Försökte ta sig in i EU med asylaktivistens Fatemehs Khavaris resehandlingar


INVANDRING OCH BROTTSLIGHET. I januari stoppade turkisk polis en afghansk kvinna som försökte flyga från Istanbul till Barcelona. Som resehandlingar hade hon uppehållstillståndskort och pass, som bägge tillhör en känd svensk asylaktivist, skriver Kvartal.se.

Bilden visar Fatemeh Khavaris uppehållstillståndskort och den afghanska kvinnan som stoppades med Khavaris resehandlingar i Turkiet. Den har maskats av Polismyndigheten.

”En kvinna som sannolikt är från Afghanistan försökte resa till Barcelona på ett svenskt uppehållstillstånd som inte är hennes. Hon uppvisade också ett afghanskt pass i samband med bordningen. Varken pass eller UT-kort förekommer som spärrade.”

När den afghanska kvinnan stoppades av turkisk gränspolis i januari hade hon ett svenskt uppehållstillståndskort och ett afghanskt pass, bägge tillhörande Fatemeh Khavari.

Khavari har de senaste åren varit en av Sveriges mest tongivande asylaktivister. I egenskap av talesperson för organisationen Ung i Sverige organiserade hon sommaren 2017 sittstrejkerna på Mynttorget och Medborgarplatsen i Stockholm, dit flera ministrar och partiledare gjorde uppmärksammade besök. Khavari har framträtt i svenska medier hundratals gånger och släppte 2018 självbiografin ”Jag stannar till slutet” på Norstedts förlag, som i höst ska sättas upp som pjäs på Stockholms stadsteater.

Fatemeh Khavari säger att hon under december och januari var på besök i sitt forna hemland Iran, och att hon då blev bestulen på sin väska. I väskan ska både UT-kort och pass ha legat.

Hon säger att hon då hörde av sig till svenska polisen, som hänvisade ärendet till myndigheterna i Iran, eftersom det var där stölden inträffade. Hon anmälde stölden till polisen i Iran och efter vad hon tror var åtta eller nio dagar, kallades hon till polisstationen där hon fick tillbaka både pass och UT-kort.

Hon säger att polisen förklarade att handlingarna, efter att de stulits från henne, hamnat hos en människosmugglare som sålt dem vidare till kvinnan som stoppades i Istanbul. Turkiska myndigheter ska därefter ha skickat handlingarna till iranska myndigheter, som kopplade ihop dem med Fatemeh Khavaris polisanmälan och lämnade tillbaka dem till henne.

Khavari kan inte förklara hur turkiska myndigheter kunde veta att ett svenskt UT-kort och ett afghanskt pass skulle skickas till just Iran.

Läs vidare på Kvartal.se…

Om Fatemeh Khavari på bloggen…

-Pettersson säger att det är dags att dra in Fatemeh Khavaris uppehållstillstånd, hon kan flytta till Iran som tydligen är hennes hemland hon har flera gånger visat att hon inte hör hemma i Sverige…

Patrik Engström på NOA menar att det absolut bästa och mest effektiva sättet att stävja missbruket, skulle vara att placera gränskontrollsambandsmän på de stora högriskflygplatserna. Detta eftersom personerna som använder handlingarna sällan talar svenska, och man då skulle kunna upptäcka dem i betydligt större utsträckning. Gränskontrollsambandsmän arbetar aktivt på flygplatser, delvis för att upptäcka missbrukade handlingar.

I nuläget kan en person från exempelvis Syrien ta sig ombord på ett flygplan från Turkiet till Schengen med svenska resehandlingar, utan att få en enda kontrollfråga på svenska.

Tre svenska gränskontrollsambandsmän – en i Turkiet, en i Grekland och en i Etiopien – skulle enligt Patrik Engström vara en oerhört effektiv och förhållandevis billig åtgärd.

Så varför genomförs den inte?

Det är inte en prioriterad kostnad.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


13 responses to “Försökte ta sig in i EU med asylaktivistens Fatemehs Khavaris resehandlingar

 • Ska Fatemeh Khavaris bok sluta säljas nu? | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] & INVANDRING. Tre dagar efter att alternativmedier publicerat Kvartals avslöjande om att asylaktivisten och den afghanske medborgaren Fatemeh […]

  Gilla

 • Varför nämns inte asylaktivisten Fatemeh Khavaris borttappade resehandlingar i media? | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] Igår skrev vi om Kvartals avslöjande om att asylaktivisten Fatemeh Khavari ”tappat” bort sina resehandlingar och att de […]

  Gilla

 • Roland Salomonsson

  Fatemeh är ju en man som utger sig för att vara kvinna. Frågan är – har han gjort denna operation tidigare? Är det ”lilla frugan” han tänkte smuggla in?

  Gilla

 • Kungen

  Borde medföra utvisning direkt. Hon har väl ett eget land att bo i

  Gilla

 • messkalle

  Allt om FK, hon/hen/hon kan jag inte bedöma men en stark magkänsla är att FK är Sveriges Mata Hari eftersom hela den feministiska stormakten dansar efter hennes pipa.
  – Varför, när de svenska fria kvinnor kommer att tvingas dansa efter den religiösa patriakala profetens pipa.
  – Förlorat UT och hemlandet pass – bullshit!
  Vad gjorde hon hemma och på vilka grunder har hon uppehållstillstånd här?

  Gilla

 • Fjölet

  Förh….
  är hon/hen/ man
  har ”det” multipla pass /id kort.
  vilket land kommer ”det” igentligen ifrån?
  Är ” det” med i feministiskt parti?
  Det ena är sjukare än det andra
  men i Sverige så är det helt omöjligt att få vetskap om, då allt verkar total kaos.
  ingen myndighet har gjort en ordentlig koll.
  Det finns hur många frågor som helst att ta upp om denna diskutabla person.
  men vad är sant!!
  absolut absurt.

  Gilla

 • Olof.p

  Synd att vänsterfeministerna inte förstår att dessa ekonomiska flyktingar kommer aldrig att sluta ljuga. Dom ljuger om vad dom heter, var dom kommer ifrån, hur gamla dom är, vad dom har för utbildning, hur många barn dom har, hur lite pengar dom tjänar för att få mer bidrag, ja listan kan göras hur lång som helst och min fråga till vår statsminister blir naturligtvis,
  – när tror du Stefan Löfven att dom blir en vinst föra samhället?

  Gilla

 • MrR

  Tror inte på ett ord av Fatemeh Khavari förklaringsförsök en helt uppdiktad historia !

  Gilla

 • Nisse

  Konstigt att så många personer från vissa länder, råkar tappa/blir bestulna på sina pass.
  Varför är just de så ”slarviga” med sina värdehandlingar? Att ljuga och uppge falsk identitet, anses i dessa kretsar som helt ok.
  Ingen verkar bry sig om kostnaderna för svenska skattebetalare.

  Gilla

 • Maya

  Vilken rövarhistoria…..

  Gilla

 • putte

  Kan det inte vara så att Kahavari ”lånade ut ” sina handlingar mot kanske en motprestation ,sedan är det ju ganska vanligt att dessa nysvenskar har svårt att hålla reda på sina id handlingar , vad det nu kan bero på.

  Gilla

 • Kent

  Skräckministären sover vidare. Är nu totalt utarbetade efter att tänkt igenom en ny lag lexroberto.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: