Fortfarande mycket is runt Björnön


Inte sedan Greta föddes, 2003 har det varit så mycket is runt Björnön i mitten på maj månad som det är nu! Kartan nedan visar hur isläget var 14/5 2006, den kommer HÄRIFRÅN,  Björnön och Janmajen har jag markerat var de ligger. Den färggranna skalan i underkant visar hur istjockleken skall tolkas.

14/5 2013, ingen is runt Björnön och Janmajen

14/5  2014, ingen is runt Björnön och Janmajen

14/5  2016, ingen is runt Björnön och Janmajen

14/5  2017, ingen is runt Björnön och Janmajen

 

14/5  2018, ingen is runt Björnön och Janmajen

 

14/5  2019 så har isen letat sig ned till Björnön

Och fjortonde Maj 2020 ligger det fortfarande mäktigt med is runt både Björnön och Janmajen

Den globala uppvärmningen får sätta lite fart nu, annars kan ju inte klimaterieredaktionen på Expressen köra sitt traditionella  ”Nordpolen smälter” ljuget!

Hur det såg ut igår, hittar ni HÄR   kartorna kommer upp ”dagen efter”!

 

 


8 responses to “Fortfarande mycket is runt Björnön

 • ThePeter

  Det skrivs och visas hur isarna kalvar med ökande hastighet, men inget om hur mycke den bygger på innåt landet. Det tar hundratals, ibland tusentals år från att det lagrat tills det når haven. När det är rekordstor islossning har det varit rekordstor islagring för länge sen. Allt går i cyklar, temp, nederbörd m.m. Ser att isen närmar sig Island, och även isbjörnarna.

  Gilla

 • Stenbock

  Råkade en kväll komma in på en kanal,som just redovisade hur tyska (och kanske andra arter) blivit infrusna med sitt forskningsfartyg,just i de områden. Nu fick man anlita norska helikoptrar för att komma helskinnade därifrån. Hur det gick med ”isbrytaren” förtäljdes inte !!
  Greta skulle kanske ge sig upp dit istället,för till Söderhavsöarna !

  Gilla

 • Sten i Gatan

  Vi går mot bistrare tider. Barents hav har blivit 1 grad kallare sedan 2015: https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/barentshavets-nedkjoling-kan-fortsette-i-flere-tiar-1.15021499

  Gilla

 • villervalle03

  Det smälter nog inte i nordpolen när snön ligger halvmeter djup här i norra delen av landet. och isarna ligger kvar i sjöar och älvar. En sån här sen och kall vår får man här gå ner till sextiotalet,för att minnas. Som jag förstått av SMHI, skulle vi i här i norr få större del av den globala uppvärmningen, var det inte redan två grader varmare, sas det, spanar förtvivlat efter den, medans snön faller återigen utanför fönstret. Videkissar börjar synas vid väg kanten. Alltid något den 19 maj,

  Gilla

  • Stenbock

   villervalle 03:
   Mitt deltagande i sorgen…
   Förstår det känns dj-igt när det här nere hos mig i Skåne,fortfarande råder nattfrost. Detta under den tid man längtar efter,och nu detta mitt i Maj månad !!

   Gilla

   • villervalle03

    Tackar för deltagandet. Jag tänker det blir roligt och se hur SMHI ska modulera siffrorna efter den här våren. Det här kommer påverka deras utsagor om pågående klimatförändringar negativt och dom kommer att tappa i förtroendekapital. Om dom inte kan trimma datorn igen, så siffrorna stämmer bättre med deras framtidsprognoser. Kanske kan dom skylla på coronan, som gjorde vädret kallare på en gång. Annars tycker jag att klimathaussen i medierna har falnat betänkligt, vilket känns bra.

    Gilla

 • Olof.p

  Nu är det dags för klimataktivisterna att be om ursäkt för att de blåljugit för hela världen. Det har också varit kallaste maj i mannaminne.
  Nu får dom en sista chans. Blir det medelhavsvärme, som man skulle hoppas på innan maj är slut, annars kan dom betala tillbaka alla miljarder de kostat oss.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: