har inga astronauter lyft från amerikansk mark.

Mannen bakom SpaceX är Elon Musk, född 1971 i Pretoria, Sydafrika. Musk är entreprenör på riktigt och förutom rymdprojektet ligger han bakom Tesla elbilar, Neuralink och ordförande i Solarcity. Han är grundare av SpaceX, Neuralink samt The Boring Company och en av grundarna till OpenAI, Zip2 och Paypal. Han ligger bakom konceptet till transportsystemet Hyperloop och har även föreslagit ett VTOL-överljudsflygplan med elfläktframdrivning med mera.

-Pettersson hoppas på trevlig resa på onsdag, i framtiden hägrar en färd till mars.

Elon Musk, 48 år, grabben började med serietidningar, läste, drömde och förverkligar nu drömmarna…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


4 responses to “På onsdag sker första privata turen till rymden om…

 • Lukas

  Hade varit mer just om han bjöd med Steffe på premiärturen,
  Dessutom hade det varit kul att höra honom sluddra fram ett tal från ovan.
  Det hade garanterat fört vårt land till ännu en ny ytterlighetsposition,

  Gilla

 • micks

  Ja han är även grundare till starlink, ett världsomspännande internet nätverk baserat på lågtflygande satelliter, där satelliter redan syns i södra sverige. senare under året är det meningen att alla i nordamerika kan koppla upp sig, under nästa år resten av världen.
  Hastighet 1gb/s pris ungefär 300kr/månad.
  Sveriges bredbandssatsningar kommer försent.

  Gilla

 • Kungen

  Finns det plats för Sveriges regering ??
  Sen kan dom stanna där…

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: