Vad gör polisen på dagarna?

POLISEN. Den stora omorganisation som Polismyndigheten genomgick 2015 har varit ett misslyckande. Målen för reformen har inte uppnåtts, polisens förmåga att ingripa mot brott är oförändrad och utredningsverksamhetens resultat fortsätter att sjunka. Inte heller har polisen blivit mer tillgänglig eller förbättrat sina kontakter med allmänheten. Målet om en polis närmare medborgarna har inte nåtts. 

Det finns ungefär 20.000 poliser och 10.000 civilanställda inom polisen. Fördelar man det överlandet så blir det 1 polis på 500 invånare och 1 civilanställd på 1.000 invånare.

Min hemstad Oxelösund har 12.000 invånare och vi borde alltså ha 24 poliser och 12 civilanställda. Nu har vi en polis på deltid, visserligen nära till Nyköping men det är inte det samma. Jag misstänker att det ser likadant ut över hela landet.

Oxelösunds har idag en polis på deltid, ovan ser ni poliskåren när Pettersson var ung. Nedan dagens poliskår på deltid.

Oxelösunds samlade poliskår år 2020. Carina gör dock ett bra jobb.Det pratas mycket om internationell brottslighet, men nästan alla kriminella verkar lokalt och en lokal poliskår lär känna det lokala klientelet och blir förhoppningsvis bekanta med varandra. Sveriges samlade poliskår borde utan problem klara av Sveriges kriminella, men de klarar inte av Mellanöstern- och Afrikas bovar.

Per Hagström, reporter på Polistidningen twittrar följande oroande uppgifter:

 • År 1985 tjänstgjorde två tredjedelar av polisens totala personalresurs i yttre tjänst, enligt en SOU 1985:62.
 • År 2009 var det lite drygt hälften, enligt BRÅ-rapporten 2013:12.
 • År 2019 är sekretessbelagt enligt polisen.

-Pettersson undrar vad polisen döljer? Sitter alla poliser i bekväma kontorsstolar i huvudkontoret på Kungsholmen, Stockholm eller är de på genustramskurser…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

15 thoughts on “Vad gör polisen på dagarna?

 1. Har vi några riktiga poliser?
  Tycker dom flesta är nickedockor som inte kan tänka själva..
  Lite som…Kom och torka mamma

 2. Gillar inte snutar så värst. Inte dom som ska hålla lag och ordning i Sverige iallefall.
  Förvisso förstår jag dom inte vill riskera liv o lem för kass lön och det är inte deras fel direkt.
  Men det sticker i ansiktet att dom fina soliga dagar glider runt överallt för att regniga dagar vara som bortblåsta.

  • Dom tycker om korv och mos. Väljer man att bli polis ska man också göra sitt jobb. Annars kan man bli något helt meningslöst som präst i svenska kyrkan eller genusvetare.

 3. En sak som polisen lyckats med på senare år är att va
  FÖRTEGEN, genom att mörka o hålla allmänheten utanför
  tror man sig kunna lösa brotten snabbare, och det kan alla
  se att så är inte fallet!

 4. Stora polisavhopp ingick i regeringens kalkyl redan år 2014.

  Polisen har befunnit sig i en djup personalkris. Utryckningsverksamheten har inte klarat kraven på minimibemanning.

  Regeringen var redan 2014 inställd på att det inte gjorde något om man förlorade tusen poliser på omorganisationen, kan SvD avslöja.

  ”19 000 eller 20 000 poliser spelar ingen roll”, ska Anders Ygeman ha sagt till landets samlade polischefer under ett möte 2014, uppger källor för SvD
  (Publicerad 15 nov. 2017)

  Läs gärna hela SvD-reportaget på länken nedan:

  https://www.svd.se/stora-polisavhopp-ingick-i-regeringens-kalkyl

  https://pbs.twimg.com/media/DPQoX00W4AAWPy1.jpg

  Bildkälla: Kommentar från Hllviken på toklandet,wordpress,com

 5. Verksamheten kräver möten. Eftersom det är brist på poliser i yttre tjänst som skall var stommen i verksamheten så beslutas på möten att den bristen /som naturligtvis officiellt inte är någon brist/ skall kompenseras med så kallade Riktade verksamheter. Detta kräver ett möten för att komma igång och nya möten för att hålla verksamheten i gång och för att snäppa upp det hela så har man förmöten till det kommande mötet. Dessutom så är polisen fullständigt överbyråkratiserad, en tredjedel gör någonting som är i närheten av kärnverksamheten. Om de i inte sitter i möte eller lägger ned tid på att redovisa/bokföra i dataprogram vad de har använt den tredjedel av tiden till som har upptagits av faktiskt polisarbete.
  Det redovisats/bokförts i programvaran används som underlag för nästa tredjedel av för att kontrollera och analysera vad den första tredjedelen har gjort. Den sista tredjedelen använder analyserna och utlåtandena från tredjedelen nummer två till att under möten prat om verksamheten med varandra. Någon tar fram ”intressanta” kurv-,stapel- och cirkeldiagram som redovisas på ett möte. Dessa diagram finner några mötesdeltagare så intressant så de begär kopior till sina egna nästkommande möten. De kan lägga till uppgifterna i sina nyskapade power-point program för att presenteras på kommande nya möten.

  Små områden har en kommunpolis var verksamhet består i att deltag i olika möten med kommunen och olika organisationer inom kommunen. /Vad kan en ensam polis göra när det börjar brinna runt knutarna/ Polisledningen drar sitt strå till stacken och på möte med kommunen beslutar parterna vad polisen skall göra inom kommunen. Ett fint handlingsprogram blir resultatet. De har således, på ett mötet eller fler beslutat och tagit fram ett avtal som består av att polisen skall fullgöra de uppgifter som de redan är ålagd att göra enligt lagar och förordningar….fantastiskt..
  Detta är naturligtvis något raljerande skrivet men det visar på en del av grundproblemet. Det är för få som gör det faktiska polisarbetet. De ovan beskrivna tredjedelarna är inga homogena grupper de är precis på samma sätt som polisen själv beskriver gängbrottslighet. De inblandade rör sig inom de olika grupperna.

 6. Precis som du skriver och som andra myndigheter, pilla lite med den interna värdegrunden och förberedelse för nästa pridetåg. Dessutom jagar pensionärer som är kritiska till massinvandringen. Så gick den dan…….!

 7. Inte för att jag tror att Danderyd var speciellt “utsatt område” i mitten på 1950-talet, men slår man på “polis” i lokala telefonkatalogen från 1955 så finner man att det fanns både landsfiskal och bitr. d:o samt 14 polismän som höll ordning på befolkningen och stod i dess tjänst. Nådde man dem inte på polisstationen, så kunde man nå dem i hemmet.

  Idag finns det ingen polis alls i kommunen. De sitter i stället i Täby Centrum.

 8. Om de dessutom hoppa käpphäst, grillar korv, delar ut pizza och går i prideparader blir det effektiva måttet avseende antalet poliser per invånare extremt lågt.

  10 000 civilanställda låter mycket. Hoppa dom också häst, eller vad gör så många personer?

  Ett annat effektmått är hur mycket stockar och sten en polis kan bära. I takt med att antalet kvinnor ökar sjunker stock-och sten-talet.

  Eländigt.

 9. Varför var kriminaliteten lägre då det fanns fler fattiga i mitt Sverige på 40-60 talet och poliser i de flesta kommuner? Var folk ärligare, lägre skatter, mindre bidrag än nu. Har sossarnas politik ändrat folks inställning till att klara sig själva och devisen “fattig men ärlig” bortglömd.
  Vilka kommuner har färre poliser idag än då och har de kommuner med flera poliser en oärligare befolkning? Har sossarnas värdegrund varit fel från dag ett?
  Varför ökar brottsligheten och blir grövre då svenskarna, de som ingen kultur har, blivit färre och kulturbärarna ökat i antal?
  Frågorna blir bara fler och svaren färre eftersom åren går.

 10. För att få ett bra polisarbete, krävs det poliser i varje kommun, liten som stor och i förhållande till folkmängd och även brottslighet. Tillgängligheten ska prioriteras, så man snabbt når fram. Förr kunde man knappast skjutsa någon på cykel utan att polisen tog tag i detta. Backa bandet!

 11. De håller ju på med att utreda och fälla dem som är kritiska mot invandringen , bara det är ju ett styvt jobb att granska och kolla 3 miljoner, sen har vi all bevakning av sexköparna.

 12. Det är många som undrar vilka som ligger bakom Polisens försvagning.

  Vad vi vet är att Dan Eliasson utsågs 20 nov 2014 till Rikspolischef. Han fick “ansvar” för omorganiseringen av den nationella polismyndigheten, start 1 jan 2015.

  Polismyndighetens ledningsgrupp ville införa gränskontroller 2015, vid invasionen. D.E. var emot.

  Hur som helst så har medborgarna aldrig varit med vid Polisens organisering. Odemokratiskt.

 13. Helt i linje med landets förfall i övrigt, nedrustning och brister av alla de slag, konstigt….Sverige påstås ju vara ett av världens rikaste länder.

Kommentera